<strong>GODT:</strong> Og pastaretten er absolutt ja-mat, om du tilbereder den riktig. Foto: Alessio Orrù - Fotolia
GODT: Og pastaretten er absolutt ja-mat, om du tilbereder den riktig. Foto: Alessio Orrù - Fotolia Vis mer

Kjøkkentriks

Derfor bør pastaen være al dente

Det påvirker ikke bare smaken, men den blir også bedre for helsen.

Publisert
Sist oppdatert

Pasta er kjapp, enkel og god middagsmat.

Du vet sikkert at fullkornspasta er sunnere enn vanlig pasta, fordi den inneholder mer fiber, og også metter bedre. I tillegg bruker fordøyelsen lenger tid på å bearbeide fullkornspasta, og dermed får du ingen rask blodsukkerstigning.

Men.. det er mange som ikke synes fullkornspasta smaker like godt som vanlig pasta, og som derfor velger den bort.

Da er det greit å vite at med riktig koketeknikk er ikke den hvite pastaen så ille den heller.

LES OGSÅ: Dette trikset fjerne hvitløksånden på to minutter

Al dente er best

Italienerne serverer pastaen al dente, det vil si med litt tyggemotstand.

Altså er ikke pastaen helt gjennomkokt. Dette gjør faktisk at fordøyelsen bruker lenger tid på å bearbeide pastaen, og dermed holder du deg mett lenger, og unngår rask blodsukkerstigning - som gjerne etterfølges av et fall som gjør at du år akutt behov for en middagshvil - noen som kjenner seg igjen?

<strong>AL DENTE:</strong> Den "korrekte" italienske kokemåten gir pasta med litt tyggemotstand. Foto: fredredhat - Fotolia
AL DENTE: Den "korrekte" italienske kokemåten gir pasta med litt tyggemotstand. Foto: fredredhat - Fotolia Vis mer

Slik lager du perfekt pasta

Så, hvordan koker du pastaen riktig?

Vi har tidligere skrevet om dette, men vi kan oppsummere her:

  1. Bruk stor kjele og mye vann, cirka 1 liter vann til 100 gram pasta.
  2. Tilsett 1 teskje salt til hver liter. Saltet gjør at pastaen ikke blir klebete. Hvis pastaen er fersk, trengs bare et lite dryss salt.
  3. Rør rundt i starten, og la så pastaen fosskoke i kjele uten lokk.
  4. Ett minutt før anbefalt koketid sjekker du pastaen. Husk at den etterkokes litt selv om du heller av vannet.

Pasta og saus skal røres sammen

Når vi snakker om ekte italiensk pasta, så skal faktisk pastasausen røres inn i pastaen før servering. Altså, skal du egentlig ikke ha pastaen på tallerkenen først, og så helle sausen oppå.

For å få den perfekte pastaretten der sausen fester seg til pastaen og ikke bare sklir av, er trikset å spare på litt av kokevannet, og blande det sammen med pastaen og pastasausen.

Stivelsen i vannet gjør at sausen fester seg, og du får en pastarett á la den du får på italienske restauranter.

LES OGSÅ: Spar kalorier på middagen

Ha friske urter i til slutt

Når vi er inne på dette med å perfeksjonere pastamaten, skal du skrive deg bak øret at om du bruker friske urter i pastasausen - timina, oregano og basilikum er klassiske pastasausurter, skal du ha i de friske urtene helt til slutt, når saus og pasta er blandet sammen.

Urtene skal nemlig ikke koke, for da mister de den friske smaken. Grovhakk urtene, strø dem over gryta med pasta og saus, og bland godt.

LES OGSÅ: Bruk mer friske urter for helsas skyld

Du kan gjøre det samme med finrevet ost. Ha det i gryta etter at pastaen og sausen er blandet sammen i stedet for å strø den over etterpå, så får du ostesmaken jevnt fordelt i retten.

Trenger du inspirasjon til pastaretten? Sjekk ut disse oppskriftene:

Pasta med svinekjøtt og pancetta

Pasta med kamskjell og asparges

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer