Gråt

Derfor er det sunt å gråte

Kan virke avspennende og godt for kroppen.

SNUFS: Å slippe ut følelsene gjennom gråt kan være godt for oss, men det er ikke all gråt som er like bra. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SNUFS: Å slippe ut følelsene gjennom gråt kan være godt for oss, men det er ikke all gråt som er like bra. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når vonde følelser bygger en klump i halsen kan det være vanskelig å holde gråten tilbake, og kanskje burde du ikke holde den tilbake heller. 

Ofte vil trøstende venner og familie råde deg til å slippe alt ut, og gråte ferdig – da vil du føle deg mye bedre etterpå.

Men er det egentlig sunt og godt for oss å gråte?

LES OGSÅ: Jo, det er sunt å gråte

Virker avspennende å gråte 

– Ja, det kan være sunt å gråte. Man kan få en midlertidig avspenning av muskulatur som har blitt anspent over tid, for eksempel som følge av stress, sier Ivar Goksøyr som er psykolog hos Favne Psykologbistand. 

– Eller om man faktisk bærer på tristhet og forsøker å holde organismen fra å få lov å reagere naturlig med tårer, så bygger det seg også opp spenninger. Og da virker det også avspennende å gråte, legger han til. 

Ved å slippe til de grunnleggende følelsene i oss, som sorg, mener han at vi vil komme nærmere oss selv og det vi sørger over.

Om vi hindrer sorgen i å komme til uttrykk kan vi i stedet utvikle symptomer som uro, angst, muskel- og skjelettplager eller avflatning og tilbaketrekning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer