Havregrøt

Derfor er havregryn fantastisk som frokost

Inneholder mange sunne næringsstoffer, mye fiber og har høyere metthetsverdi enn noen annen matvare.

GOD FROKOST: Havregryn er faktisk noe av det beste du kan spise til frokost, både fordi det inneholder mange sunne næringsstoffer og fordi det metter mer enn mange andre matvarer.  Foto: colourbox.com
GOD FROKOST: Havregryn er faktisk noe av det beste du kan spise til frokost, både fordi det inneholder mange sunne næringsstoffer og fordi det metter mer enn mange andre matvarer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ok, så havregryn høres kanskje ikke ut som det mest spennende du kan sette frem på matfatet en søndags morgen. Dersom du koker det til grøt, tilbereder det med litt skummet melk, frisk frukt eller naturell yoghurt kan imidlertid disse grynene bli en komplett (og supergod!) frokost, som gir deg et skikkelig energikick resten av dagen. For selv om det kan se litt kjedelig og «grått» ut på tallerkenen, e rfaktisk havregryn noe av det absolutt sunneste du kan spise, og spesielt på starten av dagen. Flere ernæringseksperter, deriblant KK.nos egen trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe, er blant dem som har havregryn som en frokostfavoritt, og Garthe lager ofte havregrøt med litt hjemmelaget syltetøy og skummetmelk før hun farter ut på jobb. OL-vinner Marit Bjørgen spiser også havregryn til frokost når hun trener for konkurranser, som årets VM i Holmenkollen.

Høyere metthetsverdi

0)Ifølge ernæringsfysiolog og forfatter David Grotto, som har skrevet boken «101 Foods That Could Save Your Life», er havregryn både bra for fordøyelsen, og har høy metthetsverdi. - Havregryn har faktisk høyere metthetsverdi enn noen annen matvare. I motsetning til mange andre karbohydrater bruker kroppen lang tid på å fordøye havregryn, slik at blodsukkerpåvirkningen blir minimal, har han tidligere uttalt til helsemagasinet SELF (ekstern lenke). Havregryn inneholder også masse fiber, litt protein og lite sukker. I tillegg er grynene rike på jern, sink, magnesium, E-vitamin, vitamin B1 (tiamin) og en rekke andre vitaminer og mineraler som har en god efffekt på kolesterolet, blodtrykket, blodsukkeret og den gastrointestinale helse.Dr. Bernt Rognlien har tidligere uttalt til DinSide.no at havre også er bra for magen og hjertet. - Mange studier viser at havre senker kolesterolet og særlig senker det farlige LDL- kolesterolet. 30-50 gram havre om dagen gir et betydelig fall i total kolesterol og i «det farlige» kolesterolet hos personer på mager diet og likevel har moderat til høyt kolesterol. En mer dramatisk effekt på blodkolesterolet får man ved å spise havrekli daglig, har han uttalt: - Havre inneholder riklig med fiber og planteslimstoffer som er karbohydrater som vi ikke kan nedbryte i tarmen vår. Det gjør havre til et godt middel både ved forstoppelse og ved diaré. Disse stoffene vil også være mat for gode melkesyrebakterier i tarm og havre vil hjelpe på stabiliseringen av en god robust tarmflora og motvirke luftplager og gjæring i fordøyelsen.

Bra mot diabetes 2 og øker sexlyst

I likhet med Grotto forteller Rognlien at havre også har relativt lav glykemisk indeks, noe som vil si at det ikke gir så rask økning av blodsukker som en del av de andre kornslagene. - Mer havre og mindre hvete, potet og mais vil gjøre det lettere og regulere blodsukkeret hos diabetikere og kan også være med å forebygge insulinresistens og diabetes 2, har han uttalt til DinSide.no: - Mennesker med cøliaki kan også spise havre. En finsk studie viste at personer med cøliaki som ikke tåler gluten trygt kan spise havre. Havre og særlig havre gresset inneholder også stoffer med beroligende virkning, og en annen studie viste at 26 tidligere storrøykere fikk mindre abstinens ved havrekstrakt enn av placebo.Dersom du likevel ikke synes havregryn høres særlig fristende ut, kan vi også avsløre at det å spise gryn også kan påvirke sexlysten til kjæresten din (dersom han er mann). Havre inneholder nemlig kjemikalier som bidrar til å frigjøre testosteron i blodet. Dette kjønnshormonet øker sexlysten og forsterker orgasmen.

Hvilke gryn er best?

Dersom du lurer på hva slags havregryn du bør spise, er svaret at alle typer havre og havregryn er sunne. Bjørn havregryn, som det selges mest av her til lands, inneholder for eksempel 8,5 gram fiber per 100 gram. Slankeguru Fedon Lindberg er også en av dem som anbefaler havregryn, og foretrekker de store havregrynene fremfor de lettkokte. - Havre inneholder mye løselig fiber og har en gunstig fettsyresammensetning. Jeg vil anbefale de store havregrynene fremfor de lettkokte. De tar litt lenger tid å tilberede, men kan tilberedes kvelden før, har han tidligere uttalt til Nrk.no (ekstern lenke).Dersom du er lei av å tilberede grynene på lik måte hver dag, har vi i KK.no tidligere skrevet en artikkel med gode tips til hvordan du kan friske opp frokostretten.

Her er de beste anbefalingene:

Tilsett litt sukkerAlene er havregrøt ganske kjedelig, men for å gjøre den litt mer smakfull kan du tilsette litt brunt sukker. Bare ikke ta helt av med sukkeret på grøten, det skal fortsatt være en sunn frokost, så noe kan du spare til kaffen din.Bruk melkGjør som KK.no's trenings- og kostholdsekspert, Ina Garthe og tilsett litt melk til havregryn. Det beste alternativet er melk som er litt tykkere, men også skummet melk eller andre varianter funker også. Melk er også bevist å være slankende.Strø over kanelKanel vil gi havregrynen litt mer smak og i tillegg gjøre den litt mer innbydende. Men sørg for at du ikke overdriver bruken ettersom det er hevdet at det kan gi leverskader. Du kan også prøve deg frem med andre krydder du syns kunne passet.Tilsett frukterHer har du uendelig med alternativer. Ferske eller tørkede frukter kan gjør mye for denne frokosten, og tilsetter både smak, farge og konsistens. Noen av fruktene du kan bruke er banan, bær og pærer. Eller kanskje du skal prøve med epler, som har mange fordeler for kroppen din. Kombiner det med kanel. Nøtt den oppUlike nøtter tilsetter en deilig kontrast til den myke grøten. De tilsetter også masse proteiner og antioksidanter. Nøtter har også andre gode egenskaper ved siden av å gi deg proteiner og antioksidanter. Blant annet skal valnøtter bidra til å resusere stress.Havregrøt med peanøttsmør?Ved å tilsette peanøttsmør får havregrøten en mer kremete konsistens. Peanøttsmøret gir også havregrøten en rik smak som du helt garantert vil nyte. Nordmenn er kanskje ikke like ivrige på peanøttsmør som blant annet amerikanerne er, men kanskje det kan være en idé å åpne øynene våre for peanøttsmør allikevel. Det sunne fettet i peanøttsmør bekjemper det dårlige kolesterolet i blodet og kan være avstressende.Ha på litt honningUndertegnede journalist er selv en av de som spiser havregryn til frokost, og jeg foretrekker faktisk å blande en håndfull gryn med Biola yoghurt, friske bær og en liten teskje honning. Dette er både smakfullt og sunt. LES OGSÅ: Boksmaten du bør spise mer av

Pass på oppbevaring

Hvor ofte spiser du havregryn?

Havre har faktisk kortere holdbarhet enn andre kornslag på grunn av innholdet av flerumettede fettsyrer som lettere oksideres. Havre skal derfor oppbevares mørkt, kjølig og i lufttette beholdere. Det blir også harskt hvis det lagres for lenge. For å unngå/redusere harskning blir havre varmebehandlet, det hindrer de fettspaltene enzymene oksiderer fettsyrene (lettkokte havregryn holder seg bedre).LES OGSÅ: Så lenge holder sushi seg

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer