Overspise

Derfor bør du velge en rød tallerken

Det kan faktisk hjelpe deg ned i vekt, viser ny forskning.

SPISER MINDRE: Ny forskning viser at man spiser mindre, dersom man velger rødt servise.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SPISER MINDRE: Ny forskning viser at man spiser mindre, dersom man velger rødt servise. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At størrelsen på tallerkenen har mye å si for hvor mye mat du får i deg, er en kjent (og relativt logisk) sak.

At fargen på tallerkenen kan spille en rolle, er det imidlertid ikke like mange som vet.

Mindre fargekontrast – mer mat

Tidligere forskning har for eksempel vist at det å spise mat som matcher tallerkenen, for eksempel rød saus fra en rød tallerken, vil kunne føre til at du spiser mer.

Ifølge studien, som ble publisert i tidsskriftet Journal of Consumer Research i fjor, spiser vi nemlig mer enn vanlig når fargekontrasten mellom tallerken og mat er liten. Årsaken er enkelt og greit at vi ikke legger like mye merke til matmengden.

Det er imidlertid ikke bare rød saus på en rød tallerken dette gjelder for. Det samme vil skje hvis du for eksempel spiser potetstappe fra en hvit tallerken.

Ny forskning har også vist at det ikke bare er fargekontrasten mellom maten og tallerkenen som påvirker matinntaket vårt, men også selve fargen på tallerkenen.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke sluke maten

Rødt får oss til å spise mindre

Ifølge en studie gjennomført av tyske og sveitsiske akademikere er nemlig det å spise og drikke fra rødt servise det lureste du kan gjøre dersom du ønsker å gå ned i vekt, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Resultatene av studien, som er publisert i tidsskriftet Appetite (ekstern lenke), viste at det å spise fra rødt servise (kopper og tallerkener) kan minske matinntaket med opptil 40 prosent.

150 studenter/testpersoner deltok i undersøkelsen – hvor én gruppe (41 mannlige studenter) skulle drikke fra en rød eller blå kopp, mens den andre gruppen (109 frivillige testpersoner) skulle spise ti saltkringler på en tallerken som enten var rød, blå eller hvit.

Resultatene viste at de som drakk fra røde kopper drakk 44 prosent mindre, mens de som spiste av de røde tallerkenene spiste færre saltkringler.

LES OGSÅ: Nyt en femretters - uten å overspise

Knyttet til «fare»

Ifølge forskerne bak studien bør matindustrien og europeiske regjeringer vurdere å merke usunn mat med rød innpakning, eller tilby alkohol i røde kopper på utsteder, for å minske inntaket av disse tingene.

- Disse funnene er ikke så oppsiktsvekkende egentlig, da mange knytter fargen rødt opp med fare, advarsler og noe primitivt, sier Ursula Arens fra the British Dietetic Association til Daily Mail.

LES OGSÅ: Gå for lilla på tallerkenen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer