Sex & Kjærlighet

Derfor elsker vi menn med skjegg

Det er faktisk de med tidagersskjegget som tenner kvinner aller mest.

SEXY MED SKJEGG: Liam Hemsworth, George Clooney og Robert Pattinson er alle dødssexy med tidagersskjegg - som ifølge ny forskning er det som virkelig får kvinner til å tenne! Foto: All Over Press
SEXY MED SKJEGG: Liam Hemsworth, George Clooney og Robert Pattinson er alle dødssexy med tidagersskjegg - som ifølge ny forskning er det som virkelig får kvinner til å tenne! Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At kvinner liker en skjeggete kjake er ikke noe nytt, og lenge har tredagersskjegget vært regnet som det ypperste maskuline. Men nå viser en ny studie, publisert i Evolution and Human Behavior, at det litt forsiktige tredagsskjegget er danket fullstendig ut – av tidagersskjegget. Evolusjonsbiolog Mari Veierud Busch forteller:– I studien ble det brukt ulike grader av skjeggethet. Glattbarbert, tredagersskjegg med lette skjeggstubber, tidagersskjegg, og helskjegg spart i over seks uker. Menn med «tidagersskjegg» ble vurdert som mest attraktive, mens glattbarberte menn og menn med «tredagersskjegg» var minst attraktive.

Skjegget som utklasser

Kvinnen som deltok i studien foretrakk altså menn med tidagersskjegg. Ifølge Veierud Busch vil maskuline menn ha større reproduktiv suksess, altså mer draget. Men et overraskende resultat av den nye forskningen er dette:– I den fruktbare delen av menstruasjonssyklusen vil maskuline menn være mer attraktive for kvinner, enn utenom denne. Men når det gjelder skjegg, ser dette ut til å være mindre uttalt, og «tidagersskjegget» ser ut til å gå av med seieren uavhengig av menstruasjonssyklusen, sier Veierud Busch. LES OGSÅ: Dette er turn off for gutta.

Forsvare kvinner og barn

Snakk om utklassing! Et passelig utvokst skjegg kan altså få sevja til å stige, selv i månens mørke faser. Dette tvinger oss til å se på skjegg i et evolusjonsperspektiv. Hva gjør egentlig skjegg med kvinner? Hvilke biologiske mekanismer er det som får oss til å foretrekke bust framfor det glatte lag?– Ansiktshår, eller skjegg, er et signal om kjønnsmodning og maskulinitet. En mann med skjegg signaliserer at han er ved god helse, at han evner å ta vare på avkom, og at han er aggressiv nok til eventuelt å kunne forsvare kvinne og barn. Dessuten signaliserer det modenhet og alder, trekk som er viktige for en kvinne som skal velge partner, sier Veierud Busch.Les mer om det hotte tidagersskjegget i KK 19, i salg nå. Studien «The role of facial hair in women's perceptions of men's attractiveness, health, masculinity and parenting abilities» kan du lese her.LES OGSÅ: Se hvor mye skillen har å si.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.