RØDVIN: Det å drikke et glass rødvin kan ha en rekke positive helseeffekter.  Foto: NTB scanpix
RØDVIN: Det å drikke et glass rødvin kan ha en rekke positive helseeffekter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rødvin

Derfor bør du ta deg et glass rødvin i kveld

Kan ha en rekke positive helseeffekter.

Publisert

KK.NO: De fleste vet at det å drikke mye alkohol ikke er spesielt gunstig for helsen, da det øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag og leversykdom. 

Det å drikke moderate mengder alkohol, og da spesielt i form av rødvin, er imidlertid en helt annen sak.

Forskning viser nemlig at de røde dråpene ikke bare smaker godt, de har også en rekke positive helseeffekter! 

LES OGSÅ: Så mange kcal inneholder alkoholen du drikker    

Forhindrer øyesykdom 

ETT GLASS RØDVIN: Kan faktisk være bra for helsa - blant annet øynene dine! Foto: NTB scanpix
ETT GLASS RØDVIN: Kan faktisk være bra for helsa - blant annet øynene dine! Foto: NTB scanpix Vis mer

Visste du for eksempel at rødvin kan være gunstig for synet og forhindre at du får øyesykdommer senere i livet.

Milind Pande, som er øyelege (oftalmolog - spesialfeltet innen medisin som beskjeftiger seg med øyelidelser) ved Vision Surgery and Research Centre i Storbritannia, har fortalt til nyhetsnettstedet Daily Mail at rødvin er gunstig for synet fordi det inneholder antioksidanten resveratrol.

Resveratrol er et naturlig forekommende stoff som blir laget i planter for bekjempelse av infeksjoner, skader og UV-stråling. Antioksidanten ligger i drueskallet, og det skal visstnok bremse den aldersrelaterte svekkelsen av musklene i øynene, som kan føre til synsproblemer.

- Det bremser også veksten av blodkar i øyet – fortsetter disse å vokse kan de forårsake sviktende syn, noe som vil resultere i at briller vil bli nødvendig med alderen, har han fortalt til nettstedet.

LES OGSÅ: - Jeg drikker et glass vin nesten hver kveld

Virker slankende 

Men rødvinens fordeler stopper ikke der.

En tidligere undersøkelse gjennomført av Brigham and Women's hospital ved Harvard School of Medical Health viste blant annet at kvinner som drikker 15 til 30 gram alkohol om dagen, har 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt. Du kan lese mer om undersøkelsen her!

Forskerne tror grunnen til at de som tar et glass eller to daglig holder seg slanke, kan være at leveren deres utvikler et separat stoffskiftesystem. Når alkoholen brytes ned omdannes den til varme heller enn fett.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken type alkohol du velger. Resultatene viste nemlig at kvinnene som drakk rødvin la på seg mindre enn de som drakk øl eller sprit.

LEDDGIKT: En studie viser at alkohol kan beskytte mot leddgikt,  Foto: Alliance - Fotolia
LEDDGIKT: En studie viser at alkohol kan beskytte mot leddgikt, Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ta deg en øl i dag

Reduserer risikoen for leddgikt 

En annen studie, publisert i en utgave av Rheumatology, viser at du nesten kan halvere risikoen for å utvikle leddgikt ved å drikke moderate mengder alkohol. Du kan lese mer om studien her!

Forskerne kom frem til denne konklusjonen etter at de utførte omfattende analyser av tidligere studier som undersøkte nettopp hvordan inntak av alkohol påvirker risikoen for leddgikt. Resultatene viste at omkring fem alkoholholdige drikker i uken kan beskytte mot sykdommen.

Selv om forskerne ikke så nærmere på hva som er årsaken til at alkohol har denne positive effekten på kroppen, har tidligere studier indikert at alkohol har evnen til å dempe betennelser, i tillegg til at det har en mild smertestillende effekt. 

LES OGSÅ. Dette kan lindre hodepinen

Men, du kan få hodepine...

Alt med måte er det noe som heter, og dette gjelder selvsagt for alkohol - også rødvin. 

I tillegg til at for mye alkohol rett og slett er helseskadelig, så virker det som om visse viner, og da gjerne rødvin, øker risikoen for skikkelig dagen derpå-hodepine. Dette på grunn av det høyere innholdet av såkalte tanniner (garvesyre). 

– Dette er et spørsmål vi får ganske ofte, og vi har forsøkt å finne ut av det. Men det ser ikke ut til å være noen umiddelbar sammenheng mellom tanniner og hodepine, har varefaglig leder i Vinmonopolet, Tom Tyrihjell, tidligere uttalt til KK.no.

Tanniner finnes naturlig i alt som tilhører planteriket, og derfor også i drikker som kaffe og te – uten at disse drikkene beskyldes særlig for å forårsake hodepine. 

– Det finnes nok ikke en enkel forklaring på hva som gir hodepine. Det kan variere fra person til person hvilke viner man reagerer på, og det er flere ting som kan spille inn. Rødvin er mer komplekst sammensatt av ulike stoffer enn det hvitvin er, forklarer Tyrihjell. 

Med andre ord - sliter du ofte med grusom hodepine dagen derpå, kan det være lurt å styre unna rødvin. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer