Tilsatt Sukker

Derfor er det sukker i nesten alt

Er du klar over hvilke matvarer som inneholder mest?

SUKKER: Sukker er tilsatt ekstremt mange matvarer i dag. Hvor mye sukker det er i maten eller drikken du får i deg, ser du på innholdsfortegnelsen, under karbohydrater og sukkerarter.  Foto: KK
SUKKER: Sukker er tilsatt ekstremt mange matvarer i dag. Hvor mye sukker det er i maten eller drikken du får i deg, ser du på innholdsfortegnelsen, under karbohydrater og sukkerarter. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er ingen hemmelighet at det tilsettes sukker i en rekke matprodukter, og dette kan være alt fra brød og yoghurt, til frokostblandinger og pastasaus.

Selv om det ikke alltid er snakk om store mengder i hvert produkt, er det likevel slik at alle monner drar. Og dersom du ikke er obs på det, kan det rett og slett det føre til at ditt totale sukkerinntak blir langt høyere enn du er klar over.

Men har du noen gang lurt på hvorfor det egentlig tilsettes sukker i så mange matvarer?

– Sukker har to funksjoner; smak og konservering, men også karamellisering. Dette er grunnen til at det tilsettes i en rekke produkter, sier ernæringsfysiolog, kursleder og vektcoach ved Dr. Lindbergs klinikk i Oslo, Anna Ingwardo til KK.no.

I likhet med salt har også sukker en konserverende effekt, og ved å tilsette sukker i matvarer vil man derfor kunne forlenge holdbarheten på varene.

– Sukker har derfor en praktisk funksjon, men man ser jo at det ofte brukes langt mer sukker enn nødvendig, ofte for å forlenge «hylletiden»​, forteller hun.

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i tørket frukt

SKJULT SUKKER: Vet du hvor mye sukker du får i deg gjennom vanlige matvarer? Mange produkter er tilsatt sukker både som konserveringsmiddel og for smakens skyld. Foto: TERJE BRINGEDAL / VG
SKJULT SUKKER: Vet du hvor mye sukker du får i deg gjennom vanlige matvarer? Mange produkter er tilsatt sukker både som konserveringsmiddel og for smakens skyld. Foto: TERJE BRINGEDAL / VG Vis mer

Sukker får oss til å like maten

Det er likevel ikke slik at det tilsettes sukker utelukkende for å få maten til å holde seg lenger, dette handler også svært mye om smak. Og når det gjelder smak er vi generelt sett svake for smaken av søtt.

– Dette er vi blitt tillært fra vi ble ammet av mor. Sukker og stivelse har nemlig den effekten på oss at vi vil ha mer - noe som er hensiktsmessig for en baby, og man utvikler lett en «sweet tooth», sier hun og påpeker at produsentene kjenner til disse mekanismene og kan derfor bruke unødvendig mye søtt i maten.

– Særlig er kombinasjonen av fett og søtt svært tiltalende for oss, og gjør at vi straks får lyst på mer.  Det er eksempelvis fete kaker, eller potetgull som har den «perfekte» sammensetningen av salt, søtt og fett, som skal gjøre det vanskelig for oss å stoppe når vi først har begynt, legger hun til.

Denne maten stimulerer en rekke hormoner i kroppen som får oss til å føle oss vel. Deriblant serotonin og dopamin, samt insulin som er et hormon som sørger for at vi blir raskt sulten igjen, og da selvfølgelig på noe søtt. 

SUKKER I YOGHURT: En del yoghurter kan inneholde mye sukker. Det kan derfor være lurt å sjekke innholdsfortegnelsen før du kjøper. Foto: VG
SUKKER I YOGHURT: En del yoghurter kan inneholde mye sukker. Det kan derfor være lurt å sjekke innholdsfortegnelsen før du kjøper. Foto: VG Vis mer

Dette kan lett bli en ond sirkel som kan være svært vanskelig å komme ut av.

Trenger ikke bekymre oss for mye 

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Mette Svendsen, er smak en viktig faktor for hvorfor det tilsettes sukker i en rekke matvarer. Men påpeker at det ofte er snakk om små mengder.

– Jeg synes ikke at det er noe poeng i å henge seg opp i at for eksempel ketchup og makrell i tomat er tilsatt sukker fordi dette er matvarer som har mindre betydning for sukkerinntaket enn godteri, sukkerholdig brus og saft. Det er her de store inntakene kommer for de fleste, sier hun til KK.no.

SØTT, FETT OG SALT: Trigger noe i kroppen, slik at vi stadig vekk higer etter mer.
SØTT, FETT OG SALT: Trigger noe i kroppen, slik at vi stadig vekk higer etter mer. Vis mer

Dersom det er tilsatt sukker i et produkt skal dette alltid opplyses om på etiketten, og regelen er at ingrediensene skal listes opp i fallende rekkefølge. Altså at den ingrediensen produktet inneholder mest av kommer først, og det produktet inneholder minst av kommer til sist.

Dersom sukker står oppført som en av de tre første ingrediensene, kan dette altså tyde på at varen inneholder mye sukker. 

– Det som er tilsatt i små mengder har lite å si for vekten vår. Når man leser varedeklarasjonen og sukker står som en ingrediens på slutten av listen har det lite å si, forklarer hun.

Hun mener derfor at vi ikke alltid trenger å bekymre oss like mye for at dette «skjulte» sukkeret skal påvirke vekten vår i alt for stor grad. Det er nemlig andre ting som er større syndere.

– Hvis man sammenligner for eksempel frokostblandinger med store forskjeller i sukker og fiberinnhold, vil det kunne gi utslag når man spiser mye og store porsjoner. Men den viktigste årsaken til at sukker har betydning for vektøkning er sukkerholdig brus og godteri, forklarer Svendsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer