PÅ KVELDEN:.- Det stemmer at det er lurt å ta på deodorant om kvelden. Spesielt deodorant som inneholder aluminiumklorid som hemmer svetteproduksjonen, sier hudlege Ole Martin Rørdam til KK.no.  Foto: Getty Images
PÅ KVELDEN:.- Det stemmer at det er lurt å ta på deodorant om kvelden. Spesielt deodorant som inneholder aluminiumklorid som hemmer svetteproduksjonen, sier hudlege Ole Martin Rørdam til KK.no. Foto: Getty Images Vis mer

Svette

Derfor bør du ta på deodorant om kvelden

Det er faktisk bedre for å hemme svetteproduksjon.

Publisert
Deodorant er et av de vanligste produktene vi bruker for å hemme svetteproduksjon under armene. Og de fleste av oss påfører nok en velduftende roll-on eller deodorantstick rett etter at vi har dusjet, eller før vi går på jobb om morgenen.

Visste du imidlertid at det absolutt beste tidspunktet å påføre deodoranten faktisk er om kvelden?

LES OGSÅ: Svetter du plagsomt mye

Bør påføres før leggetid

Årsaken til dette er nemlig at de svettehemmende stoffene i deodoranten skal ha tid til å nå inn i huden og virke, skriver Alive.dk (ekstern lenke).

- Svettehemmende deodorant skal påføres om kvelden for å virke optimalt. Da virker den bedre neste dag, sier Tomas Norman Dam, hudlege ved dermatologisk avdeling på Roskilde sykehus til nettstedet:

- Påfør den derfor rett før du legger deg, og ikke om morgenen, slik de fleste gjør.

Også hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke) støtter opp om dette.

- Jo, det stemmer at det er lurt å ta på deodorant om kvelden. Spesielt deodorant som inneholder aluminiumklorid som hemmer svetteproduksjonen, sier Rørdam til KK.no.

LES OGSÅ: Aldri mer deoflekker?


Ren og tørr hud


Ifølge Rørdam er det lurest å påføre deodoranten når huden er ren og tørr.

- Den bør påføres når huden er ren og tørr. På apoteket selges almuniumklorid NAF 25 % og STOP24. De brukes hovedsaklig i armhulene, men kan også forsøkes på hender og føtter. Disse er såpass sterke og konsentrerte at det ofte er nok å bruke de én til to ganger i uken. Noen kan få irritasjon og kløe av disse produktene, og man bør ikke barbere huden rett før man påfører dette. Du bør gjøre det minst to dager i forveien, sier han:

- Det selges også deodoranter på butikken med aluminiumklorid, for eksempel Nivea og Sterilan, med litt lavere konsentrasjon som kan brukes daglig.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig kroppslukt

Livsstil påvirker svetteproduksjon

I løpet av dagen svetter vi mennesker mye, og som regel kan stressende situasjoner og livsstilsfaktorer også spille en rolle i forhold til svetteproduksjon.

Hvis du for eksempel drikker en kopp glovarm kaffe eller te svært raskt, vil dette også kunne påvirke svetteproduksjon.

Føler du imidlertid at du er veldig plaget av svette, kan det være lurt å kontakte legen din, eller eventuelt prøve å bytte deodorant.

- Hvis man ikke har nok effekt av deodorant, er Botox eller Dysport ofte første behandling, der man enkelt kan hemme svetteproduksjonen og lukt, med cirka ti injeksjoner under hver armhule. 80-90 prosent har meget god effekt av denne type behandling i ni til tolv måneder. Behandlingen bør utføres av lege, sier Rørdam til KK.no:

- Det er også mulig å hemme svetteproduksjonen med kirurgisk behandling, enten med å fjerne området med økt svette, eller en fettsugings teknikk der man kutter nerveforbindelsen til svettekjertler men uten å lage noe arr. Det er også nyere metoder der man benytter laserbehandling med å innføre et fiber under huden, som gjøre det samme men kanskje med enda bedre effekt.

For mer info om svette og eventuell behandling kan du besøke Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), eller Rørdams hjemmeside Dermatologi.no (ekstern lenke).

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer