Håndklær

Derfor bør du tørke deg skikkelig etter dusjing

Ellers øker du risikoen for bakteriespredning og sopp i huden.

TØRK DEG GODT: Det er viktig å tørke seg godt etter hver dusj. Da slipper du nemlig at fukt gjemmer seg i hudfoldene og øker sjansen for bakterievekst og sopp.
TØRK DEG GODT: Det er viktig å tørke seg godt etter hver dusj. Da slipper du nemlig at fukt gjemmer seg i hudfoldene og øker sjansen for bakterievekst og sopp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert hørt at det ikke er lurt å dusje for ofte, eller at du bør unngå å bruke sterke såper hver gang du vasker deg, da begge disse tingene kan tørke ut huden?

At du bør være grundig med tørking av kroppen etter dusjingen er det imidlertid ikke mange av oss som vet.

Tørker du ikke kroppen skikkelig etter bad og dusj kan nemlig fuktigheten «fanges» i hudfoldene, har DinSide.no tidligere skrevet.

Høres utrolig ut? Ja, men det er faktisk helt sant.

LES OGSÅ: Bli kvitt tørre føtter raskt

Øker risiko for bakterier og sopp

Tørker du deg ikke godt med håndkle vil fukt bli liggende i hudfolder, som for eksempel under brystene, i hudfoldene rundt magen, i skrittet og mellom tærne.

Og det verste med dette er ikke at klærne blir våte når du tar de på, men at luftfattige, tette, varme og ikke minst fuktige kroppskroker er et yndet grosted for bakterier og sopp.

Dersom bakteriemengdene blandes med svette i tillegg, noe det ofte gjør under brystene, ved skritt og tær, så kan lukten i tillegg bli relativt dårlig, og du risikerer også å få utslett og kløe.

Dersom du ikke er blant dem som liker å skrubbe deg knusktørr og sår med håndkledet, finnes det heldigvis andre løsninger på denne problematikken.

Det første – og viktigste er selvfølgelig å tørke seg godt nok (altså – fjern alle vanndråper og fukt) med håndkledet ditt. Deretter kan du stille hårføneren inn på kaldluft og blåse i kroker og folder der det er vanskelig å komme til med håndkleet.

Eventuelt kan du også prøve å ha litt talkum i foldene og skoene dine – da dette vil bidra til å holde huden tørr. Sliter du med sopp finnes det også flust av sopphemmende stoffer du kan benytte deg av som selges på apoteket.

LES OGSÅ: Så ofte bør du dusje

STIVT HÅNDKLE: For deg som har litt tykk, eller fet, hud, kan det å tørke seg med et håndkle som ikke har vært i tørketrommelen være godt for blodsirkulasjon.Har du sensitiv hud bør du imidlertid bruke et mykt håndkle.  Foto: Getty Images/iStockphoto
STIVT HÅNDKLE: For deg som har litt tykk, eller fet, hud, kan det å tørke seg med et håndkle som ikke har vært i tørketrommelen være godt for blodsirkulasjon.Har du sensitiv hud bør du imidlertid bruke et mykt håndkle. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Sensitiv hud? Bruk myke håndklær

Dersom du har ekstremt sensitiv hud, er det lurt å være litt forsiktig når du tørker deg med håndklærne dine. Bruk gjerne et mykt håndkle som du har vasket med tøymykner.

- Det kan nok være en fordel om håndklær er myke når du tørker sensitiv hud, som for eksempel barn med atopisk eksem. Du bør også klappetørke fremfor å gni huden, forklarer hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke).


Har du imidlertid litt tykkere (ikke sensitiv) og fet hud, så tåler du mer, og da kan faktisk det å bruke stive, utøymyknede håndklær være bra for blodsirkulasjon – så fremt du ikke gnikker deg sår.

- Hvis man har tykk og fet hud, så tåler man mer og da har ikke ”stivheten” på håndklærne så mye å si, sier Rørdam.

LES OGSÅ: Intimbarberingen du bør droppe

Vask håndklærne ofte nok

Én annen ting som er viktig å tenke på for å unngå unødvendig fukt og bakteriespredning i huden, er at du vasker og bytter ut dusjhåndklærne dine ofte nok.

Skitne håndklær kan nemlig bli en smittekilde – særlig hvis det er sykdom i familien.

Har du små barn i huset, er det også lurt å bytte ut og vaske håndklærne litt ofte, helst et par ganger i uken.

- Hvor ofte du bør vaske håndklærne dine kommer selvfølgelig an på bruk, og har du små barn i huset som kanskje ikke vasker seg ordentlig på hendene før de tørker av seg på håndklærne, bør du nok rengjøre de forholdsvis ofte. Det samme gjelder hvis noen er syke, har Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit», tidligere uttalt til KK.no:

- Vanlige håndklær, som de som henger ved siden av vasken, kan være greie å bytte ut og vaske et par ganger i uken, og dusjhåndklær kan byttes ut og vaskes kanskje én gang i uken.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta på deodorant om kvelden

Heng opp med én gang

Rengjøringseksperten anbefaler også at du henger opp håndklærne dine med én gang etter bruk.

- Det absolutt viktigste er at du henger opp håndkleet på et tørt sted med én gang etter bruk, slik at det blir fort tørt. Lar du det ligge i en våt haug på badegulvet, eller henge i masse fukt, forklarer hun.

For å få dusjhåndklærne dine skikkelig rene og bakteriefrie, bør de vaskes på 60 grader, og dersom de er laget av bomull kan de til og med vaskes på 90 grader innimellom.

LES OGSÅ: Ikke legg deg med vått hår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer