Blåbær

Derfor er blåbærene hvite inni

Men er butikkbærene mindre sunne enn de vi plukker i naturen?

STORE BÆR: Har du lagt merke til at den ferske blåbæra i butikken er mye større enn den du finner i skogen? Det er fordi dette ikke er vanlige skogsblåbær, men amerikanske hageblåbær. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia
STORE BÆR: Har du lagt merke til at den ferske blåbæra i butikken er mye større enn den du finner i skogen? Det er fordi dette ikke er vanlige skogsblåbær, men amerikanske hageblåbær. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når hele landets bakgård er full av blåbærlyng er det ikke så rart at vi har et tett forhold til blåbær. Vi har det på brødskiven eller på vafler, i frokostblandinger eller til dessert, ja blåbær brukes til og med i baksten.

Dessverre er ikke blåbærplukking en helårshobby, og siden de færreste av oss tilbringer halve høsten på bærtur, så har vi mest sannsynlig ikke fått fylt opp fryseren heller.

Heldigvis er butikkene fulle av blåbær, slik at vi alltid har det tilgjengelig når lysten melder seg. Men har du noen gang lurt på hvorfor de ferske blåbærene du får kjøpt nå er så store og hvite - ikke blålilla, inni?

Hvis du har vært redd for at de er genmanipulerte og fylt med steroider kan du slappe helt av.

Forskjellene på butikkbærene og de vi finner i skogen har nemlig en naturlig forklaring. De er egentlig to helt ulike sorter blåbær.

LES OGSÅ: Blåbær og epler kan forhindre diabetes

Gjør deg ikke blå rundt munnen

– Hageblåbær (Vaccinum corymbosum) er en slektning av skogsblåbær. Buskene blir høyere og får større bær enn sin viltvoksende slektning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer