MUNNSEX: Du bør være forsiktig med å gi munnsex til personer du ikke kjenner så godt, da det kan gi flere kjønnssykdommer i munnen og halsen.  Foto: Sergey Nivens - Fotolia
MUNNSEX: Du bør være forsiktig med å gi munnsex til personer du ikke kjenner så godt, da det kan gi flere kjønnssykdommer i munnen og halsen. Foto: Sergey Nivens - FotoliaVis mer

Munnsex

Derfor bør du være forsiktig med oralsex

Spesielt i forbindelse med one night stands.

KK.NO:  Det er ikke alle som er klar over at det er mulig å få flere kjønnssykdommer, også i munnen og halsen, som følge av oralsex/munnsex. 

Og faren er, som alltid, større dersom du ikke bruker beskyttelse, spesielt i forbindelse med tilfeldig sex - som one night stands, der du ikke nødvendigvis vet så mye om partnerens helse. 

LES OGSÅ: Er du ekstra utsatt for å få klamydia?

Klamydia, gonoré, herpes og sopp 

Pedagog og sexologisk rådgiver hos ulla-aa.no, Ulla Aasland, forteller at kjønnssykdommer smitter gjennom slimhinner, altså vev som skjuler eller dekker indre deler av kroppens organer. 

- Vi har slimhinner i urinveiene, tarmene, kjønnsorganet, spiserøret og luftveiene. Kommer en smittet slimhinne i kontakt med en «frisk» slimhinne, kan man altså smittes av kjønnssykdommer gjennom munnsex, sier hun. 

Og sjansen for å smittes er ekstra stor dersom man får utløsning eller slim fra skjeden i munnen, da dette inneholder mer virus.

Hvilke kjønnssykdommer er det snakk om?

- Man kan få infeksjon i munnen (sopp, herpes, klamydia, syfilis, gonoré) og i hele kroppen (HIV, klamydia, gonoré og syfilis) om man utfører oralsex på en som er smittet, informerer hun.

INFEKSJON: Man kan få infeksjon i munnen - sopp, herpes, klamydia, syfilis og gonoré.  Foto: Ekaterina - Fotolia
INFEKSJON: Man kan få infeksjon i munnen - sopp, herpes, klamydia, syfilis og gonoré. Foto: Ekaterina - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har du fått underlivssopp?

Trenger ikke ha synlige indikasjoner

Siden munnsex kan gi en rekke seksuelt overførbare infeksjoner, anbefaler Aasland deg å være ekstra forsiktig med å gi det under one night stands.

Og det spesielt hvis du har drukket i forveien.

- For mye alkohol eller annen type rus kan være med på å hemme dømmekraften og evnen til å tenke kritisk. Dette kan også få en til å miste hemninger og utføre handlinger man kanskje ikke gjort hvis man var edru.

Videre forteller hun at personer som er bærere av seksuelt overførbare sykdommer ikke nødvendigvis trenger å ha synlige indikasjoner på dette.

- Du bør alltid ha dette i bakhodet når du går til sengs med en du er usikker på om er smittet eller ikke. Vær i tillegg ekstra oppmerksom på utflod, sår, blemmer, rifter og utslett i eller rundt munnen og ved eller på kjønnsorganet, sier hun.

VÆR FORSIKTIG MED ALKOHOL: Alkohol kan svekke dømmekraften din og gjøre at du gir munnsex til en smittet uten å tenke deg om.  Foto: vgstudio - Fotolia
VÆR FORSIKTIG MED ALKOHOL: Alkohol kan svekke dømmekraften din og gjøre at du gir munnsex til en smittet uten å tenke deg om. Foto: vgstudio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - Kunne vært unngått om alle brukte kondom

Lov å spørre vedkommende

Hvordan kan man hindre å bli smittet ved munnsex?

- «In the heat of the moment» kan ting skje raskt, men ikke nøl med å spørre vedkommende om han eller hun har testet seg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Det er ikke sikkert akkurat det alltid er så enkelt, eller kanskje du ikke er sikker på om den andre personen svarer ærlig. I så fall bør du bruke beskyttelse. 

- Å bruke kondom er et alternativ for å hindre overføring av smitte ved oralsex. Et annet alternativ er slikkelappen som kan brukes i sammenheng med oral berøring av både vagina og anus, sier hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: