Utflod

Derfor er det lurt å ta en titt i trusa

Dette kan utfloden si om helsen din.

UTFLOD: Det er viktig å holde et øye med utfloden din da endringer kan skyldes at noe ikke er som det skal.  Foto: lulu - Fotolia
UTFLOD: Det er viktig å holde et øye med utfloden din da endringer kan skyldes at noe ikke er som det skal. Foto: lulu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Utflod er noe vi kvinner helst ikke vil snakke om, og det er greit det, men det betyr ikke at du ikke skal ha et bevisst forhold til det.

Det er kanskje litt ekkelt, men du bør faktisk ta en titt i trusa fra tid til annen, da utfloden din kan gi deg viktige signaler om hvordan det står til med underlivet ditt.

LES OGSÅ: Får du vonde kviser rundt lyske og underliv?

Frisk utflod er blank og lukter syrlig 

Først og fremst er det greit å vite hvordan utfloden din skal lukte og se ut når alt er som normalt.  

Utflod er vanligvis blank, men kan bli hvit eller lysegul når den kommer i kontakt med oksygen - altså når den havner i trusa. Den har ingen klumper, og har en frisk og litt syrlig lukt.

Rundt eggløsningen kan utfloden din få en seigere konsistens enn vanlig, og rett etter mensen kan den være rødbrun da siste rester av menstruasjon renses ut.

UNDERLIVSPLAGER: Kløe og svie nedentil kan være tegn på at noe ikke er som det skal.  Foto: ruigsantos - Fotolia
UNDERLIVSPLAGER: Kløe og svie nedentil kan være tegn på at noe ikke er som det skal. Foto: ruigsantos - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Merk deg forandringer i utfloden

Dersom utfloden din endrer seg kan dette være et tegn på at du er utsatt for en infeksjon eller sykdom av noe slag.

- Hvis utfloden blir mer tyntflytende enn vanlig, klumpete som «cottage cheese», endrer farge eller er illeluktende kan dette være et tegn på at noe kan være galt. Det samme gjelder for svie og kløe nedentil.

- Endret utflod kan være soppinfeksjon, bakteriell vaginose eller klamydia. Det er også viktig å huske at utfloden ofte endrer seg av naturlige årsaker som for eksempel ved graviditet eller overgangsalder, har Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, tidligere fortalt.

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Riktig behandling av underlivsplagene er viktig

Dersom endringene i utfloden din ikke skyldes menstruasjon, graviditet eller overgangsalder, og du er usikker på om det er soppinfeksjon, bakteriell vaginose eller klamydia, er det viktig at du ikke setter diagnosen selv.

- Hvis du tror du har en av tilstandene, men ikke er sikker på hvilken, vil jeg absolutt råde deg til å kontakte lege så du kan få riktig diagnose.

- Har du for eksempel klamydia, som i verste fall kan redusere fruktbarheten din, er det særdeles viktig at du får den behandlingen du trenger, anbefaler Storfjell-Olven.

KONTAKT LEGE: Dersom du er usikker på hva underlivsplagene skyldes råder eksperten deg til å kontakte lege så du kan få riktig behandling.  Foto: Fotolia
KONTAKT LEGE: Dersom du er usikker på hva underlivsplagene skyldes råder eksperten deg til å kontakte lege så du kan få riktig behandling. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Stadig flere opererer underlivet

Soppinfeksjon, bakteriell vaginose og klamydia

Er du usikker på hva som skiller soppinfeksjon, bakteriell vaginose og klamydia? Her er en liste over symptomer og behandlingsmetoder ved tilstandene.

Soppinfeksjon: Dersom utfloden din blir tykkflytende, klumpete og hvit i farge, er dette et tegn på at du har soppinfeksjon. Ofte medfører dette også at du kjenner svie og kløe i underlivet. (Noen ganger endrer utfloden seg uten at det klør, andre ganger ser utfloden normal ut, men du plages av svie og kløe.)

Dette skjer når soppen candida albicans vokser ut av kontroll i skjeden. Første gang du har symptomer bør du gå til gynekologen. Soppinfeksjonen behandles med reseptfrie stikkpiller og kremer.

Bakteriell vaginose: Hvis utfloden blir gråhvit eller grønnlig og tyntflytende, og lukter direkte vondt og fiskeaktig, er det mest sannsynlig bakteriell vaginose, eller skjedekatarr.

Her har bakterier som ikke er gode tatt overhånd i skjeden. Bakteriell vaginose kan gå over av seg selv, og bare de som har tydelige tegn på det behandles – her er det opp til legen å avgjøre hvem som behandles og ikke.

Klamydia: Dersom du opplever smerter i skjeden kombinert med mer utflod enn vanlig, kan dette være symptomer på klamydia, som er en smittsom kjønnssykdom. Dette er derimot svært sjeldent, bare fem prosent av dem som smittes av klamydia får en underlivsinfeksjon av det.

De fleste aner ikke at de har klamydia før de tester seg hos gynekologen. Klamydia behandles med antibiotika som gis på resept fra lege.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer