Kakao

Derfor bør du velge en oransje kopp

Utrolig, men sant: Kakaoen smaker bedre med riktig farge på koppen.

FARGEN AVGJØR: Hvilken kopp du velger, avgjør hvordan du synes kakaoen smaker. Foto: Colourbox
FARGEN AVGJØR: Hvilken kopp du velger, avgjør hvordan du synes kakaoen smaker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du prøvd det selv? Merket at du bare må ha en spesiell favorittkopp når du skal drikke kaffe, te eller kakao?

Da er du ikke alene - og du er ikke rar.

Det finnes nemlig vitenskapelige grunner til at du synes det smaker ekstra godt i akkurat den koppen.

Fargen teller

To forskere ved Polyteknisk Universitet i Valencia og Universitetet i Oxford, har klart å vise at varm sjokolade faktisk smaker bedre i en oransje eller kremfarget kopp enn i en hvit eller rød kopp.

Studien - som er omtalt på det amerikanske forskningsnettstedet Science Daily, beviser at sansene våre oppfatter smaken annerledes ut fra hva vi spiser eller drikker maten av.

Undersøkelsen til de spanske og britiske forskerne Betina Piqueras-Fiszman og Charles Spence ble utført ved hjelp av eksperimenter med 57 frivillige deltakere. De ble servert varm sjokolade i fire forskjellige plastkopper av samme størrelse, men ulike farger. Alle koppene var hvite på innsiden.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise litt sjokolade hver dag

Rosa virker sukker-rik

Resultatet - som nå er publisert i Journal of Sensory Studies, avslører at smaken på sjokoladen som ble servert i oransje eller kremfargede kopper, ble oppgitt som langt bedre enn sjokoladen i de to andre fargede koppene. Flere mente sjokoladen var søtere og duftet bedre i den kremfargede koppen.

Forskerne konkluderer med at fargen på det du serverer maten i og på, har et langt større potensial enn man kunne tro - og spiller ballen videre til kokker og alle som jobber med matemballasje og servering.

Tidligere forskning har for eksempel vist at gul emballasje forsterker smaken av sitron i brus - og at blå er en bedre tørstefarge enn rød. Rosa blir assosiert med mer sukker.

LES OGSÅ: Slik gjør du kakaoen litt sunnere

Mindre fargekontrast – mer mat


KK.no har tidligere skrevet om forskning som viser at det å spise mat som matcher tallerkenen, for eksempel rød saus fra en rød tallerken, vil kunne føre til at du spiser mer.

Ifølge studien, som ble publisert i tidsskriftet Journal of Consumer Research, spiser vi nemlig mer enn vanlig når fargekontrasten mellom tallerken og mat er liten. Årsaken er enkelt og greit at vi ikke legger like mye merke til matmengden.

Ny forskning har også vist at det ikke bare er fargekontrasten mellom maten og tallerkenen som påvirker matinntaket vårt, men også selve fargen på tallerkenen.

LES OGSÅ: Sunt snop for sjokaholikeren

Rødt får oss til å spise mindre

Ifølge en studie gjennomført av tyske og sveitsiske akademikere er nemlig det å spise og drikke fra rødt servise det lureste du kan gjøre dersom du ønsker å gå ned i vekt, skriver Daily Mail på sin helsenettside.

Resultatene av studien, som er publisert i tidsskriftet Appetite viste at det å spise fra rødt servise (kopper og tallerkener) kan minske matinntaket med opptil 40 prosent.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer