Alkohol

Derfor bør du ta et glass vin eller øl i dag

Ny studie viser at det kan redusere risikoen for leddgikt.

DRIKK ET GLASS I DAG: En meta-studie viser at omtrent fem alkoholholdige drikker i uken kan omtrent halvere risikoen for leddgikt senere i livet.  Foto: Thinkstock.com
DRIKK ET GLASS I DAG: En meta-studie viser at omtrent fem alkoholholdige drikker i uken kan omtrent halvere risikoen for leddgikt senere i livet. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss pleier å nyte et glass med alkoholholdig drikke av og til. Det har imidlertid vært omdiskutert hva slags effekt det har på kroppen din, og det er spesielt viktig at du ikke overdriver inntaket.

Holder du deg til et moderat inntak, finnes det likevel forskning som tyder på at det kan være bra for deg.

En relativt ny studie viser blant annet at alkohol kan redusere risikoen for leddgikt, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Drikkene som gir deg energi - uten koffein

Kan halvere risikoen for leddgikt senere i livet

Studien viser at du nesten kan halvere risikoen for å utvikle leddgikt ved å drikke moderate mengder alkohol.

Forskerne kom frem til denne konklusjonen etter at de utførte omfattende analyser av tidligere studier som undersøkte nettopp hvordan inntak av alkohol påvirker risikoen for leddgikt.

Resultatene, som ble publisert i en utgave av Rheumatology (Les mer om studien her), viste at omkring fem alkoholholdige drikker i uken kan beskytte mot sykdommen.

Selv om forskerne ikke så nærmere på hva som er årsaken til at alkohol har denne positive effekten på kroppen, har tidligere studier indikert at alkohol har evnen til å dempe betennelser, i tillegg til at det har en mild smertestillende effekt.

LES OGSÅ: Gjør du en av disse middagstabbene?

Fordelsaktig for de som rammes hardest

Leddgikt er en kronisk sykdom som fortrinnsvis angriper leddene.

Sykdommen utløses når immunsystemet, kroppens forsvarsmekanisme, settes i gang uten at det egentlig er nødvendig, og angriper leddene i kroppen - enkelte ganger også andre områder.

Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til at dette skjer, men enkelte bevis tyder på at det kan være en reaksjon på en mild infeksjon.

Ved å gjøre en grundigere analyse av tidligere studier gjort på området, håpet forskerne ved King's College i London at de skulle komme opp med flere konkrete svar. De samlet resultater fra ni forskjellige studier, som inkluderte 12.000 pasienter.

Da de sammenlignet funnene kunne de se at personene som drakk regelmessig reduserte risikoen for leddgikt med 48 prosent.

Ved å se på nivåene av et spesielt protein i blodet til pasientene, kunne de imidlertid konstatere at den positive effekten gjelder de som vil rammes hardest av sykdommen - alvorlighetsgraden kan nemlig variere stort (les mer på Store Norske Leksikon).

LES OGSÅ: Sukkerfri tyggis kan skade tennene

Kan redusere risikoen for hjertesykdom og diabetes

Det finnes flere fordeler ved å drikke litt alkohol. For eksempel kan det redusere risikoen for hjerteproblemer og diabetes.

Etter å ha sammenlignet resultater fra 100 tidligere studier, kunne forskere ved Harvard University konkludere med at et moderat inntak av vin kan redusere risikoen for hjerteproblemer med 40 prosent.

Årsaken kommer av at alkoholen i vinen bidrar til å øke det gode kolesterolet (HDL) i kroppen, og senke det dårlige (LDL). Dette reduserer risikoen for tette blodårer, som fører til hjerteinfarkt.

En studie fra 2005 viste også at én drink om dagen for kvinner (to for menn) reduserer risikoen for diabetes med opp til 30 prosent.

Alkohol bidrar til å øke nivåene av et hormon som gjør insulinet i kroppen med sensitivt. Det vil si at det blir lettere for kroppen å behandle glukose og bruke det som energi. Dette reduserer mengden sukker i blodet, og reduserer risikoen umiddelbart.

LES OGSÅ: Kan du drikke og gå ned i vekt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer