Rynker

Derfor er det viktig å smøre her også

Det er nemlig her du blir gammel først.

UTSATTE OMRÅDER: Tidligere supermodell Janice Dickinson har mer rynker på solutsatte hudområder på bryst og hals. Foto: All Over Press
UTSATTE OMRÅDER: Tidligere supermodell Janice Dickinson har mer rynker på solutsatte hudområder på bryst og hals. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vil du unngå «kalkunhals» og kløft av bølgepapp i tidlig alder, bør du ikke droppe halsen og brystpartiet når du tar på deg dagkrem eller solkrem.

Det er nemlig hudområdene her som ofte eldes først.

I tillegg er de svært utsatt for solskader - og dermed også hudkreft.

Tynn, utsatt hud

- Huden på brystet er spesielt tynn og ekstra utsatt for solens stråler. Halsen og nakken er også godt eksponert for solen, forteller Joakim Nikolai Nilsen. PR-ansvarlig for Vichy, til KK.no.

- Her bruker man heller ingen sminke, som gir en viss beskyttelse, og mange glemmer å smøre seg nettopp på disse stedene.

Hudområdet i halsutringingen er tydelig mer solskadet enn huden lenger ute på siden. Foto: Hudklinikken/Jon Langeland
Hudområdet i halsutringingen er tydelig mer solskadet enn huden lenger ute på siden. Foto: Hudklinikken/Jon Langeland Vis mer

Kvinner mer utsatt

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo framhever også hvor viktig det er for kvinner å huske solbeskyttelse på hals og bryst.

- Hos kvinner er disse områdene særlig utsatt for solskader. Kvinner eksponerer disse områdene i større grad enn menn. I tillegg har de en anatomisk høyere vinkel på brystet, forklarer hudlegen til KK.no.Det er derfor spesielt viktig med solbeskyttelse på hals og bryst for kvinner.

- Både av kosmetiske og medisinske årsaker, understreker Langeland.

Solfaktor mot hudkreft

For som du sikkert vet - solskader kan ikke bare føre til tidlig aldring av huden, det kan også forårsake hudkreft.

- Dersom vi ser nærmere på huden til kvinner over 40 år, vil vi som regel se stor forskjell når vi sammenligner hudområdet i halsutringingen med huden lenger ute på siden, som vanligvis er dekket av klær, sier Langeland.

- I halsutringingen har huden ofte ujevn pigmentering og fregner. Den har et litt mer «svampete» preg med furer på grunn av skadet bindevev og mer blodkar. I tillegg ser vi også hyppigere forstadier til hudkreft.

Stem her!

Husker du å smøre hals/bryst?Kun når jeg bruker solkrem...
 
624 (49%)
Ja, bruker solbeskyttelse her daglig
 
305 (24%)
Glemmer solbeskyttelse begge plasser
 
144 (11%)
Glemmer å smøre hals
 
96 (8%)
Glemmer å smøre bryst
 
65 (5%)
Usikker
 
37 (3%)

Beskytt deg hele året

Du har altså alt å vinne på å huske solbeskyttelse på hals og bryst: Det beskytter både mot kreft OG rynker.

- Benytt en solkrem eller dagkrem med beskyttelse mot både UVB- og UVA-stråler, råder Nilsen fra Vichy

- Det er UVA-strålene er de strålene som skader huden støttefibre, kollagen og elastin, og fører til tap av spenst og rynker.

- Husk på at UVA-stråler er tilstede hele året, selv når solen er gjemt bak skyer. Smør derfor også i overskyet vær, legger han til.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer