Krydder

Derfor er gurkemeie så sunt

Forskere hevder det kan forebygge en rekke kroniske sykdommer.

SPIS MER GURKEMEIE: Sel om kryddere er ansett som et billigere alternativ til verdens dyreste krydder, safran - har det en rekke helsefordeler.  Foto: Thinkstock.com
SPIS MER GURKEMEIE: Sel om kryddere er ansett som et billigere alternativ til verdens dyreste krydder, safran - har det en rekke helsefordeler. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den senere tid er det blitt mye snakk om supermat, og det er ikke bare det du finner i grønnsaksskuffen din som kan bidra positivt helsemessig.

Mange krydderplanter og urter inneholder nemlig langt mer enn bare god smak.

For eksempel har tidligere studier på krydderurten brønnkarse vist at den kan motvirke kreft, forbygge hjertesykdommer og styrke benbygningen.

Det er heller ikke den eneste krydderplanten som får mye oppmerksomhet av forskere - gurkemeie er nemlig proppfull av viktige næringsstoffer, skriver Globalhealingcenter.com.

LES OGSÅ: Gjør superfrokosten enda sunnere

Kan forebygge kroniske sykdommer

Selv om det gule krydderet ofte blir brukt som en erstatning for verdens dyreste krydder, safran - skal du ikke kimse av fordelene det har å by på.

Årsaken til de store helseeffekt i krydderet skyldes innholdet av antioksidantet curcumin, og fungerer på mange måter som betennelsesdempende medisiner.

Selv om curcumin er brukt som et tilskudd i mange land, er ingrediensen foreløbig ikke blitt brukt som behandling av noen mennesklige sykdommer. Likevel antar forskere at curcumin skal forebygge og redusere en rekke kroniske sykdommer.

Det gjelder blant annet leversykdommer, diabetes og astma, i tillegg til at det kan redusere bakterielle virus og hjelpe overvektige ned i vekt.

LES OGSÅ: Derfor er denne kyllingen best

Har også en positiv effekt på hjertehelsen

Dette er heller ikke den eneste fordelen som er oppdaget ved krydderet, og en studie utført i Thailand viste at den også kan ha positive effekter på hjertehelsen, skriver Naturalnews.com.

Forskere ved Universitetet Chiang Mai i Thailand så nærmere på hvilken effekt curcumin hadde på pasienter som skulle gjennom en bypassoperasjon, og resultatene var svært lovende.

Studien inkluderte 121 pasienter som skulle inn til en ikke-akutt operasjon mellom 2009 og 2011. Alle sammen tok en pille på ett gram fire ganger daglig, tre dager før operasjonen og fire dager etter. Halvparten fikk imidlertid placebo-versjon.

Resultatene etter studien viste at gruppen som hadde fått curcumin hadde 65 prosent lavere risiko for å rammes av hjerteinfarkt etter operasjonen. De viste også mye lavere nivåer av betennelser og oksidativt stress i blodet.

LES OGSÅ: Godteriet du bør være obs på

Slik kan du bruke mer av krydderet

Utenom i lussekattene, blir ikke gurkemeie brukt ofte i det norske kostholdet, men det er faktisk ikke så vanskelig å inkludere krydderet i kosten.

Du kan for eksempel bruke krydderet til en rekke forskjellige typer kjøtt - gjerne som en erstatning for salt og pepper.

Prøv det også til frokosteggene, fiskebollene i hvit saus eller vær ekstra vågal og test det ut på desserten, gjerne sammen med epler.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke to glass

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer