Ekskjæreste

Derfor er det vondt å møte eksen

Og slik blir det litt bedre.

EKSKJÆRESTE: Mange synes det er vondt og ubehagelig å møte på eksen. I mange tilfeller skyldes dette at gamlefølelser vekkes og vi mister kontrollen.  Foto: Iriana Shiyan - Fotolia
EKSKJÆRESTE: Mange synes det er vondt og ubehagelig å møte på eksen. I mange tilfeller skyldes dette at gamlefølelser vekkes og vi mister kontrollen. Foto: Iriana Shiyan - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du noen gang opplevd at en shoppingtur eller et cafebesøk har blitt ødelagt av at mannen som knuste hjertet ditt plutselig har dukket opp, og alt du klarte å gjøre var å sparke i bakken og lyve om hvor fint du har det?

Det å treffe på eksen helt ut av det blå er for mange en situasjon som er både vond og ubehagelig, men hvorfor er det egentlig slik?

LES OGSÅ: Slik takler du kjærlighetssorg

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer
VEKKE FØLELSER: Det å møte på en eks kan være ubehagelig fordi det vekker gamle følelser.  Foto: Image Source
VEKKE FØLELSER: Det å møte på en eks kan være ubehagelig fordi det vekker gamle følelser. Foto: Image Source Vis mer

Vekker gamle følelser

Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, forteller at en av grunnene til at det er så ubehagelig å møte på en ekskjæreste er fordi det vekker gamle følelser i oss.

– Disse følelsene kan være både såre, vonde og kan også oppleves som å åpne gamle sår. I slike situasjoner tar ofte følelsene litt over, noe som kan oppleves ubehagelig og skummelt.

– Når følelser får lov til å overta har vi i liten grad kontroll, og få av oss liker å miste kontrollen over oss selv, spesielt i en slik situasjon hvor vi ønsker å fremstå om sterke, forteller hun til KK.no.

Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, kan det også være vondt å møte på eksen fordi relasjonen dere i mellom kanskje ikke er helt avklart.

– Dere har hatt en intimitet som gjør at dere fortsatt er noe spesielt for hverandre. Dette til tross for at dere ikke lenger er intime. Å «skru av» den intimiteten kan ta litt tid, spesielt hvis en av dere fortsatt ønsker den.

- Jeg tror egentlig at det bare må få lov til å være litt ubehagelig. Der og da er det best å forholde seg litt overdrevent formelt – vise veldig tydelig til vedkommende, men også til deg selv, at dere ikke lenger har en intim forbindelse. Dette kan være sårt og føles stivt, men det gjør det lettere for begge å plassere hverandre relasjonelt, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: - Ikke drøm om å bli gamle sammen

EKSPERTEN: Christine Otterstad, KKs livsstilscoach. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Christine Otterstad, KKs livsstilscoach. Foto: Astrid Waller Vis mer

Takle situasjonen bedre

Dersom du uventet møter på en eks og situasjonen blir ubehagelig og vanskelig, mener Otterstad det er viktig at du klarer å holde tungen rett i munnen.

– Mange av oss ønsker å vise frem vår beste side når vi møter på en eks. Kanskje litt for å vise «at det gikk bra med oss». For hvem ønsker vel da å bli stående rød og stammende, og sparke i grusen?

– Om det er et tilfeldig møte så har mange lett for å gå i fella der de buser ut med alt som skjer i deres eget liv, og legger ut om ting som strengt tatt ikke er nødvendig i ren redsel for å virke tafatt eller stresset, sier hun.

Videre forteller Otterstad at det ofte kan være lurt å fokusere på den andre personen i slike stressende situasjoner.

– På denne måten konsentrerer du deg om andre ting enn deg selv, og du er heller ikke så inni dine egne følelser. Spør vennlige spørsmål om hvordan det går og vær oppriktig interessert. Det skader nok heller ikke å gjøre møtet vennlig, men kort.

Kom deg videre

Den eneste måten å få ubehaget ved slike tilfeldige møter til å forsvinne, er å komme deg over eksen og videre i livet.

Ifølge Otterstad kommer du deg ut av en kjærlighetssorg på samme måten som du kommer deg ut av andre sorger. Nemlig ved å kjenne på følelsene dine og snakker om dem.

– Finn på hyggelige ting med venner og familie. Det er nok sjelden en god løsning å kaste seg inn i et nytt forhold. Du bør la deg selv bli ferdig med det tidligere forholdet, før du kaster deg inn i det neste.

– På den måten kan du være hundre prosent tilstede neste gang du blir sammen med noen, sier hun.

LES OGSÅ: Kjærlighetssorg er verre for kvinner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer