TA EN TUR PÅ TOALETTET: Sex er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner får urinveisinfeksjon. En tur på toalettet etterpå redusere imidlertid risikoen drastisk.  Foto: loutocky - Fotolia
TA EN TUR PÅ TOALETTET: Sex er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner får urinveisinfeksjon. En tur på toalettet etterpå redusere imidlertid risikoen drastisk. Foto: loutocky - Fotolia Vis mer

Urinveisinfeksjon

Derfor bør du tisse etter sex

Kan spare deg for noen ubehageligheter senere.

Du liker kanskje å ligge tett inntil din kjære og kose litt etter sex, mens han liker best å snu ryggen til deg og sovne.

Og selv om mange jenter kanskje lar seg fornærme av dette, er det i virkeligheten bare en naturlig reaksjon at menn blir søvnige etter en orgasme.

Men idet han sovner har du den perfekte muligheten til å gjøre det du aller helst bør gjøre rett etter sex. Nemlig å tisse!

Du har sikkert hørt denne anbefalingen før, og det skyldes rett og slett at det kan redusere risikoen for å utvikle urinveisinfeksjon.

LES OGSÅ: Symptomene du ikke bør ignorere

Skyldes bakterier fra tarmen

Sex er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner får urinveisinfeksjon, og ifølge en artikkel på nytimes.com skjer nesten 80 prosent av alle urinveisinfeksjoner hos unge kvinner innen 24 timer etter samleie.

– Den økte risikoen for urinveisinfeksjon (UVI) hos kvinner ved samleie skyldes de anatomiske forholdene; med kort avstand mellom vagina, urinrør og anus, forklarer Linn Hjarne, gynekolog ved Aleris, Strømmen, til KK.no.

RETT PÅ DO: Sex er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner får urinveisinfeksjon, og den beste måten å unngå dette på er å tisse rett etter sex. Foto: (c) Morgan David de Lossy/Corbis/All Over Press
RETT PÅ DO: Sex er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner får urinveisinfeksjon, og den beste måten å unngå dette på er å tisse rett etter sex. Foto: (c) Morgan David de Lossy/Corbis/All Over Press Vis mer

Urinveisinfeksjon oppstår når det kommer bakterier inn i urinblæra, og med disse korte avstandene i kvinners underliv har bakteriene kortere vei å reise. Og det er faktisk tarmbakterien E. coli som er årsak til tre av fire urinveisinfeksjoner.

– Ved samleie vil tarmbakteriene bli fordelt i underlivet. Det oppstår friksjon og bevegelser som gjør at dette skjer, og det har som regel ingenting med hygieniske forhold å gjøre. Bakteriene vil lettere kunne komme til urinrørsåpningen på denne måten og derfra vandrer de til urinblæren, hvor de eventuelt kan lage irritasjon og betennelse, forklarer hun.

Kortere vei til blæra

Bakterier finnes overalt, og mange av dem er gode bakterier som vi har bruk for. En aktiv bakterieflora i tarmen er for eksempel svært viktig for god fordøyelse, men de samme bakteriene kan skape problemer dersom de forviller seg inn på steder der de ikke skal være.

For kvinner er altså underlivet vårt et sentralt strøk, der alt ligger i kort avstand fra hverandre og gjør reisen til bakteriene kort. Men dette er ikke den eneste grunnen til at vi er mer utsatt for UVI enn menn. Selve urinrøret vårt er nemlig også kortere enn hos menn, som gir bakteriene kortere vei til blæra der de kan skape en infeksjon.

UTSATT: Ved samleie oppstår det friksjon og bevegelser som gjør at tarmbakteriene bli fordelt i underlivet. Dette gjør det lettere for bakteriene til å finne veien opp urinrøret. Foto: llhedgehogll - Fotolia
UTSATT: Ved samleie oppstår det friksjon og bevegelser som gjør at tarmbakteriene bli fordelt i underlivet. Dette gjør det lettere for bakteriene til å finne veien opp urinrøret. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer

Noen kvinner kan også være mer plaget enn andre, og oppleve å få urinveisinfeksjon etter nesten hvert eneste samleie – eller i hvert fall føles det sånn. Men særlig vanlig er det å få hvis man har hatt mye sex over en kort periode.

I USA har dette fått navnet «honeymoon cystitis», som direkte oversatt til norsk blir hvetebrødsdagers-blærekatarr – som refererer til starten av et kjærlighetsforhold da man ofte ikke kan få nok av hverandre.

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Urinen «skyller» ut bakterier

Alt dette forklarer altså hvordan og hvorfor du får urinveisinfeksjon, men hvorfor hjelper det egentlig å tisse? Og hvorfor bør man gjøre det rett etter sex?

– Ved å late vannet etter samleie «skyller» man urinrøret, slik at bakteriene som er der vil forsvinne. Man reduserer på denne måten risikoen for UVI etter samleiet.

– Det er en god regel å gjøre dette rett etter samleiet. For jo lengre man venter, jo større er sjansen for at bakteriene når urinblæren.

Bakterier trives godt i kroppsvarm urin så her ligger forholdene til rette for at de skal formere seg og skape en infeksjon. Men det er ikke bare tarmbakterier som er synderne, også tilfeldige bakterier i urinblæren vil kunne lage urinveisinfeksjon dersom de får oppholde seg der for lenge. Det er derfor lurt å drikke nok væske, og alltid gå på do og tisse når man kjenner at man må.