Blåbær

Derfor er blåbærene hvite inni

Men er butikkbærene mindre sunne enn de vi plukker i naturen?

STORE BÆR: Har du lagt merke til at den ferske blåbæra i butikken er mye større enn den du finner i skogen? Det er fordi dette ikke er vanlige skogsblåbær, men amerikanske hageblåbær. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia
STORE BÆR: Har du lagt merke til at den ferske blåbæra i butikken er mye større enn den du finner i skogen? Det er fordi dette ikke er vanlige skogsblåbær, men amerikanske hageblåbær. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når hele landets bakgård er full av blåbærlyng er det ikke så rart at vi har et tett forhold til blåbær. Vi har det på brødskiven eller på vafler, i frokostblandinger eller til dessert, ja blåbær brukes til og med i baksten.

Dessverre er ikke blåbærplukking en helårshobby, og siden de færreste av oss tilbringer halve høsten på bærtur, så har vi mest sannsynlig ikke fått fylt opp fryseren heller.

Heldigvis er butikkene fulle av blåbær, slik at vi alltid har det tilgjengelig når lysten melder seg. Men har du noen gang lurt på hvorfor de ferske blåbærene du får kjøpt nå er så store og hvite - ikke blålilla, inni?

Hvis du har vært redd for at de er genmanipulerte og fylt med steroider kan du slappe helt av.

Forskjellene på butikkbærene og de vi finner i skogen har nemlig en naturlig forklaring. De er egentlig to helt ulike sorter blåbær.

LES OGSÅ: Blåbær og epler kan forhindre diabetes

Gjør deg ikke blå rundt munnen

VILLE BÆR: Norske blåblær er blålilla inni.  Foto: Budimir Jevtic - Fotolia
VILLE BÆR: Norske blåblær er blålilla inni. Foto: Budimir Jevtic - Fotolia Vis mer

– Hageblåbær (Vaccinum corymbosum) er en slektning av skogsblåbær. Buskene blir høyere og får større bær enn sin viltvoksende slektning.

De stammer fra Nord-Amerika, blir derfor ofte kalt «amerikanske blåbær», sier matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen til KK.no.

Ifølge henne er hageblåbærene naturlig litt større enn skogsblåbær, og har en litt annen, søtere smak. Og siden blåfargen er begrenset til skallet, vil du derfor ikke bli blå rundt og inni munnen av å spise dem. Bærene er også meget holdbare etter plukking.

– I likhet med skogsblåbær inneholder hageblåbær rikelig med antioksidanter som virker forebyggende mot kreft, slag, hjertelidelser og høyt kolesterol. Mange mener dessuten at en daglig dose blåbær gjennom hele vinteren gjør at de holder seg friske, forteller Gulbrandsen.

Blueberries og bilberries

Ernæringsfaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Erik Arnesen, kan fortelle at selv om vi kaller begge disse bærene for blåbær har de faktisk ulike navn på engelsk. Og her er det hageblåbærene som kalles for blueberries, mens den ville skogsblåbæra kalles for bilberries. Litt pussig egentlig, med tanke på at hageblåbærene ikke er blå inni.

BLÅBÆR: Siden de amerikanske hageblåbærene er hvite inni slipper du i hvert fall å få blå tenner og tunge. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
BLÅBÆR: Siden de amerikanske hageblåbærene er hvite inni slipper du i hvert fall å få blå tenner og tunge. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

– Årsaken til at de utenlandske bærene er hvite inni har med innholdet av antocyaner å gjøre, som er et naturlig fargestoff. Ville blåbær har mer antocyaner, mens hageblåbærene bare har antocyaner i skallet, forteller han til KK.no.

Som du sikkert har hørt før er bær og frukt med en sterk mørk farge ofte rike på antioksidanter. Det er nemlig i den lilla fargen at de sunne antioksidantene befinner seg, og derfor kan det tyde på at de ville skogsblåbærene har høyere innhold av antioksidanter enn hageblåbær.

– Det finnes ikke forskning som viser at ville blåbær har større helseeffekter enn andre blåbær. Men det har vært vist at daglig inntak av bær med mye antocyaner (både blåbær, solbær og tyttebær) har gunstig effekt på blant annet blodtrykk og andre risikofaktorer, sier Arnesen.

Og han kan fortelle at det i fjor ble publisert en stor amerikansk studie som viste at de som spiste mye blåbær og jordbær hadde 30 prosent lavere risiko for å få hjerteinfarkt i løpet av 18 år.

SUNT OG GODT: Blåbær inneholder mange gode næringsstoffer, men er samtidig kalorifattige. Og bærene mister ikke sin gode næring av å fryses, så du kan trygt velge den velkjente skogsblåbæra i frysedisken.
SUNT OG GODT: Blåbær inneholder mange gode næringsstoffer, men er samtidig kalorifattige. Og bærene mister ikke sin gode næring av å fryses, så du kan trygt velge den velkjente skogsblåbæra i frysedisken. Vis mer

De fryste er like sunne

Blåbær inneholder mange gode næringsstoffer, men er samtidig kalorifattige. I tillegg sies det at bærene har evnen til å bryte ned fettceller og gjøre deg slankere, og er kanskje derfor et kjempegodt valg for deg som vil holde vekta og samtidig kose seg med noe søtt og godt.

– Én hypotese er at det høye innholdet av flavonoider, som er flere typer plantekjemikalier, er grunnen til at blåbær ser ut til å være bra for hjertet. Men trolig er det snakk om mange ulike komponenter som virker sammen. Blåbær er uansett ganske næringstette, og er blant annet en kilde til fiber og C-vitamin, forteller han.

Han påpeker også at fryste blåbær er et veldig godt alternativ til ferske. Dette er fordi frysingen ikke påvirker innholdet av flavonoider negativt, og bæret beholder alle sine gode næringsstoffer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer