KLO - IKKE FLAT HÅND: Når du skal sjamponere håret, bør du forme hånden som en klo, ifølge hår- og hodebunnseksperten. Foto: Panthermedia
KLO - IKKE FLAT HÅND: Når du skal sjamponere håret, bør du forme hånden som en klo, ifølge hår- og hodebunnseksperten. Foto: Panthermedia Vis mer

Sjampo

Derfor bør hårvasken ta minst 3 minutter

Du bør ikke være ferdig før det, ifølge eksperten.

Du bør ikke være for kjapp med hårvasken. Det bør faktisk minst ta tre minutter.

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

- Kan gi flass

Ifølge trikolog – ekspert på hår og hodebunn – Frank Cunningham kan det hjelpe til med å sikre nettopp sunt hår og sunn hodebunn.

- Bruker du mindre tid enn det, kan du risikere å få flass på grunn av sjamporester, sier Cunningham til The Guardian.

- Forme hånden som en klo

Eksperten har faktisk en bruksanvisning på hvordan du bør gå fram neste gang du skal vaske håret ditt.

Først bør du gre håret ditt med en kam som ikke har for tette tenner for å få ut flokene. Fukt håret og massér sjampoen inn.

- Ikke bruk flat hånd, men forme heller hånden som en klo, sier Cunningham til guardian.co.uk.

- Og hvis håret er langt, ikke ha sjampo direkte på tuppene, men løft lengdene opp og klem dem mot toppen av hodet når du sjamponerer.

Ikke gjør denne balsamfeilen

Etter at du har vasket ut sjampoen er det på tide å bruke balsam.

- Men pass på at balsamen ikke kommer for nær røttene, bare i lengdene, ellers kan håret bli fett. Og vær nøye med ikke å gnisse for mye. Det kan føre til at håret splitter seg.

- Bruk aldri plastbørste

Så må du selvsagt skylle håret. Vent til vannet blir klart, og gre ut eventuelle floker med den samme grovtannede kammen.

- Men bruk aldri plastbørste. Hvis du så en plastbørste under et mikroskop, ville du sett at busten har samme effekt som en sag. Det er viktig å vite hva du gjør, spesielt hvis du har langt hår, understreker trikologen til The Guardian.

- Jeg forteller alltid kundene mine at de bør behandle langt hår som en silkebluse – altså svært forsiktig.

Flere gode hårvaskeråd

Under følger også noen gode råd fra en tidligere artikkel om hårvask på KK.no:

Vask håret i riktig rekkefølge: – I en vaskeprosess er det slik at vannet åpner hårstråene, sjampoen rengjør, kuren pleier og bygger opp, mens balsamen lukker skjellagene, forklarer Olimb-frisør Anette Bjørke.

Legg merke til rekkefølgen: Sjampo, kur, balsam.

Bruk balsam OG kur: - Det varierer fra kur til kur, men som en tommelfingerregel bør du bruke begge deler, sier Bjørke, og forklarer videre:

- Det er viktig å bruke balsam, fordi den lukker skjellagene i håret. Bruker du ikke balsam, blir det gjerne tørt, matt og statisk. Har du farget håret, kan du miste fargen raskere, sier Bjørke.

LES OGSÅ: Her er verdens beste hårkur

Ha riktig temperatur på vannet: – Vasker du håret i for varmt vann, vil det stimulere talgproduksjonen og gi fett hår. Det samme kan skje hvis vannet er for kaldt. Perfekt temperatur er noen grader over kroppstemperatur, forklarer Bjørke.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: