VIKTIG Å VELGE RIKTIG: Det er mye hermetisk mat som kan være smart å ha liggende i kjøkkenskapet. En av dem er tunfisk, men det gjelder å velge riktig.  Foto: Fotolia
VIKTIG Å VELGE RIKTIG: Det er mye hermetisk mat som kan være smart å ha liggende i kjøkkenskapet. En av dem er tunfisk, men det gjelder å velge riktig. Foto: Fotolia Vis mer

Fisk

Derfor bør du velge tunfisk i vann

Ellers kan du gå glipp av de helsebringende omega-3 fettsyrene.

Enkelte matvarer bør du alltid ha i kjøkkenskapet. For det er ganske mye forskjellig du kan ha stående der over lengre tid - uten at du trenger å bekymre deg for datostemplingen.

For eksempel kan hermetisert mat være genialt, så sant du holder deg unna de mest sukkerholdige produktene - som spesielt gjelder hermetisert frukt.

Tunfisk på boks derimot, er alltid topp - og passer til et flust av ulike middagsretter. Men også her gjelder det å velge riktig!

LES OGSÅ: Den fettfrie frukten du bør spise mer av

Velg tunfisken som ligger i vann

Hvis du ønsker å få mest mulig ut av tunfisk-måltidet ditt, gjelder det å velge riktig - spesielt hvis du velger boksvarianten.

Det er naturlig at noe av mengden omega-3 vil variere fra merke til merke. I tillegg til å se på ingredienslisten for å sikre deg det merket som inneholder mest av de fordelaktige fettsyrene, bør du helst ikke velge den som ligger i olje, skriver CookingLight.com.

Dette skyldes at omega-3 fettsyrer er nettopp olje.

De naturlige oljene i fisken (og dermed også omega-3 fettsyrene) vil da blande seg ut i oljen som fisken ligger i, og dermed forsvinne når du heller det av for å bruke kjøttet.

Ettersom de naturlige oljene og omega-3 fettsyrene ikke vil blande seg sammen med vannet som fisken ligger i, vil de helsebringende fettsyrene forbli inne i fisken når du velger den som ligger i vann - også når du heller det av.

LES OGSÅ: Gjør du denne tacotabben?

VELG DEN SOM LIGGER I VANN: Da vil de sunne omega-3 fettsyrene holde seg inne i fisken, og du vil dermed ikke helle det av når du skal bruke kjøttet.  Foto: Maxal Tamor - Fotolia
VELG DEN SOM LIGGER I VANN: Da vil de sunne omega-3 fettsyrene holde seg inne i fisken, og du vil dermed ikke helle det av når du skal bruke kjøttet. Foto: Maxal Tamor - Fotolia Vis mer

En god kilde til sunne omega-3 fettsyrer

Tunfisk tilhører opprinnelig makrellfamilien, og den hermetiserte varianten er som oftest av slaget bukstripet bonitt (også kalt katsuwonus pelamis).

I likhet med laks og sardiner er tunfisk både kalorifattig og inneholder masse gunstige næringsstoffer.





En porsjon på cirka 85 gram tunfisk (i boks) inneholder også rundt 800 milligram omega-3. Forskning har vist at omega-3 kan redusere risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, samt slag, ved at det senker LDL (skadelig kolesterol) i kroppen, samtidig som det senker antall triglyserider (også kalt triasylglyseroler – blodfett) som sirkulerer gjennom kroppen.

Omega-3 hjelper også til med å holde pulsårene elastiske og forhindrer at fettholdig plakk bygger seg opp i pulsåreveggene.

I tillegg tynner omega 3-fettsyrene ut blodet, noe som er med på å forhindre utviklingen av blodpropp. De sunne fettsyrene reduserer også betennelser, og kan hjelpe til med å kontrollere leddgikt og eksem.

LES OGSÅ: Inneholder mer antioksidanter enn blåbær

Like sunt som fersk fisk?

I en travel hverdag er fisk på boks et kjapt og enkelt alternativ - både tunfisk og makrell i tomat.

Men er det egentlig like sunt som den ferske varianten?

– Det vil aldri være like sunt som ferskvare, fordi noen av de sunne fettstoffene endrer karakter, har Karsten Olsen, lektor ved Insitut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, tidligere uttalt til Videnskab.dk.

– Men det er bare snakk om få forandringer i forhold til den ferske varen. Du får like mye av de sunne omega-3 fettsyrene.

Dermed er det ikke noe i veien for å velge fisk på boks.

Den eneste ulempen med fisk på boks - enten det er tunfisk, makrell i tomat eller noe annet - er at fettet i boksen vil oksidere, altså reagere med luft. Ifølge Olsen vil dette føre til at noe av den gode smaken vil forsvinne.

LES OGSÅ: Kan du få kviser av sushi?