Matforgiftning

Derfor bør du steke burgeren din godt nok

«Rosa», ustekte hamburgere er blant de største helserisikoene på norske kjøkken.

STEK HAMBURGEREN DIN GODT: Alle rå kjøttfarseprodukter bør være godt gjennomstekt. Blir ikke matvarene gjennomstekt risikerer du nemlig at det sitter igjen bakterier i kjøttet, og disse bakteriene kan faktisk gjøre deg syk. Foto: Getty Images/Design Pics RF
STEK HAMBURGEREN DIN GODT: Alle rå kjøttfarseprodukter bør være godt gjennomstekt. Blir ikke matvarene gjennomstekt risikerer du nemlig at det sitter igjen bakterier i kjøttet, og disse bakteriene kan faktisk gjøre deg syk. Foto: Getty Images/Design Pics RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det viser svarene som forskere ved matforskningsinstituttet Nofima har fått fra 2008 deltakere. I sitt nyeste kundeblad advarer de mot vanlige matfarer på kjøkkenet. Selv om det er «fy-fy» å tine frossent kjøtt på kjøkkenbenken, er det ikke det de er mest bekymret for, da det er få som blir syke av det. I realiteten er utilstrekkelig nedkjøling av de store gryterettene man lager til mange personer og spising av «rosa» hamburgere det som representerer størst risiko på norske kjøkken, ifølge Nofima. Problemet er nemlig at E.coli-bakterier finnes jevnt fordelt i farseprodukter, og dersom disse produktene ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve. >>>Se hvordan du bør avkjøle maten her!

Slik kan du spise rosa burger UTEN å bli syk

Foretrekker du burgeren rosa? Det er faktisk fullt mulig å nyte en rosa hamburger uten å «risikerer liv og helse». Alt handler bare om måten du tilbereder kjøttet på:Bruk et helt stykke kjøtt og stek yttersidene som du så skjærer vekk, før du kverner det rene, rå kjøttet i midten. Bruker du dette kjøttet til hamburgere kan du ha de så rosa du vil i midten, ifølge Nofima. NB! Men stek kjøttet ordentlig dersom du bruker kjøttdeig eller karbonadedeig til å lage hamburgere med.Saken fortsetter under bildetLES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

Derfor bør du ikke spise rå kjøttdeig

I en undersøkelse Nofima gjorde i 2009 kom det frem at tre av ti smaker på rå kjøttdeig og at 12 prosent synes at hamburgeren smaker best når den ikke er helt gjennomstekt.– Det er først og fremst EHEC (EHEC - enterohemorrhagiske E.coli) vi er redde for ved spising av rå kjøttdeig, uttalte veterinær Elin Røssvoll, stipendiat innen mattrygghet hos Nofima Mat og Norges Veterinærhøyskole i forbindelse med studien:– De fleste andre matforgiftningsbakterier trenger litt tid på seg, og en viss temperatur for å formere seg i et stort antall - og det er normalt at det er det store antallet bakterier som gjør oss syke, mens EHEC derimot er så sykdomsfremkallende i seg selv at den ikke trenger å oppformeres for at vi skal bli syke av den. Dermed er det like stor risiko for å bli syk av EHEC i fersk kjøttdeig som i kjøttdeig av eldre dato.En EHEC-infeksjon kan gi magekramper med kraftig og blodig diaré. Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), som gir akutt nyresvikt, er en alvorlig følgetilstand som også kan oppstå etter en EHEC-infeksjon. Både barn og voksne kan bli syke med symptomer som omgangssyke.LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer