Alkohol

Derfor driter du deg ut i fylla

Ett glass er nok til å redusere en svært viktig kobling i hjernen.

ETT GLASS ER NOK: Ifølge en ny studie vil bare én drink redusere en viktig kobling i hjernen, som påvirker den sosiale oppførselen din.  Foto: JanMika - Fotolia
ETT GLASS ER NOK: Ifølge en ny studie vil bare én drink redusere en viktig kobling i hjernen, som påvirker den sosiale oppførselen din. Foto: JanMika - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er alltid hyggelig å starte helgen med et lite glass vin sammen med venner og kolleger.

Men det er ikke alltid det går helt som planlagt, er det vel?

Etter bare noen få glass har du kanskje allerede snublet på vei til baren, sagt litt for mye om hva du egentlig mener om sjefen eller fortalt litt for mange intime detaljer om forholdet ditt.

Sammen med alkoholen, blir som regel både hodet og føttene litt mer «klønete».

Det er imidlertid ikke så rart. En ny studie viser at bare ett glass vin påvirker hjernen på en såpass sterk måte at du får problemer med å registrere følelser og forstå kroppsspråk, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Har du hørt om 5:2 dietten?

Forskerne mener de kan ha funnet årsaken til den typen aggresjon, svekket sosial intelligens og dårlig dømmekraft som oppstår når du er beruset.  Foto:  Fotolia
Forskerne mener de kan ha funnet årsaken til den typen aggresjon, svekket sosial intelligens og dårlig dømmekraft som oppstår når du er beruset. Foto: Fotolia Vis mer

Én drink er alt som skal til

Resultatene fra den nye studien tyder på at bare ett glass vin er nok for å forstyrre kommunikasjonen mellom de to delene av hjernen som styrer følelser, personlighet, sosial adferd og oppførsel.

De tror dette kan være årsaken til den typen aggresjon, svekket sosial intelligens og dårlig dømmekraft som er forbundet med å være beruset.

– Hvordan disse delene av hjernen jobber sammen, er avgjørende for hvordan vi oppfatter miljøet rundt oss og hvordan vi reagerer på det, sier Dr. Luan Phan, professor innen psykoligi ved University of Illinois.

– Dette gir oss mye mer kunnskap om hva som skjer i hjernen som fører til unormal atferd, som aggresjon, dårlig dømmekraft og svekket sosial intelligens, sier han.

Tidligere studier tyder også på at alkohol reduserer evnen til å oppfatte trusler, som det også kom frem i denne studien.

LES OGSÅ: De fire sunneste bær- og fruktsortene

Svekker evnen til å tolke kroppsspråk og ansiktsuttrykk

Sammen med et forskningsteam fra Universitetet i Illinois og medisinhøyskolen i Chicaco, har Dr. Phan sett nærmere på effekten alkohol har på hjernen.

De samlet en gruppe med tolv deltakere (ti menn og to kvinner), som hadde en gjennomsnittsalder på 23 år. Hver av dem fikk servert enten en drink med 16 prosent alkohol, eller en placebo-drink.

Deretter skulle de se på bilder av ansikter som viste ulike uttrykk (blant annet frykt, sinne og lykke), mens forskerne skannet hjernen deres.

Resultatene, som ble publisert i en utgave av «journal Psychopharmacology» (Les mer om studien her!), avslørte at alkohol reduserer koblingen mellom de to områdene i hjernen kalt amygdala og hjernebarken, styrer følelser, dømmekraft og sosial oppførsel.

– Amygdalaen og hjernebarken har et dynamisk og sammenknyttet forhold, sier Dr. Phan.

– Hvis disse to områdene ikke jobber sammen, som under påvirkning av alkohol, så vil vår evne til å vurdere og reagere på kroppsspråk og ansiktsuttrykk bli redusert.

LES OGSÅ: Alkohol øker risikoen for demens

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer