Toalettpapir

Derfor bør du velge et mykt dopapir

Røff tørking med for hardt dopapir kan gjøre dine fremtidige toalettbesøk smertefulle.

TØRKE SEG: Mange tørker seg altfor mye og hardt noe som fører til irritasjon og kløe rundt endetarmen. Har du i tillegg hardt papir kan det oppstå vonde rifter.  Foto: Lars Zahner - Fotolia
TØRKE SEG: Mange tørker seg altfor mye og hardt noe som fører til irritasjon og kløe rundt endetarmen. Har du i tillegg hardt papir kan det oppstå vonde rifter. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som bevisst kjøper det billigste toalettpapiret fordi du nekter å betale 20 kroner ekstra for noe som kun skal skylles ned i do? Da er du helt sikkert ikke alene. 

Det er ingenting galt i å kjøpe billig toalettpapir, men om du er en av dem som tørker seg litt hardt og godt bør du revurdere valget ditt. 

Det er nemlig slik at overdreven, røff tørking med hardt toalettpapir kan føre til blant annet rifter i endetarmen.

LES OGSÅ: Halvparten vasker ikke hendene etter toalettbesøk

Overdreven tørking nedentil

Odd Mjåland, som er seksjonsoverlege og sjef for mage- og tarmkirurgisk avdeling ved Sørlandet sykehus, forteller til KK.no at antallet henvisninger angående rifter rundt endetarmen har økt kraftig de siste årene. 

- En av årsakene til dette er blant annet overdreven, hard tørking nedentil. Vi har blitt veldig opptatt av renslighet og føler at vi ikke blir rene nok dersom vi ikke tørker oss hardt og mye. I den prosessen bruker man ofte for mye toalettpapir og for hard manuell kraft, noe som fører til at området rett og slett blir overrent. 

Det som skjer når en tørker seg for mye er at slimhinnene nærmest blir tørket ut, og da opplever mange kløe og irritasjon i området ved endetarmsåpningen. 

- Når området blir irritert og begynner å klø, klør og tørker vi gjerne enda mer som en naturlig respons. Da er det fort gjort å havne i en ond sirkel, hvor du ender opp med å få analfissur, forteller han. 

Om du lurer, så er analfissur en sprekkdannelse i huden rundt endetarmsåpningen. Dette kan være så smertefullt at man kvier seg for å tømme tarmen, da smertene ofte vedvarer noen timer etter hver tømming.

RIFTER: Overdreven, hard tørking kan føre til irritasjon og kløe rundt endetarmen.  Foto: absolutimages - Fotolia
RIFTER: Overdreven, hard tørking kan føre til irritasjon og kløe rundt endetarmen. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte er det normalt å gå på do daglig 

Får ikke hemoroider av hard tørking

Om du er en av dem som frykter at hard tørking ikke bare kan føre til analfissur, men også hemoroider, trenger du ikke bekymre deg. Det skal nemlig litt mer til enn røff tørking.

Hemoroider en utposning av blodårer, en slags åreknute i endetarmen. Årsaken til hemoroidene er ofte ukjent, men de kan oppstå på grunn av økt trykk i blodårene rundt endetarmen som for eksempel ved graviditet.

Andre tilstander som øker sjansen for hemoroider er blant annet kraftig press ved tarmtømming, forstoppelse, fedme, tungt kroppsarbeid og lange perioder med stillestående aktivitet - altså ikke hard tørking.

Om du vil unngå hemoroider kan du gjøre følgende:

  • Unngå forstoppelse
  • Drikke mye vann
  • Spise fiberrik mat som grovt brød, grønnsaker og frukt
  • Sørge for regelmessig fysisk aktivitet
  • Ikke utsette toalettbesøk
  • Unngå langvarig trykking for å få ut avføring


LES OGSÅ: Sliter du med plagsomme hemoroider?

Leger seg selv 

Om du har vært så uheldig og fått rifter som følge av røff tørking med hardt dopapir, mener Mjåland dette ikke er noe som krever en time hos legen, da du enkelt kan forebygge og behandle plagen selv.  

- Du trenger ikke gå til legen dersom du har fått noen små rifter i endetarmsåpningen. Slimhinnene vi har i endetarmen har en tendens til å gro veldig fort dersom de får være i fred og ikke blir plukket på– akkurat på samme måte som at et sår på leppa gror usedvanlig fort dersom det får være i fred. 

Videre forteller han at du bør unngå overdrevent renhold dersom du har fått slike rifter.

- I stedet for å bruke parfymerte såper, bør du kun vaske deg med rent vann og avslutte med litt sinksalve som er gunstig for slimhinnene. 

- Du bør også tørke deg veldig forsiktig når du har vært på toalettet. Skal riftene leges ordentlig bør du med andre ord i denne perioden legge frykten for vond lukt og flekker i trusa på hylla, sier han. 

TØRK FORSIKTIG: Om du har fått vonde rifter bør du tørke deg svært forsiktig slik at de får være i fred og kan gro.
TØRK FORSIKTIG: Om du har fått vonde rifter bør du tørke deg svært forsiktig slik at de får være i fred og kan gro. Vis mer

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om avføring  

Når legen bør kontaktes 

Opplever du gjentatte eller store plager med rifter og sår rundt endetarmsåpningen, mener Mjåland du kan gjøre lurt i å oppsøke en lege for en nøyere undersøkelse. 

- Hvis plagen vedvarer kan dette være et tegn på at riftene er såpass dype at de må behandles på en annen måte. Da får man gjerne spesielle kremer som inneholder stoffer som gjør at muskulaturen slapper av – og når den gjør det er det gunstigere for rifter og sår å lege seg. 

Dersom smertene fortsatt er der etter en har fått en slik krem av legen, kan en stå i fare for å få kroniske rifter som ikke vil gro. Da må man inn til behandling, og i verste fall operasjon.

En relativt ny og vellykket behandlingsform er å sprøyte botox i endetarmen. På samme måte som kremene en får til behandling, lammer botoxen lukkemuskulaturen slik at riftene lettere leges.

LES OGSÅ: 5 grunner til å ha vaselin i veska

Velg et mykere toalettpapir

- Dersom du støkk og stadig får tilbakevendende rifter kan det skyldes toalettpapiret ditt, og da kan det være en god ide å koste på deg litt mykere toalettpapir, sier Mjåland.

Og det er nok noe i det Mjåland sier, for ifølge en toalettpapir-undersøkelse utført av TV2.no kom tre av testens såkalte billigmerker - Frist Price, X-tra og Toilet fra Metsa- dårligst ut.

Paneldeltakeren sa blant annet at det kjentes på komforten, og derfor fikk lav karakter hos deres komfortpanel.

De dyrere merker derimot fikk vesentlig høyere karakter på komfort, og merkene som kom ut best her var Ica Bad & Toalett, Lambi Soft & Caring, Unik Toalett Soft og Coop Soft & Nice.

Så om du plages med rifter og vonde sår i bakenden som følge av hardt papir, kan det være lurt å gå over til en av typene nevnt over.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer