Livsstil

Derfor bør du unne deg dessert

- En søt avslutning på måltidet kan hjelpe deg å holde vekten, sier eksperten.

DESSERT: Kan så absolutt nytes hver dag, så fremt du velger riktig dessert!  Foto: nenetus - Fotolia
DESSERT: Kan så absolutt nytes hver dag, så fremt du velger riktig dessert! Foto: nenetus - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Bakverk, kaker og desserter inneholder som oftest mange kalorier, både i form av mye sukker og mye fett.

Er du glad i å kose deg innimellom og synes det er viktig, samtidig som du vil ned i vekt eller holde vekten?

Da gjelder det å tenke smart, for det går an å kombinere de to ønskene. I tillegg har ernæringsfysiologen en liten gladnyhet:

- En søt avslutning på måltidet kan hjelpe deg å holde vekten, og en dessert trenger ikke bare bestå av sukker og usunne fettyper, forteller Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede.  

LES OGSÅ: Har du alltid lyst på dessert?

Ett triks kan være å sørge for at desserten for eksempel inneholder næringsrike ingredienser - som frukt med masse vitaminer og antioksidanter, og gjerne også magre meieriprodukter, som gir rikelig med kalsium.  

LES OGSÅ: Spis desserten rett etter middag

USUNT: Vær klar over at muffins du kjøper i butikken, ofte kan inneholde svært mange kalorier.  Foto: All Over Press
USUNT: Vær klar over at muffins du kjøper i butikken, ofte kan inneholde svært mange kalorier. Foto: All Over Press Vis mer

Sunne muffins

- Spiser du frukt eller bær til dessert med litt mager vaniljekesam, så kan du nyte dette daglig, sier Bugge.

Gammeldagse desserter som sviske- eller aprikoskompott er også næringsrike desserter, som ikke gir for mange kalorier. 

Frozen yoghurt kan du også spise ofte, mens krem- og sjokoladebaserte desserter bør nytes litt sjeldnere.

Så var det de deilige muffinsene. For selv om du bør styre unna kjøpevariantene, så kan du spise hjemmelagde muffins med god samvittighet.

LES OGSÅ: Magefettet er lettest å bli kvitt

Prøv for eksempel denne oppskriften råder ernæringsfysiologen, den gir deg kun 115 kcal per muffins:

2 egg
1 ½ dl sukker
3 ss flytende margarin
1 ½ dl lettmelk
2 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete
1 ½ ts bakepulver
2 epler
 
Sett ovnen på 200 grader. Skrell eplene og riv grovt på et råkostjern. Pisk egg og sukker til eggedosis. Hell i flytende margarin og melk. Sikt inn hvetemel, sammalt hvete, kanel og bakepulver. Bruk slikkepott og bland alt lett, slik at røren blir klumpefri. Bland inn revne epler til slutt. Fordel røren i små muffinsformer. Sett papirformene på en stekeplate eller i en muffinsform av silikon. Stek på nederste rille i 10-15 minutter.

Sjekk også ut KKs faste fredagsserie «Lett rett og slett», med tips til sunnere desserter og godsaker. Oppskriftene finner du i sakene nedenfor: 

Se flere Lett, rett & slett-oppskrifter nedenfor:
 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer