STEK HAMBURGEREN DIN GODT: Alle rå kjøttfarseprodukter bør være godt gjennomstekt. Blir ikke matvarene gjennomstekt risikerer du nemlig at det sitter igjen bakterier i kjøttet, og disse bakteriene kan faktisk gjøre deg syk. Foto: Getty Images/Design Pics RF
STEK HAMBURGEREN DIN GODT: Alle rå kjøttfarseprodukter bør være godt gjennomstekt. Blir ikke matvarene gjennomstekt risikerer du nemlig at det sitter igjen bakterier i kjøttet, og disse bakteriene kan faktisk gjøre deg syk. Foto: Getty Images/Design Pics RF Vis mer

Matforgiftning

Derfor bør du steke burgeren din godt nok

«Rosa», ustekte hamburgere er blant de største helserisikoene på norske kjøkken.

Det viser svarene som forskere ved matforskningsinstituttet Nofima har fått fra 2008 deltakere.

I sitt nyeste kundeblad advarer de mot vanlige matfarer på kjøkkenet. Selv om det er «fy-fy» å tine frossent kjøtt på kjøkkenbenken, er det ikke det de er mest bekymret for, da det er få som blir syke av det.



I realiteten er utilstrekkelig nedkjøling av de store gryterettene man lager til mange personer og spising av «rosa» hamburgere det som representerer størst risiko på norske kjøkken, ifølge Nofima.

Problemet er nemlig at E.coli-bakterier finnes jevnt fordelt i farseprodukter, og dersom disse produktene ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve.

>>>Se hvordan du bør avkjøle maten her!

KJØTTDEIG SKAL IKKE HA BLODIG SAFT: Saften som renner ut av kjøttet når du griller gir deg et godt tegn på når det er tilstrekkelig gjennomstekt. Dersom saften fra fjørfekjøtt/behandlede kjøttprodukter er rød eller rosa, betyr det at kjøttet ikke er godt nok stekt. Er saften klar, så er maten «good to go».  Foto: Getty Images/iStockphoto
KJØTTDEIG SKAL IKKE HA BLODIG SAFT: Saften som renner ut av kjøttet når du griller gir deg et godt tegn på når det er tilstrekkelig gjennomstekt. Dersom saften fra fjørfekjøtt/behandlede kjøttprodukter er rød eller rosa, betyr det at kjøttet ikke er godt nok stekt. Er saften klar, så er maten «good to go». Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Slik kan du spise rosa burger UTEN å bli syk

Foretrekker du burgeren rosa? Det er faktisk fullt mulig å nyte en rosa hamburger uten å «risikerer liv og helse». Alt handler bare om måten du tilbereder kjøttet på:

Bruk et helt stykke kjøtt og stek yttersidene som du så skjærer vekk, før du kverner det rene, rå kjøttet i midten.

Bruker du dette kjøttet til hamburgere kan du ha de så rosa du vil i midten, ifølge Nofima.

NB! Men stek kjøttet ordentlig dersom du bruker kjøttdeig eller karbonadedeig til å lage hamburgere med.

Saken fortsetter under bildet







LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

Derfor bør du ikke spise rå kjøttdeig

I en undersøkelse Nofima gjorde i 2009 kom det frem at tre av ti smaker på rå kjøttdeig og at 12 prosent synes at hamburgeren smaker best når den ikke er helt gjennomstekt.

– Det er først og fremst EHEC (EHEC - enterohemorrhagiske E.coli) vi er redde for ved spising av rå kjøttdeig, uttalte veterinær Elin Røssvoll, stipendiat innen mattrygghet hos Nofima Mat og Norges Veterinærhøyskole i forbindelse med studien:

– De fleste andre matforgiftningsbakterier trenger litt tid på seg, og en viss temperatur for å formere seg i et stort antall - og det er normalt at det er det store antallet bakterier som gjør oss syke, mens EHEC derimot er så sykdomsfremkallende i seg selv at den ikke trenger å oppformeres for at vi skal bli syke av den. Dermed er det like stor risiko for å bli syk av EHEC i fersk kjøttdeig som i kjøttdeig av eldre dato.

En EHEC-infeksjon kan gi magekramper med kraftig og blodig diaré. Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), som gir akutt nyresvikt, er en alvorlig følgetilstand som også kan oppstå etter en EHEC-infeksjon.

Både barn og voksne kan bli syke med symptomer som omgangssyke.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

HAMBURGERKJØTT? Bruker du kjøttdeig eller karbonadedeig til å lage hamburgere med? Da bør du alltid steke kjøttet ordentlig. Foto: ThinkStock
HAMBURGERKJØTT? Bruker du kjøttdeig eller karbonadedeig til å lage hamburgere med? Da bør du alltid steke kjøttet ordentlig. Foto: ThinkStock Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: