Gråt

Derfor er det sunt å gråte

Kan virke avspennende og godt for kroppen.

SNUFS: Å slippe ut følelsene gjennom gråt kan være godt for oss, men det er ikke all gråt som er like bra. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SNUFS: Å slippe ut følelsene gjennom gråt kan være godt for oss, men det er ikke all gråt som er like bra. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når vonde følelser bygger en klump i halsen kan det være vanskelig å holde gråten tilbake, og kanskje burde du ikke holde den tilbake heller. 

Ofte vil trøstende venner og familie råde deg til å slippe alt ut, og gråte ferdig – da vil du føle deg mye bedre etterpå.

Men er det egentlig sunt og godt for oss å gråte?

LES OGSÅ: Jo, det er sunt å gråte

Virker avspennende å gråte 

– Ja, det kan være sunt å gråte. Man kan få en midlertidig avspenning av muskulatur som har blitt anspent over tid, for eksempel som følge av stress, sier Ivar Goksøyr som er psykolog hos Favne Psykologbistand. 

– Eller om man faktisk bærer på tristhet og forsøker å holde organismen fra å få lov å reagere naturlig med tårer, så bygger det seg også opp spenninger. Og da virker det også avspennende å gråte, legger han til. 

Ved å slippe til de grunnleggende følelsene i oss, som sorg, mener han at vi vil komme nærmere oss selv og det vi sørger over.

Om vi hindrer sorgen i å komme til uttrykk kan vi i stedet utvikle symptomer som uro, angst, muskel- og skjelettplager eller avflatning og tilbaketrekning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.