Negler

Derfor brekker neglene dine

Det skyldes sjeldent mangelsykdommer, forteller hudlegen.

SKJØRE NEGLER? Hudlegen anbefaler deg å unngå overdreven bruk av vann og såpe, samt kjemikalier og ting som gir neglene skader.  Foto: Thinkstock
SKJØRE NEGLER? Hudlegen anbefaler deg å unngå overdreven bruk av vann og såpe, samt kjemikalier og ting som gir neglene skader. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ikke alle av oss har flotte, sterke negler som vi selv bestemmer lengden på. Mange opplever at neglene er skjøre og sprekker opp.

Kanskje tenker du det skyldes noe du mangler i kostholdet, men hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter sier at det slettes ikke alltid er tilfellet.

– Skjøre negler som sprekker er veldig vanlig, og sjelden tegn på noen mangelsykdom. På fagspråket omtales dette som onychorrexis, forklarer Guldbakke, som også er svarlege på Lommelegen.no

LES OGSÅ: Slik skal neglene se ut i vår

Mest vanlig hos kvinner

Han forteller at kliniske studier har vist at kvinner oftere lider av dette enn menn, og som han sier er det et veldig vanlig problem.

– En vanlig negl vokser fra 0,5 til 1,2 mm i uken. Hardheten og bevegeligheten til neglene avhenger av hvordan proteinet keratin er bundet sammen og bindingene mellom disse proteinene, sier Guldbakke.

Både ytre og indre faktorer kan påvirke eller skade neglen, og listen over disse faktorene er lang.

– Vanlige ytre faktorer som kan gjøre neglene skjøre er overdreven bruk av såpe og vask. Yrker der man får små skader på neglene gjentatte ganger, som for eksempel frisører, er utsatt, sier hudlegen.

I tillegg er det en del kjemikalier som kan påvirke neglens struktur.

Alder påvirker også neglene, og jo eldre du blir, jo svakere blir gjerne neglene dine.

– Med økende alder mister vi såkalte disulfid bindinger og kolesterol sulfat i neglene som øker forekomsten av skjøre negler, forklarer Guldbakke.

Sykdommer kan øke forekomsten

Selv om det vanligvis ikke skyldes sykdom, er det også en del sykdommer som gir svakere negler.

Hudlegen nevner lav blodprosent, kroniske infeksjoner og Raynauds fenomen. Dessuten kan en del medisiner gi skjøre negler som bivirkning.

– Neglforandringer kan noen ganger skyldes bestemte hudlidelser eller infeksjoner, bekrefter Guldbakke.

– Vanligst er en soppinfeksjon i neglen, sier han.

– Psoriasis, lichen planus og alopecia areata er tre andre vanlige hudsykdommer som gir neglforandringer.

LES OGSÅ: Får du hvite flekker på neglene?

Tips for sterkere negler

Hudlege Guldbakke har en del tips for å unngå at neglene blir skjøre.

– På generelt grunnlag bør man begrense overdreven kontakt med vann, skadelige kjemikalier eller gjentatte traumer på neglene.

Han anbefaler også de som jobber i utsatte yrker å klippe neglene korte og smøre på en fet fuktighetskrem jevnlig.

LES OGSÅ: Derfor bør du bruke mer håndkrem enn du tror

– Hvis neglforandringene er uttalte kan det være grunn til å oppsøke en hudlege for en vurdering. En kan da se på neglens form og struktur, og vurdere å ta en neglprøve til soppdyrkning.

Når det kommer til kosttilskudd (ofte B-vitaminet biotin) som ofte anbefales for sterkere negler, har han følgende kommentar:

– Det finnes et par mindre studier som indikerer at langtidsbruk av biotin hos enkelte kan ha en gunstig effekt på neglene. Disse studiene er dog små, så konkrete anbefalinger her er vanskelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer