AFFÆRE: Frister det å ha en affære? Du bør tenke deg om to ganger før du handler, for det kan påvirke selvfølelsen din.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
AFFÆRE: Frister det å ha en affære? Du bør tenke deg om to ganger før du handler, for det kan påvirke selvfølelsen din. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

Affære

Derfor er en affære aldri en god idé

- Du tar en stor sjanse, sier eksperten.

Har du noen gang vurdert å ha en affære, eller kanskje endt opp med å nesten bedra partneren din uten å egentlig ville det?

Uansett hvilket motiv man har er vi vel alle enige i at det å gå bak ryggen på våre kjære ikke er noen spesielt god idé.

Eller?

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Svekker forholdet mellom deg og partneren din

EKSPERTEN: Peder Kjøs Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at det som regel aldri lønner seg å ha en affære.

- Det er ikke noen god idé med mindre man for eksempel har møtt en annen mens man er i et dårlig forhold. Da kan det kanskje tydeliggjøre hva en bør gjøre - men selvfølgelig, i utgangpunktet gjør affærer ofte ting mer kompliser enn enklere.

- En av de viktigste grunnene til at man ikke bør ha en affære, er at det kan lage en stor avstand mellom deg og den du er sammen med. Du har en viktig erfaring og kanskje et følelsesmessig engasjement som du ikke kan dele med partneren din, og det svekker fellesskapet deres.

En annen viktig grunn som folk gjerne ikke tenker over, er ifølge Kjøs at man risikerer å smitte partneren sin med kjønnssykdommer.

- Partneren din har tillit til at det er trygt å ha sex med deg. Det er veldig vanlig å ikke bruke kondom, men det finnes også sykdommer som smitter selv om dere bruker kondom, som for eksempel kjønnsvorter.

Tror du mange ikke tenker over konsekvensene en affære vil ha?

- Ja, det vanligste er å tenke at det ikke kommer til å få noen konsekvenser. Og det kan også være sant i mange tilfeller, men du tar jo en stor sjanse, sier han.

KJØNNSSYKDOM: Du kan faktisk smitte partneren din med en kjønnssykdom dersom du har vært utro.  Foto: llhedgehogll - Fotolia
KJØNNSSYKDOM: Du kan faktisk smitte partneren din med en kjønnssykdom dersom du har vært utro. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er vi oftere utro på ferie

Kan bli en tung bør for den som har affæren

Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, forteller til KK.no at det å ha en affære ikke bare vil være tungt for partneren, men også for den som er utro.

- Det kan bli hardt i etterkant, og det spesielt for de som ikke har tenkt tanken og ikke bevisst gått inn for å være utro – det har bare skjedd.

- Jeg har snakket med mange om dette, og vet at en god del sliter med sterk skyldfølelse og redsel for at partneren skal oppdage det. Og ikke minst hvilke konsekvenser det kan få. Det kan være veldig tung, for plutselig sitter man i en situasjon hvor man kan miste partneren og/eller familien de er glad i, sier hun.

SKYLDFØLELSE: Mange sliter med skyldfølelse etter de har vært utro mot partneren sin. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
SKYLDFØLELSE: Mange sliter med skyldfølelse etter de har vært utro mot partneren sin. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er det for vanskelig å gjøre det slutt?

Tenk deg nøye om før du handler

Det å ha en affære kan altså skape en rekke problemer både for deg og partneren din, og derfor mener Kjøs det er utrolig viktig at du tenker deg nøye om før du handler.

Har du hatt en affære? (Avsluttet)

- Tenk nøye over og kjenn godt etter hva denne fristelsen betyr. Utroskap er ikke noe som «bare skjer» - det handler nesten alltid om at det er noe galt i parforholdet ditt.

- Med tanke på dette kan det være greit å ta et valg, vil du gjøre noe med det som er galt eller skal du prøve å se om gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet. Det hender jo at det faktisk er det.

Kan det være lurt å snakke med noen om følelsene sine?

- Absolutt, men helst da noen som ikke føler seg satt i en skvis og forteller det til partneren din, eller til noen andre. Betroelser på avveier er jo et ganske stort tema når det gjelder trøbbel i parforhold, sier han.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: