Høyt Blodtrykk

Derfor er gazpacho så supersunt

Har en spesielt gunstig effekt på høyt blodtrykk, viser forskning.

KJAPT OG GODT: Gazpacho er veldig enkel å lage, og er dessuten ferdig på ti minutter. Spis den jevnlig for helsas skyld! Foto: PantherMedia / Francesco Dibartolo
KJAPT OG GODT: Gazpacho er veldig enkel å lage, og er dessuten ferdig på ti minutter. Spis den jevnlig for helsas skyld! Foto: PantherMedia / Francesco Dibartolo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den spanske suppen gazpacho er viden kjent, fordi den er en av suppene som serveres kald.

Tomatsuppen med grønnsaker er dessuten smakfull, og et glimrende valg om du vil ha noe i magen som er kalori- og fettfattig, samt fullt av vitaminer og mineraler.

Du vet sikkert at tomater har en rekke gode egenskaper som kommer av det høye innholdet av antioksidanter.

I tillegg inneholder gazpacho paprika, som er en fin c-vitaminkilde, og hvitløk, som med fordel kan spises rå, for å utnytte de nyttige stoffene den inneholder.

JA TIL MIDDELHAVET: Grønnsaker, hvitløk og olivenolje er supermaten som gjør middelhavskjøkkenet så sunt. Foto: All Over Press
JA TIL MIDDELHAVET: Grønnsaker, hvitløk og olivenolje er supermaten som gjør middelhavskjøkkenet så sunt. Foto: All Over Press Vis mer

Holder blodtrykket nede

Nå har det dessuten kommet en ny studie som tyder på at gazpacho kan redusere risikoen for høyt blodtrykk med opptil så mye som 27 prosent, skriver AlphaGalileo Foundation.


Som vi vet kan høyt blodtrykk føre til hjerteinfarkt og blodpropp, og faktisk er høyt blodtrykk det som tar flest liv i verden. Det estimeres også at 1 av 10 nordmenn har for høyt blodtrykk.

Hvis du ikke vet hvordan ståa er hos deg, bør du gå til legen og få sjekket det.

LES OGSÅ: Derfor bør du varme opp tomaten

JA TAKK: Fra og med nå skal vi spise mer av gazpachoen. Den fungerer jo også topp som forrett! Foto: PantherMedia / Lasse Kristensen
JA TAKK: Fra og med nå skal vi spise mer av gazpachoen. Den fungerer jo også topp som forrett! Foto: PantherMedia / Lasse Kristensen Vis mer

Utkonkurrerer saltets effekt

Gazpacho er bokstavelig talt en suppe av middelhavskjøkkenets mest potente ingredienser - tomat, hvitløk og olivenolje, men forskerne bak studien var usikre på om saltet gazpachoen inneholder ville ødelegge den positive effekten. For mye salt i kosten er en av hovedgrunnene til at vi får høyt blodtrykk.

– Gazpacho inneholder mye karoten, c-vitamin og polyfenoler. Balansen mellom disse bioaktive ingrediensene og salten suppa inneholder gjør den sunn. Med andre ord: Den positive effekten alle ingrediensene som senker blodtrykket gir utkonkurrerer den negative effekten saltet har, sa Alexander Medina-Remón, forsker ved Barcelona Universitet, som sto bak studien.

LES OGSÅ: Yoghurt reduserer også høyt blodtryykkSpicy gazpacho
(4 personer)

6 tomater
1 rød paprika
1 agurk (skrellet)
2 fedd hvitløk
1 rødløk
0,5 liter tomatsaus på flaske
1 fersk chili
1 sitron
2 ss olivenolje
Salt
Pepper
Agurk

Slik går du fram:
Kjør tomater, hvitløk, paprika og renset chili i en mikseren til det har blitt en passe tykk saus. Hell deretter alt i en bolle og sett i kjøleskapet.

Visp sammen olivenolje, saften av én sitron og tomatsausen fra flaske. Bland dette deretter sammen med den ferdige sausen i kjøleskapet. Smak til med salt og pepper.

Hakk gjerne litt ekstra agurk i små terninger til pynt.

Ha gjerne noen isbiter i gazpachoen rett før servering, så den blir skikkelig kald.

Servér med noen skiver ristet brød med olivenolje.

PS! Hvis du ikke liker spicy mat, dropper du chilien.

LES OGSÅ: Derfor er tomat supermat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer