Derfor bør du ta trappa

Her er fem veldig gode grunner.

BARE FORDELER: Mindre kroppsfett, bedre kondis og mer spretten rumpe - kun ved å droppe heisen. Foto: Thinkstock
BARE FORDELER: Mindre kroppsfett, bedre kondis og mer spretten rumpe - kun ved å droppe heisen. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At du bør ta trappa heller enn heisen har du sikkert hørt før. Men vet du nøyaktig hva som er de positive følgene av å velge trappa?En studie (ekstern lenke) publisert i European Heart Journal (ekstern lenke) avdekker nettopp dette. 69 sykehusansatte ble bedt om å gå trapper framfor å ta heisen i 90 dager. Her er de gjennomsnittlige resultatene etter endt testperiode:
 • Kroppsfettet ble redusert med 1,7 prosent
 • Midjemålet ble redusert med 1,8 prosent
 • Blodtrykket ble senket med 2,3 prosent
 • LDL-kolesterolet ble senket med 3,9 prosent
 • Lungekapasiteten gikk opp med 8,6 prosent
 • Bedre styrke og kondisjon

  En annen studie gjort ved Harvard universitet viste at det å gå 8 trappeetasjer om dagen kan redusere dødsraten med så mye som 32 prosent. De som velger trappa er sterkere i beina og har bedre kondisjon enn de som tar heisen. Så det lønner seg absolutt å ikke trykke på den knappen.Har du lyst på en spretten rumpe i tillegg til de overnevnte fordelene ved å bruke trappa? Sjekk disse øvelsene treningsekspert Jill Jahrmann har laget for KK.no:

  1. Spenstige trinn

  Finn fram gode treningssko, og velg deg en trapp du kan løpe i. Den bør være så lang som mulig, men korte trapper kan også brukes. Løp oppover på annenhvert trinn. Er trinnhøyden lavere enn normalt, kan du ta tre trinn i slengen. La armene hjelpe til i svevet. Sikt godt og pass på fortennene! Denne øvelsen tar både på sete og lår, og hvis du bøyer mest mulig i hoften, tar det ekstra godt på setemuskelen. Synes du det er altfor tungt å løpe oppover, kan du i stedet gå raskt de første gangene. Stopp på toppen av trappen, og gå eller smålunt ned igjen. Totalt bør du løpe to minutter i effektiv tid oppover.

  2. Sidelengs opp

  Denne øvelsen bruker skøyteløperne om sommeren, og den tar både på rumpe, lår og sidemusklene i rumpa. Stå med høyre side av kroppen vendt mot trappen, og hoppopp to trappetrinn med høyre bein før du setter venstre inntil. La armene svinge med for å hjelpe deg opp. Du lander med bøyd bein, og satser på nytt derfra. Når du er på toppen av trappen, går du eller småjogger ned igjen. Bytt deretter side slik at venstre bein kommer først. Til sammen bør du trene i to minutter i ren oppoverbakketid. Vil du gjøre øvelsen ekstra tung, trimmer du høyre bein sammenhengende i ett minutt før du skifter side.

  3. Petter Sprett

  Hopp to trinn oppover trappen om gangen. Gå dypt ned i knærne når du lander, og sats derfra til neste hopp. Sleng armene fram for å hjelpe til i svevet. Gå eller småjogg ned trappen før du gjentar. Ett minutts effektiv hopping er nok.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer