Endret Utflod

Derfor bør du ta en titt i trusa

Endringer kan signalisere infeksjoner og sykdommer.

UTFLOD: Utfloden din kan fortelle deg mye om hvordan det står til med helsen din "der nede".  Foto: Beth Dixson / Alamy/All Over Press
UTFLOD: Utfloden din kan fortelle deg mye om hvordan det står til med helsen din "der nede". Foto: Beth Dixson / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Utflod er noe vi kvinner helst ikke vil snakke om, og det er greit det, men det betyr ikke at du ikke skal ha et bevisst forhold til utfloden din.

Utfloden kan gi oss viktige signaler om hvordan det står til med hele systemet «der nede». Infeksjoner eller sykdommer får nemlig utfloden din til å endre farge, lukt og karakter, og derfor skal du følge med.

Men først; hvordan skal egentlig frisk utflod se ut?

- En normal utflod er slimete, melkehvit eller klar – men kan også være litt gulaktig. Utflod har ingen klumper, lukter ikke vondt og gir som regel ikke kløe eller svie. Når det kommer til hvor mye utflod kvinner har, er dette svært individuelt, forteller Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, til KK.no.  

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Merk deg forandringer i utfloden

Dersom utfloden din endrer seg kan dette ifølge Storfjell-Olven være et tegn på at du er utsatt for en infeksjon eller sykdom av noe slag.

- Hvis utfloden for eksempel blir mer tyntflytende enn vanlig, klumpete som «cottage cheese», endrer farge eller er illeluktende kan dette være et tegn på at noe kan være galt. Det samme gjelder for svie og kløe nedentil.

Hva kan endringene skyldes?

- Endret utflod kan være soppinfeksjon, bakteriell vaginose eller klamydia. Det er også viktig å huske at utfloden ofte endrer seg av naturlige årsaker som for eksempel ved graviditet eller overgangsalder.

En annen ting som kan være greit å være oppmerksom på er at utfloden varierer også i forhold til kvinners menssyklus. Man har gjerne mer utflod rundt eggløsningen, denne er ofte seigere enn vanlig, og rett etter mensen kan den være rødbrun da siste rester av menstruasjon renses ut.

SVIE ELLER KLØE: Dersom det svir og/eller klør i underlivet ditt kan dette være et  tegn på at noe kan være galt.  Foto: Barabas Attila - Fotolia
SVIE ELLER KLØE: Dersom det svir og/eller klør i underlivet ditt kan dette være et tegn på at noe kan være galt. Foto: Barabas Attila - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Riktig behandling av underlivsplagene

Dersom endringene i utfloden din ikke skyldes menstruasjon, graviditet eller overgangsalder, og du er usikker på om det er soppinfeksjon, bakteriell vaginose eller klamydia, er det ifølge eksperten svært viktig at du ikke setter diagnosen selv.

- Her er det absolutt viktig å behandle riktig! Hvis du tror du har en av tilstandene, men ikke er sikker på hvilken, vil jeg absolutt råde deg til å kontakte lege så du kan få riktig diagnose.

Har du for eksempel klamydia, som i verste fall kan redusere fruktbarheten din, er det særdeles viktig at du får behandling.

- Er du derimot rimelig sikker på at du har underlivssopp, kan man forsøke en reseptfri medisin og se om det hjelper, sier hun.

BEHANDLING: Det er viktig at du ikke begynner å behandle plagen selv før du er hundre prosent sikker på hva symptomene skyldes, sier eksperten.  Foto: HconQ - Fotolia
BEHANDLING: Det er viktig at du ikke begynner å behandle plagen selv før du er hundre prosent sikker på hva symptomene skyldes, sier eksperten. Foto: HconQ - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ikke bruk for sterke såper når du vasker underlivet

Soppinfeksjon, bakteriell vaginose og klamydia

Her er en liste over symptomer og behandlingsmetoder ved soppinfeksjon, bakteriell vaginose og klamydia.

Soppinfeksjon: Dersom utfloden din blir tykkflytende, klumpete og hvit i farge, er dette et tegn på at du har soppinfeksjon. Ofte medfører dette også at du kjenner svie og kløe i underlivet. (Noen ganger endrer utfloden seg uten at det klør, andre ganger ser utfloden normal ut, men du plages av svie og kløe.)

Dette skjer når soppen candida albicans vokser ut av kontroll i skjeden. Første gang du har symptomer bør du gå til gynekologen. Soppinfeksjonen behandles med reseptfrie stikkpiller og kremer.

Bakteriell vaginose: Hvis utfloden blir gråhvit eller grønnlig og tyntflytende, og lukter direkte vondt og fiskeaktig, er det mest sannsynlig bakteriell vaginose, eller skjedekatarr.

Her har bakterier som ikke er gode tatt overhånd i skjeden. Bakteriell vaginose kan gå over av seg selv, og bare de som har tydelige tegn på det behandles – her er det opp til legen å avgjøre hvem som behandles og ikke.

Klamydia: Dersom du opplever smerter i skjeden kombinert med mer utflod enn vanlig, kan dette være symptomer på klamydia, som er en smittsom kjønnssykdom. Dette er derimot svært sjeldent, bare fem prosent av dem som smittes av klamydia får en underlivsinfeksjon av det. De fleste aner ikke at de har klamydia før de tester seg hos gynekologen. Klamydia behandles med antibiotika som gis på resept fra lege.

Det finnes også et par andre sykdommer og bakterier som kan endre utfloden din, men de er veldig sjeldne i Norge. Her snakker vi blant annet om gonoré og trichomonas vaginalis.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer