Ost

Derfor bør du velge lettost

Inneholder like mye næringsstoffer, men mindre fett enn de vanlige variantene.

LETTERE OST ER BRA: Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er lettost bedre å spise enn vanlig gulost fordi det inneholder mindre fett, men mer konsentrert kalsium og protein.  Foto: Colourbox
LETTERE OST ER BRA: Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er lettost bedre å spise enn vanlig gulost fordi det inneholder mindre fett, men mer konsentrert kalsium og protein. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har sikkert hørt at såkalte lettprodukter ikke er sunt.

Særlig produkter tilsatt kunstige søtningsstoffer, som lettbrus og suketter, er noe helsemyndighetene anbefaler oss å begrense inntaket av.

Slike advarsler kan gjerne få deg til å tenke at alle produkter merket med ord som «lett» og «lettere» står på fy-listen. Og mange velger kanskje derfor å kjøpe ordinær vare, fremfor produkter som er merket med lett – bare for å være på den sikre siden.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer ost

ERNÆRINGSEKSPERT:Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog. KK.no møtte henne i forbindelse med lanseringen av Quakers nye frokostblanding "Havre Flakes" fredag 27. april.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
ERNÆRINGSEKSPERT:Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog. KK.no møtte henne i forbindelse med lanseringen av Quakers nye frokostblanding "Havre Flakes" fredag 27. april. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

En myte


Dersom du er en av dem som står lenge ved ostedisken og funderer over hva som er sunnest av vanlig eller lettere gulost, får du endelig svaret ditt.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er det nemlig ingen grunn til at du ikke bør velge den lettere varianten.

- Nei. At lettprodukter som lettost er usunt, er rett og slett en myte, sier hun til KK.no.

Bare mer vann og mindre fett

Det er stor forskjell på lettprodukter i dag, ifølge Sundfør.

- For eksempel er lettbrus tilsatt kunstige søtningsstoffer, som ikke er bra i større mengder. Men det som står først på ingrendienslista til lettost er vann, forteller hun.

- Disse produktene er som regel kun tilsatt litt ekstra vann, og så er det fjernet en del av fettet. Med andre ord får du et produkt med mer konsentrert kalsium- og proteininnhold, med litt mindre fett.

Et supert valgStem her!

Hva slags ost velger du?
Er du opptatt av å redusere fettinnholdet i kosten din, men ønsker samtidig å opprettholde inntaket av andre sunne næringsstoffer, er altså lettere oster et supert valg.

- Ja, det er en fordel å spise slike produkter, sier Sundfør.

- Lettprodukter som er tilsatt kunstige stoffer er imidlertid en helt annen sak. For høyt inntak av disse kan være skadelige for helsen, understreker hun.

Jeg velger alltid de vanlige variantene
 
(51%)
Det varierer
 
(27%)
Jeg velger alltid de lettere variantene
 
(22%)

Noe du lurer på? Spør KK.no

Når er det best å trene – før eller etter middag? Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer