Alkohol

Derfor bør du unne deg en øl

5 gode grunner til at halvlitern faktisk er sunn.

Øl er rikt på vitaminer, og er derfor supert for huden.   Foto: All Over PressAll Over Press
Øl er rikt på vitaminer, og er derfor supert for huden. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At øl ikke er like sunt som hvetegressjuice og spinatsmoothie, det er det ingen tvil om. De negative helseeffektene av å drikke mye alkohol er grundig og vel dokumenterte.

Men til tross for dette: Moderate mengder øl og vin kan ha sine positive effekter. Rødvin kan for eksempel gi bedre sex.

Og selv om herrebladet Alfas sjefredaktør Magnus S. Rønningen nylig hevdet at norske kvinner må kvitte meg med øl-vommen, finnes det flere gode grunner til å ta en iskald øl i kveld.

Her er 5 grunner til at øl er bra for deg:

Flytende vitaminer

Det gamle munnhellet om at deg er mye vitaminer i god øl, er faktisk ganske riktig. Øl gir nemlig mye av vitaminet B6. En nederlandsk studie viser at de som foretrekker øl har 30 prosent høyere nivåer av B6 enn de som helst drikker vin. B6 skaper dopamin, et stoff som utskilles i hjernen og som er knyttet til følelsen av behag og tilfredshet, ifølge forskning.no. Dessuten gir B6 deg sunnere hud og hår.

Les også: Gravid: er det OK at hun drikker?

Holder hjertet friskt

Drikker du øl, kan du senke risikoen for å får problemer med hjertet. Alkohol øker nemlig nivået av det gode kolesterlet HDL. Samtidig gjør det at blodårene ikke så lett hardner og at blodet ikke så lett tykner og levrer seg. Enkelt sagt er dette to av hovedårsakene til hjerteinfarkt.

Unngå nyrestein

En ny studie forteller at øldrikkere har 40 prosent lavere risiko for å få nyrestein enn de som aldri drikker øl. Studien ble gjort blant middelaldrende menn og er publisert i American Journal of Epidemiology.

Holder deg ung og vakker

Du føler det kanskje ikke sånn dagen etter å ha drukket litt for mange øl. Men et moderat ølkonsum kan faktisk motvirke flere av aldringstegnene som rammer kvinner. Bioflavanoidene som finnes i øl bidrar til å holde beintettheten ved like. Dette fordi flavanoidene opptrer som en naturlig form for østrogenerstatning. Alkohol kan også bidra til å holde de mentale evnene friske hos eldre.

Holder kreften borte

Forskere arbeider nå med å finne ut på hvilken måte øl kan motvirke kreft. Noen studier viser nemlig at xanthohumol, et stoff som finnes i humle, kan bidra til å bryte ned kreftceller. Det forskes nå på hvordan xanthohumol kan brukes forebyggende mot flere krefttyper, som tykktarmskreft og prostatakreft.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer