Celleprøve

Derfor er det svært viktig at du tar regelmessige celleprøver

- Av de 3000 kvinnene som ble behandlet for alvorlige celleforandringer i 2013, var 1366 mellom 25 og 34 år, sier Kreftforeningen.

1366 kvinner mellom 25 og 34 ble behandlet for alvorlige celleforandringer i underlivet i 2013. Fra 1995 har alle kvinner over 25 fått påminnelse om å ta celleprøve hvert tredje år.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
1366 kvinner mellom 25 og 34 ble behandlet for alvorlige celleforandringer i underlivet i 2013. Fra 1995 har alle kvinner over 25 fått påminnelse om å ta celleprøve hvert tredje år. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ifølge Kreftregisteret kan regelmessige celleprøver  - helst hvert tredje år etter fylte 25, hos gynekolog eller fastlege redusere forekomsten av livmorhalskreft med 70 prosent.  

- Det er ikke så mange ganger man kan si at man kan unngå kreft, men når det gjelder livmorhalskreft, så kan vi det ved å ta celleprøve, sier leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

- Tar man denne prøven hvert tredje år vil man enklere kunne oppdage om det har oppstått noen forandringer, og få behandling. Venter man for lenge med å ta celleprøve kan man risikere at celleforandringer utvikler seg til kreft. 

LES OGSÅ: Kreftsymptomene vi ofte overser

Nesten halvparten av de som behandles er under 34

Ross kan fortelle at livmorhalskreft absolutt ikke bare rammer eldre, og derfor er det svært viktig at også unge kvinner sjekker seg. 

- Av de 3000 kvinnene som ble behandlet for alvorlige celleforandringer i 2013, var 1366 mellom 25 og 34 år. For disse kvinnene var celleprøven det som gjorde at de ikke fikk livmorhalskreft, forteller hun. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer