Saltvann

Derfor er det bra å bade i saltvann

Har faktisk flere fordeler for huden din.

SALTVANN: Det er ingen myte at saltvann er bra for deg - blant annet har det store fordeler for huden din. Faktisk kan det virke lindrende på symptomer på hudplager som eksem, psoriasis og ved kutt eller småskader. Foto: suprunvitaly - Fotolia
SALTVANN: Det er ingen myte at saltvann er bra for deg - blant annet har det store fordeler for huden din. Faktisk kan det virke lindrende på symptomer på hudplager som eksem, psoriasis og ved kutt eller småskader. Foto: suprunvitaly - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva foretrekker du - saltvann eller ferskvann?

BRA FOR HUDEN MED SALTVANN:  Ja, du har antagelig hørt det før, men det stemmer! Foto: Samfoto
BRA FOR HUDEN MED SALTVANN: Ja, du har antagelig hørt det før, men det stemmer! Foto: Samfoto Vis mer

For mange er den mest avgjørende faktoren at saltvann i de fleste tilfeller er varmere - noe som kommer godt med for en frossen nordmann.

Ja, hvis en ser bort i fra at det naturligvis er mye større sannsynlighet for å finne saltvann enn en liten innsjø ved reisemålet ditt da.

Men det finnes faktisk langt flere grunner til å velge saltvann.

LES OGSÅ: Lag din egen blomsterkrans - med ekte blomster

Sjøvann er fullt av mineraler

- Saltet som finnes i sjøvann bidrar til å fjerne giftstoffer fra huden og fungerer som en naturlig peeling - det fjerner døde hudceller og stimulerer produksjonen av nye, forteller Grethe Marie Grimen, hudterapeut, samt rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole.

- Sjøvann er fullt av mineraler. Magnesium er spesielt effektivt når det kommer til hydrering, samt hudens generelle utseende, forteller hun.

Flere av kroppsvæskene våre er også salte og saltvann er derfor naturlig for kroppen - en av årsakene til at det er lurt å velge en saltvannsblanding fremfor nesespray.

Ifølge hudterapeuten er også sjøvann antiseptisk.

- Saltvann har store antiseptiske egenskaper, og er svært nyttig for å helbrede mindre sår, kutt, utslett og skrubbår. Ingrediensene som gir disse gunstige effektene er hovedsaklig salt og kaliumklorid, sier Grimen.

HUDPLAGER: - Saltvann har store antiseptiske egenskaper, og er svært nyttig for å helbrede mindre sår, kutt, utslett og skrubbår. Ingrediensene som gir disse gunstige effektene er hovedsaklig salt og kaliumklorid, sier Grimen. Foto: rukxstockphoto - Fotolia
HUDPLAGER: - Saltvann har store antiseptiske egenskaper, og er svært nyttig for å helbrede mindre sår, kutt, utslett og skrubbår. Ingrediensene som gir disse gunstige effektene er hovedsaklig salt og kaliumklorid, sier Grimen. Foto: rukxstockphoto - Fotolia Vis mer

Det er i tillegg effektivt mot betennelser og kan redusere symptomer og dempe smerter ved hudsykdmmer som atpopisk eksem, rosacea og psoriasis.

LES OGSÅ: Derfor bør du dra kredittkortet på ferien

Bra for hudens tekstur og elastisitet

Så kanskje du er inne på noe hvis du foretrekker saltvann fremfor ferskvann? Ifølge hudterapeuten er det liten tvil om hva som er best.

- Alt i alt - sjøvann forbedrer hudens tekstur, øker elastisiteten og kan bidra til å lindre og helbrede mange hudplager, forteller Grimen.

Hun forklarer at bading i sjøvann også i kan påvirke vår generelle helse. Fordi sjøvann er rikt på så mange vitale elementer, har det evnen til å aktivere kroppens helbredende mekanismer og styrke immunforsvaret.

SOLKREM: Solkremen sitter imidlertid ikke noe bedre i saltvann enn den gjør i ferskvann, så det gjelder å smøre deg godt - og ofte. Også hvis den skal være resistent mot vann, er det viktig å smøre seg ofte.  Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia
SOLKREM: Solkremen sitter imidlertid ikke noe bedre i saltvann enn den gjør i ferskvann, så det gjelder å smøre deg godt - og ofte. Også hvis den skal være resistent mot vann, er det viktig å smøre seg ofte. Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia Vis mer

- Det åpner porene i huden, slik at de kan absorbere sjømineraler, samtidig som det hjelper til å fjerne giftstoffer - en årsak til en rekke sykdommer. 

Grimen forteller at det også øker nivået av oksygen i blodet, og dermed øker mengden av gunstige elementer som trengs av blodet til å bekjempe frie radikaler.

- Disse effektene får du ikke av ferskvann, sier hun.

LES OGSÅ: 10 sommermyter du ikke skal tro på

Ikke like bra for håret ditt

Men det er ikke bare fordeler med å bade i saltvann - eller bade generelt.

- For mye bading kan generelt tørke ut huden, og så pass på å smøre deg godt med body lotion etter badet, forteller Grimen.

SKYLL HÅRET: Saltvann sliter imidlertid mer på håret ditt enn ferskvann, så sørg alltid for å skylle håret etter badet.  Foto: apops - Fotolia
SKYLL HÅRET: Saltvann sliter imidlertid mer på håret ditt enn ferskvann, så sørg alltid for å skylle håret etter badet. Foto: apops - Fotolia Vis mer

- Solkremer holder ikke bedre eller dårligere i saltvann eller ferskman, men du må smøre deg på nytt etter hvert bad. Noen solkremer er vannresistente og holder en liten stund, men det er likevel viktig å påføre på nytt etter å ha badet med disse kremene.

Og for å unngå for mye slitasje på håret, finnes det gode håroljer.

- Håret tørker mer ut av saltvann enn av ferskvann. Det finnes imidlertid mange gode håroljer du kan smøre i håret for å hindre at det tørker ut - fra både saltvann og ferskvann. I tillegg finnes det hårprodukter som beskytter både mot saltvann og mot solen samtidig.

Husk også at heller ikke bikinien din liker saltvann spesielt godt, så skyll alltid ut av den etter bading - også hvis du bader i klor.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer