<strong>FLYTENDE PLOMME:</strong> Ifølge Fedon Lindberg, lege og matguru, gjør du lurt i å la eggeplommen fortsatt være flytende når du skal spise. Dette skyldes at mer av kolesterolet i egget blir oksidert når det blir gjennomstekt - som kan være skadelig for hjertet. Foto: Thinkstock.com
FLYTENDE PLOMME: Ifølge Fedon Lindberg, lege og matguru, gjør du lurt i å la eggeplommen fortsatt være flytende når du skal spise. Dette skyldes at mer av kolesterolet i egget blir oksidert når det blir gjennomstekt - som kan være skadelig for hjertet. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Frokost

Derfor bør du velge bløtkokte egg

Ifølge Fedon Lindberg kan en gjennomstekt plomme være skadelig for hjertet.

Publisert
Sist oppdatert
Egg gir en god start på dagen - og det er ikke bare fordi det smaker godt.

Tidligere studier har blant annet vist at et egg til frokost kan bidra til å holde deg mer opplagt utover dagen, i tillegg til at det kan holde deg slank.

Det er imidlertid med egg som med mange andre matvarer - hvordan du tilbereder de er avgjørende for hvor sunt det er.

Kan øke risikoen for hjertesykdom

Ifølge Fedon Lindberg, lege, matguru og gründer av Dr. Lindbergs, bør du for eksempel ikke velge egg hvor plommen er helt gjennomstekt.

– Egg er bra, men det bør helst være bløtkokt eller stekt slik at plommen fortsatt er flytende, forteller Lindberg.

Dette skyldes at en stor del av kolesterolet i plommen er oksidert når plommen er fast - noe som ikke er bra for kroppen eller helsen din.

Oksidering er en kjemisk reaksjon der et stoff forbinder seg med oksygen (les mer om oksidering på Det Store Norske Leksikon).

– Det oksiderte kolesterolet oppfattes som noe skadelig for våre hvite blodlegemer og setter derfor i gang en betennelsesreaksjon. Denne reaksjonen medfører blant annet at årene inn til hjertet og andre steder blir skadet og etter hvert fortykket, sier legen.

Følgene av dette kan være blant annet hjerteinfarkt eller hjerneslag.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure av dette merket

<strong>BLØTKOKT ER BEST:</strong> Ifølge Fedon er det aller beste valget rå eller bløtkokte egg.  Foto: Thinkstock.com
BLØTKOKT ER BEST: Ifølge Fedon er det aller beste valget rå eller bløtkokte egg. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Finnes også i andre produkter

– Oksidert kolesterol er det eneste kolesterolet som er skadelig - enten vi inntar det ferdig oksidert fra maten vi spiser, eller det oksiderer i kroppen vår. Det kolesterolet som ikke er oksidert er ikke skadelig i det hele tatt, sier Lindberg.

Det er imidlertid skadelig når det har blitt oksidert før du spiser det.

Det gjelder blant annet produkter som melkepulver, eggepulver og pasteurisert melk (pasteruisering er en prosess som gjør at den holder lenger - les mer på Wikipedia).

– Rå egg er sunnest, deretter bløtkokte egg. Ferdige mikser - som kakemiks, ferdigsupper og andre matvarer som inneholder melkepulver eller eggepulver, bør du ikke spise for ofte eller for mye av.






– Det skal imidlertid sies at oksidert kolesterol produsert i vår lever har relativt større betydning enn det vi får via kosten. Dette skyldes at vi produserer langt mer kolesterol i kroppen, enn det vi får fra maten, forklarer Lindberg.

LES OGSÅ: Mattabben som kan gi deg stinkånde

Viktig å skille mellom forskjellig kolesterolet

De to viktigste kolesteroltypene er LDL (low density lipoprotein) og HDL (high density lipoprotein).

  • LDL regnes som det dårlige kolesterolet, mens HDL regnes som det gode.


  • HDL skaper flyt i blodårene, mens LDL fester seg til åreveggene og bidrar til at blodårene fortettes over tid.

  • En total kolesterolverdi lik eller under 5 mmol/l er bra.

  • HDL bør ligge over 1,3 mmol/l hos kvinner. LDL bør ligge på 3 mmol/l eller lavere.

  • Kroppen har liten evne til å kvitte seg med kolesterol. Spiser du mye fett, spesielt mettet fett, må kroppen lage ekstra kolesterol til innpakking og frakting av fettet i blodet.

    Vi bør derfor spise minst mulig av det mettede fettet. Enumettet og flerumettet fett er derimot bra for oss.

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer