1366 kvinner mellom 25 og 34 ble behandlet for alvorlige celleforandringer i underlivet i 2013. Fra 1995 har alle kvinner over 25 fått påminnelse om å ta celleprøve hvert tredje år.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
1366 kvinner mellom 25 og 34 ble behandlet for alvorlige celleforandringer i underlivet i 2013. Fra 1995 har alle kvinner over 25 fått påminnelse om å ta celleprøve hvert tredje år. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Celleprøve

Derfor er det svært viktig at du tar regelmessige celleprøver

- Av de 3000 kvinnene som ble behandlet for alvorlige celleforandringer i 2013, var 1366 mellom 25 og 34 år, sier Kreftforeningen.

Publisert

KK.NO: Ifølge Kreftregisteret kan regelmessige celleprøver  - helst hvert tredje år etter fylte 25, hos gynekolog eller fastlege redusere forekomsten av livmorhalskreft med 70 prosent.  

Det er ikke så mange ganger man kan si at man kan unngå kreft, men når det gjelder livmorhalskreft, så kan vi det ved å ta celleprøve, sier leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Tar man denne prøven hvert tredje år vil man enklere kunne oppdage om det har oppstått noen forandringer, og få behandling. Venter man for lenge med å ta celleprøve kan man risikere at celleforandringer utvikler seg til kreft. 

LES OGSÅ: Kreftsymptomene vi ofte overser

Nesten halvparten av de som behandles er under 34

ER FORT OVER: Hele timen hos gynekolog er fort over. Deretter tar det gjerne et par uker før du får svar på prøven. Foto: Scanpix
ER FORT OVER: Hele timen hos gynekolog er fort over. Deretter tar det gjerne et par uker før du får svar på prøven. Foto: Scanpix Vis mer

Ross kan fortelle at livmorhalskreft absolutt ikke bare rammer eldre, og derfor er det svært viktig at også unge kvinner sjekker seg. 

- Av de 3000 kvinnene som ble behandlet for alvorlige celleforandringer i 2013, var 1366 mellom 25 og 34 år. For disse kvinnene var celleprøven det som gjorde at de ikke fikk livmorhalskreft, forteller hun. 

Hun er usikker på hvorfor så mange unge kvinner dropper undersøkelsen. Det kan handle om at man mangler kunnskap, eller det kan være fordi selve undersøkelsen virker avskrekkende. Da er det viktig å huske at det ikke gjør vondt, og er over på noen minutter. Enten kan fastlegen gjøre testen, eller du kan bli henvist videre til gynekolog. 

- Det gjør ikke vondt, men kan gi litt ubehag. Alt er gjort på få minutter, sier Ross.

- Så budskapet er enkelt: Bestill time hos fastlegen, ta en celleprøve, unngå livmorhalskreft.

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven på

De aller fleste vil smittes med HPV i løpet av livet

De aller fleste celleforandringer i underlivet skyldes et HPV-virus, som smitter seksuelt. De aller fleste kvinner vil få en infeksjon i løpet av livet, og med jevnlige celleprøver kan man unngå at celleforandringene infeksjonen fører til, utvikler seg til kreft. 

SKYLDES SOM REGEL HPV: De aller fleste celleforandringer skyldes HPV, og de fleste kvinner smittes i løpet av livet. I 2009 ble HPV-vaksinen del av barnevaksinasjonsprogrammet på barneskolen.  Foto: Scanpix
SKYLDES SOM REGEL HPV: De aller fleste celleforandringer skyldes HPV, og de fleste kvinner smittes i løpet av livet. I 2009 ble HPV-vaksinen del av barnevaksinasjonsprogrammet på barneskolen. Foto: Scanpix Vis mer

- Vanligvis tar det mer enn 10 år fra du smittes med HPV til du kan få livmorhalskreft, forteller Ross. 

- Fordi denne kreftformen utvikler seg over mange år, fra lette celleforandringer til mer alvorlige, og til slutt til kreft, er det i de fleste tilfellene nok å ta celleprøve hvert tredje år.

- Med en sjekk hvert tredje år er det stor sannsynlighet for at celleforandringer oppdages før det er utviklet kreft, sier Ross.

Kan ha celleforandringer, uten at det er farlig

Det finnes altså flere grader celleforandringer, og ifølge gynekolog Vivek Sethi, ved Elavit Helse og Trening, hender det stadig at det oppdages forandringer ved en celleprøve - uten at det er farlig. 

- Man kan ha celleforandringer uten at de utvikler seg til kreft. Av og til kan de gå tilbake spontant, for eksempel ved forandringer forårsaket av en uspesifisert infeksjon, forteller gynekologen. 

- Andre ganger kan det være utvikling til en grad som tilsier behandlingstiltak for å unngå utvikling av livmorhalskreft.

Viktig å følge opp

Om du har lette celleforandringer i underlivet, vil du bli kalt inn til ny kontroll noen måneder senere for å følge opp. 

- Samtidig må det gå en viss tid før kontroll - 6 måneder - for de med veldig beskjedne celleforandringer, for at det skal være anledning til å se endringer, forteller gynekologen. 

Har du en høyere grad av celleforandringer, kan det være du må operere bort litt av livmortappen (laserkonisering), for å forhindre at celleforandringer her utvikler seg til livmorhalskreft.

- Er det grad 2 eller grad 3 kan det være indikasjon for å fjerne delen av livmorhalsen hvor disse forandringene er, og så følge opp med jevnlige kontroller igjen.

En slik operasjon tar noen minutter, og du blir gjerne bedt om å holde deg i ro i to til tre dager etterpå.

Mer info om operasjonen kan du blant annet finne på Akershus Universitetssykehus' hjemmesider.

LES OGSÅ: Så mange blir gravide utenfor livmoren

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer