Kostholdsråd

Derfor er fårikål «ja»-mat

Tradisjonsrik og sunn middagsrett.

VÆRSÅGOD: Fårikål er høstens favorittmat, og er faktisk veldig sunn. Foto: Matprat.no
VÆRSÅGOD: Fårikål er høstens favorittmat, og er faktisk veldig sunn. Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er høst, og tid for fårikål!Den tradisjonsrike retten er blant de norskeste av de norske - ingen andre land har en rett som dette, som enkelt og greit består av fårekjøtt (eller lammekjøtt) og kål, bare krydret med salt og pepper. Det spekuleres imidlertid i om fårikål er en fornorskning av den populære danske retten and i hvitkål. Vi byttet ut anden med får, da fårekjøtt var lettere tilgjengelig.Du som liker fårikål kan glede deg over at dette er en middagsrett du kan spise med god samvittighet - fårikål er nemlig «ja»-mat.

Sunt fårekjøtt

Det norske lamme- og fårekjøttet er fullt av omega 3, fordi dyra går ute og beiter hele sommeren. Dyr som gjør dette, får en mye sunnere fettsammensetning enn dyr som får kraftfor.- Omega3 finnes i kjøttfett fra gresspisende kyr. Kraftfôr inneholder derimot bare omega 6, og da blir det omega 6 i kjøttet, forklarte den svenske kostholdslegen Annika Dahlqvist til KK.no i fjor.Dette gjør forresten også viltkjøtt til en sunn proteinkilde.Men hva er forskjellen på omega 3 og omega 6? Jo, omega 6 er en betennelsesfremmende fettsyre som mange reagerer negativt på om de får for mye av den. Overdrevent inntakt kan føre til hjerteproblemer og leddsmerter. Mange av oss nordmenn får i oss for mye omega 6 nettopp fordi vi har et kosthold med mye kornprodukter og vegetabilske oljer. LES OGSÅ: Alt du bør vite om omega 3, 6 og 9

Velg magert fårekjøtt

Selv om fettet i fårekjøttet er sunnere enn fettet i for eksempel oksekjøtt (med mindre kyrne har beitet utendørs), er det greit å velge fårekjøtt med minst mulig fett og mest mulig kjøtt. Alternativt kan du skjære bort det verste fettet før du legger fårekjøttet i gryta. Men husk at noe fett skal vi ha, og det er i fettet mye av smaken ligger, så la det være igjen litt, i hvert fall.

Herlig hodekål

Den trauste hodekålen er faktisk en grønnsak du bør spise mer av. Den er smakfull, kalorifattig (100 gram gir bare 33 kalorier), den inneholder bare 5 prosent karbohydrat, men er rik på C-vitamin, antioksidanter og fiber.Du kan fint spise hodekål rå. Det er faktisk veldig godt å knaske på rå hodekål som mellommåtid, eller bruke den som en ingrediens i en knasende sprø salat.

Slik lager du fårikål

Men tilbake til fårikålen. Det er lekende lett å lage fårikål. Alt du trenger er tid nok til å la den stå på kokeplaten såpass at smakene virkelig kommer fram.Til fire personer trenger du:1 ½ kg fårikålkjøtt 1 ½ kg hodekål 4 ts hel pepper 2 ts salt 3 dl vann 1. Del hodekålen i båter.2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. 3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer