Epler

Derfor bør du velge røde epler

Har enkelte helsefordeler du ikke finner i grønne og gule.

BYR PÅ MANGE FORDELSAKTIGE INGREDIENSER: Den røde fargen indikerer at frukten inneholder et antioksidant som blant annet kan holde huden ung.  Foto: Thinkstock.com
BYR PÅ MANGE FORDELSAKTIGE INGREDIENSER: Den røde fargen indikerer at frukten inneholder et antioksidant som blant annet kan holde huden ung. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke uten grunn at man sier «an apple a day keeps the doctor away».Ikke bare skjuler det glinsende og fargesprakende skallet et deilig og saftig fruktkjøtt, men epler er også proppfulle av sunne næringsstoffer. Som om ikke det var nok, så kan den saftige frukten bidra med å kutte ned det dårlige kolesterolet (LDL) i blodet, og hjelpe til med å holde huden din ung. Men da gjelder det å velge de røde eplene, skriver DailyMail.com.LES OGSÅ: Derfor bør du spise opp spinaten din

Bidrar til å holde huden ung

Når du er kommet til frukt- og grønnsaksavdelingen på butikken er det mange gode grunner til å velge de mørke, røde eplene. De røde fruktene inneholder mye mer av antioksidantet antocyanin - og jo mørkere rød frukten er, desto mer inneholder den. Disse antioksidantene kan bidra til å holde huden ung og blodårene sterke. Stoffet, som er et vannløselig flavanoid-pigment, finnes som oftest i skallet på rød frukt, men du kan også finne det i lilla mat. Du bør imidlertid unngå frukten (eplene) som har brune flekker på skallet eller kjøttet, siden dette indikerer at antioksidanter er blitt ødelagt i dette området. LES OGSÅ: Slik kutter du sukkerinntaket

Mange flere helsefordeler

Helsefordelene til epler stopper ikke der. Epler inneholder nemlig to nøkkelingredienser som kan senke nivået av dårlig kolesterol i blodet.Pektin og polyfenoler kan ta knekken på noe av kolesterolet som ligger i blodet og forhindre den kjemiske prosessen som kan føre til plakk i blodårene og tette dem. Disse ingrediensene finner du hovedsaklig i skallet, så det er viktig at du ikke skreller dem. LES OGSÅ: Det beste du kan ha til biffen(Artikkelen fortsetter under bildet)

Motvirker kreft

I tillegg har tidligere studier vist at frukten kan forhindre kreft. Flere av ingrediensene i frukten demper veksten av kreftceller, og personer som spiser mer enn et eple om dagen kan senke risikoen for ulike krefttyper med mellom 9 og 42 prosent.Epler var spesielt effektiv mot brystkreft, tykktarmskreft, prostatakreft og kreft i eggstokkene. For å få mest ut av eplet, anbefaler forskerne at du spiser eplene hele. Epler kan også bidra til å gjøre deg smartere. De øker nemlig produksjonen av acetylkolin, et stoff som sender beskjeder mellom nervecellene i kroppen. Større mengder av dette i kroppen vil gjøre deg smartere, gi bedre hukommelse og kan muligens senke risikoen for alzheimers. LES OGSÅ: Sulten akkurat nå? Ikke spis eple

Inneholder masse kostfiber

Sist - men ikke minst, er epler en god kilde til kostfiber. Helsedirektoratet anbefaler at den daglige kosten din inneholder omkring 25-35 gram fiber. Ifølge Bama.no er kostfiber viktig for å holde fordøyelsen i gang og korte ned passasjetiden gjennom tarmen. Dette bidrar til å forebygge tarmsykdommer og senke risikoen for kreft. Kostfiber er bra føde for de snille bakteriene i tarmen, og kan derfor styrke immunforsvaret. LES OGSÅ: Dette er verre for tennene enn cola

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer