Avføring

Derfor bør du ta en titt i toalettskålen

- Fargen kan fortelle deg noe om helsen din, sier ekspertene.

HELSEINDIKATOR: Det kan være lurt å følge med på fargen på avføringen din, da den i noen tilfeller kan fortelle deg om noe er galt.  Foto: Jane Doe - Fotolia
HELSEINDIKATOR: Det kan være lurt å følge med på fargen på avføringen din, da den i noen tilfeller kan fortelle deg om noe er galt. Foto: Jane Doe - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som de fleste vet er avføring rester av det du har spist, og både konsistensen, lukten og fargen kan si mye om hva slags kosthold du har.

Men visste du at fargen på avføringen din også kan avsløre tegn på alvorlig sykdom? Vi har spurt ekspertene om hvilke farger de mener du bør være ekstra oppmerksom på.  

LES OGSÅ: Tabbene som kan gi rotter på badet

En god helseindikator

Å undersøke hva slags farge avføringen din har er kanskje ikke noe du gjør hver gang du har vært på toalettet, men det er slettes ikke så dumt å sjekke en gang i blant, forteller Gunn Helene Arsky, som er utdannet ernæringsfysiolog cand. scient fra Universitetet i Oslo og ernæringsrådgiver for Bama, til KK.no.

- Det kan være smart å holde et øye med avføringen din, da fargen i noen tilfeller kan fortelle deg noe om helsen din.

- I Tyskland og Japan er det faktisk vanlig at toalettene har en «oppsamlingsskål» der du kan inspisere avføringen før du skyller den ned, sier hun.

LES OGSÅ: Blør du «der nede»?

BLOD PÅ PAPIRET: Om det kommer ferskt blod på papiret når du tørker deg kan dette skyldes en rift i endetarmsåpningen. Foto: All Over Press
BLOD PÅ PAPIRET: Om det kommer ferskt blod på papiret når du tørker deg kan dette skyldes en rift i endetarmsåpningen. Foto: All Over Press Vis mer

Blod i avføringen

Det er gallen fra leveren som gjør at avføringen vår normalt er brun, men fargen kan varierer fra dag til dag, så er den for eksempel litt mørkere eller lysere enn vanlig en dag, trenger ikke dette bety at du er syk.

Per Brandtzæg, som er professor ved Rikshospitalet, forteller til KK.no at det du bør være litt oppmerksom på er hvis avføringen din er veldig mørk eller nesten på kanten til svart.

- Om avføringen din over tid er veldig mørk skal du være litt på vakt, da den mørke fargen kan skyldes gammelt blod som stammer fra tarmsystemet eller magesekken. Dette kan for eksempel være en følge av et blødende magesår eller magekreft. En kreftsvulst som sitter nederst i tykktarmen eller i endetarmen kan også føre til mørk avføring, men da inneholder den gjerne spor av ferskt rødt blod.

- Om du er i den aldersgruppen hvor mage- og tarmkreft kan være aktuelt, så anbefaler jeg deg å ta kontakt med en lege om du oppdager slike fargeendringer i avføringen din, forklarer han.

Dersom du har ferskt blod i avføringen, kan både Arsky og Brandtzæg fortelle at det kan skyldes noe så ufarlig som en rift i endetarmsåpningen.

- Friskt rødt blod kan tyde på at du har revet deg opp ytterst i endetarmen, og da er det vanligvis snakk om rifter eller sprukne hemoroider. Dette bør du følge med på, og eventuelt kontakte lege om det blir verre, forteller Arsky.

I tillegg til vedvarende mørke farger, bør du ifølge ekspertene også holde et øye med avføringen din dersom den er blekhvit eller gulhvit og fettete.

- Avføring som er lys og flyter i klosettskålen, altså som legger seg som et lyst belegg på vannet, skyldes vanligvis at kroppen ikke suger opp fettstoffene. Dette ses for eksempel hos personer med ubehandlet overfølsomhet mot hvetegluten, såkalt cøliaki, forklarer Brandtzæg.

LES OGSÅ: Lukk dolokket før du trekker ned

CØLIAKI: Om avføringen din er hvitaktig og flytende kan det være du har cøliaki som kan gi mageproblemer. Foto: Alexander Raths - Fotolia
CØLIAKI: Om avføringen din er hvitaktig og flytende kan det være du har cøliaki som kan gi mageproblemer. Foto: Alexander Raths - Fotolia Vis mer

Mat kan påvirke fargen

Det er ikke bare ved sykdom avføringen vår kan endre farge. Dersom avføringen din har gått fra å være normal brun til for eksempel sort eller blåaktig, kan dette skyldes det du har spist.

Noen frukter og grønnsaker har nemlig mørke pigmenter som kan farge avføringen. Så før du freaker ut over fargen, bør du tenke etter om du har spist rødbeter, spinat eller blåbær.

- Det stemmer at mat kan påvirke fargen på avføringen vår. Mat med kraftig farge – rødbeter, mais og spinat kan farge den – det avhenger blant annet av konsistensen på maten og hvor godt du tygger. Kunstige fargestoffer kan også påvirke fargen, forteller Arsky.

- Du har også helt sikkert opplevd at avføringen din har blitt ganske svart etter du har spist blåbær. Det er spesielt disse sterke fargene som gir utslag på avføringen, legger Brandtzæg til.

LES OGSÅ: Ville du drukket din egen urin?

BLÅBÆR: Blåbær inneholder sterke fargestoffer som kan gjøre at avføringen din kan bli ganske mørk.  Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia
BLÅBÆR: Blåbær inneholder sterke fargestoffer som kan gjøre at avføringen din kan bli ganske mørk. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia Vis mer

Dette kan de forskjellige fargene være et tegn på
 

Hvit avføring:
En hvit eller pudderfarget avføring kan være et tegn på at galleblæren ikke fungerer optimalt. Dette kan etter en stund gi «gulsott», så kontakt fastlegen om du opplever lyse farger på avføringen. Det kan også skyldes cøliaki.  

Grønn avføring:
Grønn avføring kan tyde på endret bakterieflora eller at tykktarmen er irritert. Grønnsaker med sterk grønnfarge, som for eksempel spinat, kan også forårsake grønnfarge i avføringen. Er avføringen grønn og løs og du opplever feber og magesmerter, bør du ta kontakt med fastlegen. Antibiotika kan forstyrre balansen i tarmbakteriene - drikk melkeprodukter som «Cultura» for å stabilisere tarmene.

Svart avføring:
Mørk og sort farge er ikke nødvendigvis farlig da blant annet jern og rødvin påvirker fargen i avføringen. Blir den mørk, bør du kontakte lege, da det kan være blødninger høyt oppe i tarmsystemet. Dette er sjeldent hos kvinner, siden norske kvinner ofte har jernmangel.

Gul avføring:
Kontakt lege dersom avføringen er gul, rennende og illeluktende. Dette kan bety at det er problemer med bukspyttkjertelen, galleblæren eller leveren.

Rødlig avføring:
Det er ikke sikkert det er blod! Har du spist mat med mye rødfarge som for eksempel rødbeter, kan dette påvirke fargen. I verste fall er det blod i avføringen, noe som kan tyde på hemoroider eller rift i endetarmen. Vedvarer problemet, bør du oppsøke lege og teste deg for tykktarmskreft. Du kan også få blodig avføring av å spise smertestillende mot fyllesyke.

Kilde: Gizmodo.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer