Tegne

Derfor er denne trenden bra

Ifølge ekspertene kan det være gode grunner til å skaffe seg en tegnebok for voksne.

TEGNEBØKER FOR VOKSNE: Kleint eller deilig avslappende og meditativt?  Foto: KK.no
TEGNEBØKER FOR VOKSNE: Kleint eller deilig avslappende og meditativt? Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Likte du å fargelegge som barn? Hvorfor sluttet du, spør Gyldendal forlag på nettsidene sine, i omtalen av «Den hemmelige hagen», en fargeleggingsbok for voksne.

Konkurrenten Cappelen Damm svarer med bokserien «Kreativitet og mindfulness, fargelegging som gir ro i sjelen».

Ja, for når voksne setter seg ned med nyspissede fargeblyanter, er det ikke bare lek, men en form for kreativitet, meditasjon og tilstedeværelse.

LES OGSÅ: Ta et friminutt fra deg selv

På bestselgerlistene

«Color me happy» heter trenden, og den er blitt svær i utlandet.

Kvinnen bak «Den hemmelige hagen», den unge skotske illustratøren Johanna Basford, kaller seg blekkevangelist og har snart solgt en million tegnebøker på verdensbasis.

Den norske oversettelsen føk rett inn på bestselgerlisten for generell litteratur etter bare noen uker i salg, og førsteopplaget ble utsolgt på rekordtid.

BESTSELGER: Johanna Basford er kvinnen bak tegneboken som topper salgslistene.  Foto: Gyldendal forlag
BESTSELGER: Johanna Basford er kvinnen bak tegneboken som topper salgslistene. Foto: Gyldendal forlag Vis mer

Livsstilsbutikker som Bolina selger lekre fargeleggingsbøker med tema som mote og interiør til «store og små damer», og endelig kan selv vi som ikke kan tegne en rett strek engang, finne fram fargestiftene igjen!

LES OGSÅ: Bedre helse på 60 sekunder

Mindfulness

Appellerer ikke hemmelige hager, blomstrende skoger eller mote og interiør, finnes det mer:

Bokserien «Color me good» tilbyr motiver av skuespiller-som-ble-feministikon Ryan Gosling, du kan fargelegge en hel bok full av tegninger av Vogueyndlingen Cara Delevigne, og det finnes bøker viet sære interesser som skrekkfilmer og nittitallet.

– Er det ikke vidunderlig! Utbryter sosialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye i EyeWatch.

– Dette er jo kreativitet og konsentrasjon og mindfulness og alt på en gang. Det er alt vi er opptatt av for tiden, og det krever ingen forkunnskap.

Trendforskeren mener tegneterapien er en del av et større puslespill: Vi er lei av å være konstant pålogget. Vi vil bruke mindre tid på sosiale medier, og trenger noe å fylle tomrommet med.

– Det er blitt in å logge av, jeg er fortsatt på Facebook, men har slått av alle varsler. Nå søker vi etter å fylle tomrommet etter støyen med noe annet. Vi er kommet til et punkt nå der vi prøver å ta i bruk ulike teknikker for å klare å puste med
magen og stoppe litt opp, tømme hodet litt, utdyper hun.

LES OGSÅ: Mindre stress med ett enkelt grep

MINDFULNESS? Trenden er mer enn bare en trend, ifølge ekspertene.  Foto: Forlaget
MINDFULNESS? Trenden er mer enn bare en trend, ifølge ekspertene. Foto: Forlaget Vis mer

Gir ro

Øye sammenligner dette ønsket om stillhet med tomheten etter en avhengighet eller noe annet som har fylt mye av livet: Når du slutter med noe må du fylle livet med noe nytt.

Og akkurat nå er det vi trenger aller mest noe som kan gi oss ro, noe som kan få oss til å puste med magen.

– De som kan meditasjon går inn i pusten og bruker den, men det er ikke alle som klarer å legge seg ned og bare puste. Og inn i dette kommer disse tegnebøkene, du tas inn i Den hemmelige hagen. Og det som er så vidunderlig, er at du tegner med papir og penn, det er ikke på en iPad eller telefon.

Kvaliteten og nærheten til arket blir noe håndfast.

Trendforskeren mener vi snart vil oppdage at de kuleste blant oss ikke lenger sitter med iPaden eller telefonen i fanget på bussen eller på flyplassen, men har med oss vakre bøker og penner i veska.

- Og det som skjer da, er at det nesten føles harry å dra opp telefonen eller nettbrettet for å sjekke Facebook og spille litt Candy crush, mener hun.

LES OGSÅ: 6 tips for mindre stress

Lavterskel

Informasjonskonsulent Mai Gaardsted i Gyldendal er ikke overrasket over de «voksne» tegnebøkenes suksess.

– Disse bøkene trigger så mye i oss, de er tiltalende med sine lekre bilder som er så tiltrekkende og detaljert at man får lyst til å forsvinne inn i dem, sier hun.

– Jeg kan godt forstå at det å fargelegge virker avstressende. Håndarbeid ligger ikke for alle, men terskelen for å gå i gang med fargelegging er nærmest ikke-eksisterende. Det kreves ingen forkunnskap, ingen forklaring. Du skjønner umiddelbart hva du skal gjøre, – alle kan fargelegge!

FARGELEGG: «Kreativitet og mindfulness, fargelegging som gir ro i sjelen» er en annen bok som også passer for deg som vil tegne. Foto: Cappelen Damm
FARGELEGG: «Kreativitet og mindfulness, fargelegging som gir ro i sjelen» er en annen bok som også passer for deg som vil tegne. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Og skal vi tro franskmennene, kan vi alle ha godt av å finne tilbake til vår indre sjuåring og bøye oss over fargestiftene igjen.

I Frankrike selges nemlig malebøker som antistressmiddel, og de har utkonkurrert det franskeste av det franske, kokebøkene, på bestselgerlistene.

LES OGSÅ: Slik trener du deg stressfri

Vanvittig ubalanse

Viggo Johansen er filosof, kognitiv atferdsterapeut og mindfulnessinstruktør i Mindful Living.

Han er ikke så glad for at begrep som mindfulness utvannes, men tror tegning som terapi absolutt kan ha noe for seg.

– Dette kan nok virke stressreduserende og påvirke følelseslivet i positiv forstand, også fordi du bruker form og farge og får en opplevelse av å være skapende, mener han.

– Det at dette blir et tegn i tiden, sier mye om det moderne mennesket. Hvordan har vi ordnet livene våre når fargeleggingsbøker for voksne blir en bestselger? Det sier noe om en vanvittig ubalanse, ikke minst for generasjonen som vokser opp nå, mener Johansen.

Kanskje på tide å bare ta seg tid? Som barn hadde vi jo alltid tid til å tegne litt. Hva med å innføre en tegnepause på jobben? Mandalategninger, runde former fylt av intrikate mønstre, hevdes å fremme konsentrasjonen.

Så neste gang du har en stor arbeidsoppgave foran deg, stopp opp og si: Jeg skal bare tegne litt først!

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i KK11.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer