TRØTT? Allmennlegen forteller at trøtthet er det problemet flest i Norge går til legen med. Er det i det hele tatt mulig å vite hvorfor du føler deg så trøtt? Foto: Colourbox
TRØTT? Allmennlegen forteller at trøtthet er det problemet flest i Norge går til legen med. Er det i det hele tatt mulig å vite hvorfor du føler deg så trøtt? Foto: Colourbox Vis mer

Trøtt

Derfor er du trøtt

Er det en kamp å stå opp hver eneste morgen? Det er slettes ikke lett å vite hvorfor.

Publisert
Ifølge helsenettstedet WebMD.com er det hovedsaklig tre ting som avgjør hvor trøtt du føler deg – hva du spiser, hvor mye du sover og hvor mye du trener.

Doktor Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefssvarlege på Lommelegen.no, har dog en vesentlig innvending til denne påstanden.

– Det er at de fleste tilfeller av trøtthet ikke skyldes kroppslige eller somatiske forhold i det hele tatt! sier han.

LES OGSÅ: Søvnmangel gjør at du spiser mer

– En del av det å være menneske

Doktor Barexstein forklarer at det finnes grundig dokumentasjon på dette. Dessuten er dette noe han og andre allmennleger jobber med hver eneste dag.

– Erfaringsmessig er det svært sjeldent man finner fysiske/ytre/kroppslige årsaker til trøtthet. I de fleste tilfeller finner man ingen årsak, sier han og siterer fra Norsk Elektronisk Legehåndbok om trøtthet: «En definitiv diagnose stilles hos mindre enn 50 prosent av pasientene.»

– Å være trøtt i perioder av livet er nok følgelig en del av det å være menneske, og ikke primært et medisinsk fenomen.

– Det er så vanlig å være trøtt, og det er det absolutt mest uspesfikke symptom som finnes. Livet selv og det meste vi opplever, gjør oss trøtte nå og da, sier han.

– Ikke korrekt

WebMD-artikkelen bedyrer at trøtthet i all hovedsak skyldes hva du spiser, hvor mye du sover og hvor mye du trener. I tillegg presenterer de en liste på sju punkter til, som kan være årsaken til at du er trøtt: anemi, næringsstoffmangler (for eksempel kalium), skjoldbruskkjertelproblemer, diabetes, depresjon, søvnproblemer og hjertesykdom.

– Jeg synes det blir både vanskelig og feil å gå inn og kommentere enkeltpunktene på denne listen, siden den er alt annet enn korrekt, svarer allmennlegen på spørsmål om kommentarer.

Og han har mer på hjertet.

Vi er sosiale vesener

– Å hevde (noe så feilaktig) som at trøtthet for det meste skyldes forhold omkring søvn, kost og trening, er et budskap med en stygg og egentlig menneskefiendtlig undertone, sier han og forklarer hva han mener dette budskapet formidler:

– Du er din egen lykkes smed, er du trøtt så er det din egen skyld, en «feilaktig» måte du har levd livet på som du får en «straff» for i form av trøtthet.

Han sier videre at løsningsbudskapet er like ille, fordi det presenteres som at du løser trøtthet selv med å være «flinkere», det vil si sove mer, spise riktigere, trene mer.

– Ser du tegningen? Altså en 100 prosent subjektivisering av trøtthet, og en eliminasjon av det faktum at mennesket fremfor noe er et sosialt vesen som påvirkes av andre mennesker, gode og dårlige relasjoner, skuffelser, forventninger og så videre, sier Doktor Barexstein.

– En sur og ikke-kommuniserende sjef, en ikke-uttalt konflikt på arbeidsplassen eller i hjemmet, en vemmelig ektefelle, et familemedlem som sliter, det er ting som tapper mennesker for energi, det.

– Og det løser man virkelig ikke ved å se bort fra menneskets ytre omgivelser og tenke at «jeg er trøtt og det er min egen skyld fordi jeg ikke har trent nok eller spist sunt nok». Et så feil budskap som det der vil jo ha et enormt potensiale for at man skivebommer på gode analyser og løsninger for å få det bedre i livet! sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta en ettermiddagslur

– Virkeligheten vi jobber med

Han forklarer heller virkeligheten norske allmennpraktikere jobber med hver eneste dag ved å sitere Norske Elektronisk Legehåndbok igjen.

Som hovedårsaker til trøtthet nevnes blant annet følgende:
 • Psykiske plager eller sykdommer
 • Stressende livshendelser er funnet å være mest sannsynlige årsak i omtrent 2 av 3 tilfeller.
 • Depresjon er viktig å diagnostisere.
 • Angst er også ofte forbundet med tretthet.
 • Somatisk sykdom bekreftes hos 20-25 prosent av pasientene

 • I tilfellene hvor somatisk sykdom kan bekreftes, er årsaken oftest en infeksjon eller en gastrointestinal lidelse. Lavt stoffskifte eller anemi blir påvist i mindre enn 3 prosent av tilfellene.

  LES OGSÅ: Sover du dårlig? Lær deg disse knepene!

  Kost, søvn og trening er viktig

  Han synes derfor det er spesielt alarmerende at nettsiden påstår at de tre vanligste årsakene til trøtthet har å gjøre med kost, søvn eller trening.

  – Dette er hypoteser og synsing på sitt beste, sier Dr. Barexstein.

  Likevel understreker han at alle disse tre områdene er viktige ting å passe på i livet.

  – Det er det jo, åpenbart. Det er jeg den første til å bekrefte både her og overfor pasienter, sier han.

  – Men det er riv ruskende galt både i forhold til seriøse studier om dette, og i forhold til det enhver allmenpraktiker ser hver bidige dag.

  Han forteller at trøtthet faktisk er det symptomet man oftest oppsøker lege for i Norge. Derfor er det også en aldeles enorm empiri på dette, sier allmennlegen.

  Så for all del: Spis sunt, tren jevnlig og sov nok. Bare ikke forvent at det gjør noe magisk med trøttheten din. Det kan hjelpe, men om du opplever unormal og uforklarlig trøtthet, bør du faktisk oppsøke legen din. Han eller hun har erfaringen som trengs for å utelukke at det er andre ting enn en helt vanlig del av det å være menneske.

  LES OGSÅ: Derfor bør du sove naken

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer