Champagne

Derfor er champagne sunt

Musserende vin er bra for både hjerte og hjerne.

INNEHOLDER POLYFENOLER: Polyfenolene i musserende vin øker nivået av gassen nitrogenmonoksid i blodet, noe som utvider blodkarene. Fra før er det kjent at rødvin, men ikke hvitvin, inneholder store mengder av disse helsebringende stoffene. Foto: All Over Press
INNEHOLDER POLYFENOLER: Polyfenolene i musserende vin øker nivået av gassen nitrogenmonoksid i blodet, noe som utvider blodkarene. Fra før er det kjent at rødvin, men ikke hvitvin, inneholder store mengder av disse helsebringende stoffene. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


MUSSERENDE VIN

Drikker du champagne eller annen musserende vin på nyttårsaften?



Hva kan vel være bedre enn lyden av en champagnekork som spretter og synet av et høyt glass som blir fylt opp, etterfulgt av den deilige smaken av bobler i munnen? Ingenting, sier du kanskje? Vel, her er en nyhet som kan få den kombinerte lykke- og champagnerusen til å føles enda bedre: champagne er sunt!

Les også: Slik nyter du champagne

Ja, alltid
 
109 (78%)
Ja, noen ganger
 
26 (19%)
Nei
 
4 (3%)

Sunt for både hjerte og hjerne

Ifølge MailOnline har forskere ved The Reading University nemlig funnet ut at champagne er fylt til randen av polyfenoler, som er en gruppe av kjemiske substanser som man mener at utvider blodkarene, noe som igjen minsker belastningen på både hjernen og hjertet.

Og de britiske forskerne har enda flere gode nyheter til deg som ikke har råd til å drikke ekte champagne hver gang: det er ikke bare luksusboblene som gir denne helsegevinsten, men også rimeligere alternativer som cava og prosecco.

Les også: Drikker du for mye?

Mer til felles med rødvin

Den nye studien bygger på tidligere funn som har vist at to glass rødvin om dagen kan holde hjerte- og kretsløpssykdommer på avstand.

Man tror at polyfenolene øker nivået av gassen nitrogenmonoksid i blodet, noe som utvider blodkarene. Fra før er det kjent at rødvin, men ikke hvitvin, inneholder store mengder av disse helsebringende stoffene.

Champagne blir vanligvis laget av en blanding av de røde druene pinot meunier eller pinot noir og de hvite chardonnay-druene.

Les også: Drikk vin – husk bedre

- Vårt spørsmål var om champagne dermed ville ha den samme gode virkningen som rødvin, eller om den ville ha mer til felles med hvitvin, forteller forsker dr. Jeremy Spencer.

Resultatene fra studien viste imidlertid helt klart at champagne hadde langt større innvirkning på nivåene av nitrogenmonoksid enn en polyfenolfri narredrink laget av alkohol og kullsyreholdig vann.

Les også: 5 lette, lekre drinker

Finnes også i mat

Polyfenoler finnes imidlertid ikke bare i rødvin og champagne, men også i te, olivenolje, løk, purre, brokkoli og blåbær.

- Helsegevinsten er den samme her – men av en eller annen grunn virker ikke det like moro, sier Spencer.

Vi kan uansett trygt si at du nå har enda flere unnskyldninger for å sprette en flaske musserende neste gang det passer seg. Og vi kan vel trygt si at vi går inn i en høytid hvor det finnes mange ypperlige anledninger...

Les også: Lei av jula?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer