Ost

Derfor bør du spise to skiver ost om dagen

Det kan nemlig redusere risikoen for utvikling av diabetes, viser ny forskning.

BRA MED OST: Ny forskning viser at to skiver ost om dagen (cirka 55 gram) kan redusere risikoen for utvikling av diabetes 2 med opp mot 12 prosent.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BRA MED OST: Ny forskning viser at to skiver ost om dagen (cirka 55 gram) kan redusere risikoen for utvikling av diabetes 2 med opp mot 12 prosent. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi nordmenn har, i likhet med mange andre, en forkjærlighet for god ost, og som de fleste vet er det vanskelig å ikke spise for mye når man først er i gang.

Ost er nemlig ikke bare godt, men det kan også inneholde mye fett, og derfor har en del av oss valgt å redusere inntaket av påleggsfavoritten.

To skiver om dagen

Er du en av dem som ikke klarer å holde deg unna ostedisken i butikken, trenger du likevel ikke fortvile. Ny forskning viser nemlig at det å spise litt ost hver dag kan være gunstig for helsen din.

Britiske og nederlandske forskere (fra blant annet the Medical Research Council i Cambridge) gjennomførte nylig en studie hvor resultatet viste at ost faktisk kan redusere risikoen for utviklingen av diabetes – en sykdom som ofte forbindes med fedme.

Ifølge studien er to skiver om dagen best, og dette skal kunne redusere risikoen for type 2 diabetes med tolv prosent, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Oppbevarer du osten riktig?

Beskytter mot diabetes

Teorien til forskerne, som har studert kostholdet til over 16.800 friske voksne og 12.400 pasienter med type 2 diabetes fra åtte europeiske land, er at gjæringen av osten kan trigge en reaksjon i kroppen som beskytter mot sykdommen.

Funnene, som er publisert i the American Journal of Clinical Nutrition (mer info finner du her – ekstern lenke), viste nemlig at personer som spiste minst 55 gram ost om dagen – som tilsvarer cirka to skiver, hadde 12 prosent mindre sjanse for å utvikle sykdommen.

Risikoen ble også redusert blant personene som fikk i seg 55 gram yoghurt om dagen.

En av teoriene til forskerne er at de probiotiske bakteriene i ost og yoghurt kan senke kolesterolet og produsere visse vitaminer som motvirker diabetes. Ost, melk og yoghurt inneholder også mye vitamin D, kalsium og magnesium, som kan beskytte mot sykdommen.

Diabetes forekommer når kroppen ikke produserer nok insulin, slik at den klarer å kontrollere blodsukkernivåene.

LES OGSÅ: Kosemat som kan hjelpe deg ned i vekt

Velg «riktig» ost

Tross de ferske funnene, advarer eksperter mot å øke ostinntaket. For mye og «feil» ost kan nemlig være skadelig for helsen, i tillegg til at det er fetende.

Å holde seg til to skiver om dagen, er derfor lurt. Et annet godt tips er rett og slett å rive osten framfor å skjære den. Da oppleves det som om det er mer av den på maten.

Velg også magre/lettere oster og smør tynt på eller skjær tynne skiver. Gi deg selv tillatelse til å spise ett måltid per dag med ost.

Ernæringsfysiolog Ellen C. Strøm ved Lipidklinikken på Rikshospitalet har tidligere kommet med følgende råd når det gjelder ost:

Nei-ost

• Vanlig brunost
• Myke oster som Brie, Camembert, Normanna
• Fete dessertoster og kremoster
Helfete oster med mer enn 20 prosent fett:
• Vanlig Norvegia, Nøkkelost, Jarlsberg

Ja-ost

• Oljebasert ost som Vita hjertego’ Gul
Oster med mindre enn 20 prosent fett:
• Lettere Norvegia, lettere Synnøve Finden, lettere Gudbrandsdalsost, lettere fløtemysost, lettere Nøkkelost, lettere smørbare oster som Philadelphia light.
Magre oster med mindre enn 10 prosent fett:
• Synnøve «Så lett», Mager mysost, Gamalost, Pultost, Prim, mager Prim, cottage cheese og magre smøreoster i beger og på tube (for eksempel fra Buko og Kavli med 3-4 prosent fett).

LES OGSÅ: Disse meieriproduktene er best for helsa

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer