Sex

Derfor bør du unngå å «hoppe av i svingen»

Høyst usikker «prevensjonsmetode» som krever mye selvkontroll.

HOPPE AV I SVINGEN: Cirka 10 av 100 kvinner blir gravide ved å "hoppe av i svingen" hvert år.  Foto: All Over Press
HOPPE AV I SVINGEN: Cirka 10 av 100 kvinner blir gravide ved å "hoppe av i svingen" hvert år. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange faktorer som spiller inn når du skal finne prevensjonsmetoden som passer for deg: helsetilstanden din, arvelige sykdommer, sexlivet ditt, seksuell livssituasjon, sikkerhet mot graviditet, bruksmåte og bivirkninger.

Og for mange kan det å finne riktig prevensjon være en komplisert sak, blant annet fordi en del kvinner reagerer på noen av hormonene og stoffene man finner i prevensjonsmidler som p-piller, minipiller og p-plaster.

For de av oss som opplever dette, men ikke ønsker å bruke kondom, pessar eller spiral, blir ofte det å «hoppe av i svingen» en lettvint metode for å unngå graviditet.

LES OGSÅ: Oi, har du glemt å ta p-pillen?

- Krever stor grad av selvkontroll

Som de fleste kvinner (og forhåpentligvis menn) imidlertid vet, så er ikke dette en anbefalt prevensjonsmetode. Og grunnen til det er ikke bare at mannen kan komme før han rekker å trekke seg ut av deg.

- Å hoppe av i svingen er en gammel metode som er kjent siden bibelens tid (Onans metode). Den er absolutt bedre enn ingenting, men krever stor grad av selvkontroll og kan være usikker fordi noen saedceller kan vare lagret og komme ut før den egentlige ejakulasjon, forklarer gynekolog Mette Haase Moen, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs Hospital til KK.no.

LES OGSÅ: Bruker du riktig prevensjonsmiddel?

Kan komme sæd utenom utløsning

Også dr. Haakon Aars, lege, sexolog og en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), fraråder dette som prevensjonsmetode.

- Det å hoppe av i svingen er ikke noen god prevensjonsmetode nettopp fordi den er høyst usikker. For det første så kommer det hos de fleste menn litt væske ut av penis som vi kaller «forsats» og denne forsatsen vil som regel inneholde sædceller - ofte nok til å kunne føre til befruktning, skriver han på Lommelegen.no:

- Så det er ikke bare den væsken som kommer ved utløsningen som inneholder sædceller; selv om konsentrasjonen av sæd er større i denne.

LES OGSÅ: Kan smitte selv om man ikke har utbrudd

Lite tilfredsstillende og gir ikke beskyttelse

Et annet poeng, som Aars presiserer, er at det er lite tilfredsstillende, både for mannen og kvinnen, å hoppe av i svingen. I tillegg gir det null beskyttelse mot kjønnssykdommer.

Derfor råder han par til å heller bruke kondom, dersom kvinnen reagerer på andre prevensjonsmidler.

- Å hoppe av i svingen er lite tilfredsstillende for begge parter. Jeg ville heller rådet dere til å gi kondomet en sjanse, skriver han.

Ifølge gynekolog Peer Høvik, som også er ekspert på Lommelegen.no, kan man likevel gjøre metoden litt «sikrere» ved å holde seg til den i visse perioder av kvinnesyklusen.

- Cirka 10 av 100 kvinner blir gravide ved å hoppe av i svingen i løpet av et år. Så det er jo ikke så mange, men det er ikke en spesielt god metode. Hvis du klarer å kombinere den med den såkalt «sikre perioden» i kvinnesyklusen – det vil si de siste ti dagene før menstruasjon kommer, så er man kanskje litt sikrere, forklarer han til KK.no.

Det er imidlertid viktig å huske på at dette heller ikke er 100 prosent sikkert.

Mer informasjon, samt spørsmål og svar om prevensjonsmidler og beskyttelse under samleie finner du på Lommelegen.no.


LES OGSÅ: Viktig melding til alle kvinner over 25

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Har du smittet noen med klamydia?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer