øl

Derfor bør du velge dette ølet

Mørkt øl inneholder mer jern, som er svært viktig for kroppen.

MER JERN: Ny forskning viser at mørkt øl inneholder mer jern enn lyst eller alkoholfritt øl.  Foto: Thinkstock
MER JERN: Ny forskning viser at mørkt øl inneholder mer jern enn lyst eller alkoholfritt øl. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ja, da var helgen over oss igjen, og med det flotte været som er meldt de neste dagene (hvertfall på Østlandet), er det nok mange som har planer om å kose seg med litt ekstra god mat og drikke.

Det er en kjent sak at alkohol ikke er noe du bør drikke ubegrensede mengder av dersom du ønsker å holde vekten. Ja, kun en liten ølflaske på 0,33 liter innholder faktisk rundt 116 kalorier.

I tillegg er det viktig å sørge for at du ikke drikker for mye alkohol dersom det er veldig varmt ute.

Grunnen er rett og slett at varme gjør at du blir fortere dehydrert. I tillegg hemmer alkoholen det antidiuretiske hormonet som regulerer urinutskillingen, og dermed tisser du oftere når du er alkoholpåvirket (noe som kan være litt leit dersom du befinner deg et sted uten toalett i umiddelbar nærhet, eller er på festival og må stå timevis i kø).

LES OGSÅ: Så mye legger du på deg av alkohol

Én øl om dagen er «bra»

Selv om alkohol er kaloririkt og øker risiko for dehydrering i varmen skal du ikke kunne kose deg litt ekstra nå som helgen snart er i gang. Og dersom du er en «øljente» og har planer om å unne deg par halvlitere de neste dagene, kan du trøste deg med at moderate mengder øl faktisk er bra for deg.

I en studie KK.no tidligere har omtalt fant spanske forskere ut at et moderat inntak av øl kan redusere risikoen for diabetes og høyt blodtrykk, og at det til og med kan bidra til vektreduksjon.

Øl er også rikt på vitaminer og næringsstoffer som folsyre og kalsium, noe som kan bidra til å forebygge hjerteproblemer.

LES OGSÅ: Hvor mye drikker du, egentlig?

Mørkt øl inneholder mer jern

Dersom det er øl du har planer om å drikke, kan det også være greit å vite at mørkt øl faktisk inneholder mer jern enn lyst og alkoholfri øl, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

Jern er et svært viktig mineral, som vi mennesker trenger for å få kroppen til å fungere. Ifølge Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) må kroppen ha jern for å kunne lage røde blodlegemer med evne til å transportere oksygen. Jern utgjør en viktig del av hemoglobin, molekylet som oksygen binder seg til i blodet, og uten jern dannes det røde blodceller uten evne til å frakte oksygen.

I tillegg benytter alle cellene i kroppen jern i energiomsetningen - prosessen der kroppen omdanner mat til energi

Forskere fra University of Valladolid i Spania gjennomførte nylig en undersøkelse der de analyserte 40 ulike ølsorter, og det var gjennom denne prosessen de kom frem til resultatet om at mørkt øl inneholder mer jern.

- Selv om mengdeforskjellene er ganske små, så er de likevel markante. Dette kan ha sammenheng med produksjonsprosessen eller råmaterialene som blir brukt i produksjon, har Carlo Blanco, professor og forskningsleder uttalt.

Ifølge forskerne, som studerte 17 spanskproduserte ølsorter og 23 fra andre land, kan forklaringen på at mørkt øl inneholder mer jern ha sammenheng med malt og humle-ekstraktene som benyttes til å produsere det.

Ølet med høyest innhold av jern var et mørkt spansk øl og et mørkt meksikansk øl. De med lavest nivå var fra Nederland og Irland.

Ifølge forskerne er målet av jern og andre metallstoffer i øl ikke bare relevant fordi stoffene er viktige for menneskekroppen, men også på grunn av deres relevans i forhold til ølbryggingsprosessen.

Nivåene av metall i øl kan nemlig påvirke både smak, duft, farge, konsistens og kvaliteten på ølet.

LES OGSÅ: Derfor bør du unne deg en øl

Ikke velg lavkarbo for figuren

Dersom du er opptatt av å holde figuren, og har en tendens til å velge såkalt lavkarbo-øl fremfor vanlig øl, har vi dessverre en litt «dårlig» nyhet til deg.

En australsk forskningsstudie publisert i fjor viste nemlig at det ikke er spesielt stor karboforskjell på vanlig øl og lavkarbo-øl.

Årsaken er at øl egentlig ikke er så karbotungt i utgangspunktet.

Lavkarbo-øl inneholder mellom 0,9 og 1,9 gram karbohydrater per desiliter. Vanlig øl inneholder omtrent 3,1 gram karbohydrater per desiliter.

Til sammenligning kan vanlig brus inneholde hele 10 gram karbohydrater per desiliter.

Ifølge Todd Harper, helserepresentant for australske myndigheter, er det alkoholen i øl som sørger for de fleste kaloriene. Og det er jo sjelden forskjell på alkoinnholdet i vanlig og lavkarbo-øl.

Drikker du mer av lavkarbo-ølet enn du ville gjort av det vanlige ølet fordi du har god kalorisamvittighet, går altså vinninga opp i spinninga - og vel så det.

LES OGSÅ: Øl eller hvitvin - hva bør du velge?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer