Fleksiseksualitet

Derfor er kvinner mer «fleksiseksuelle»

Det har blitt langt mer vanlig å falle for begge kjønn.

FLEKSIBEL: Heterofil eller homofil? Det er ikke alltid så enkelt. Mange kan også være fleksiseksuelle, og det gjelder særlig for kvinner. Foto: Scanpix/NTB
FLEKSIBEL: Heterofil eller homofil? Det er ikke alltid så enkelt. Mange kan også være fleksiseksuelle, og det gjelder særlig for kvinner. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når det kommer til seksuell legning er det ikke alltid så svart-hvitt. Og dette gjelder spesielt for kvinner.

Forskere har nemlig funnet ut at den kvinnelige seksualiteten er mer fleksibel enn menns, og at våre preferanser kan endre seg i løpet av livet.

Ifølge britiske National Surveys of Sexual Attitudes and lifestyles, som er blant de største og mest detaljerte vitenskapelige studier av seksuell atferd i verden, har det blitt mer vanlig for kvinner å eksperimentere seksuelt med andre kvinner. 

I 1990 hevdet 4 prosent av kvinnene som deltok i studien at de hadde eksperimentert med en annen kvinne, mens i 2010 hadde dette tallet økt til 16 prosent. Og dermed har man fått det nye begrepet «fleksiseksuell», men hva betyr det egentlig å være fleksiseksuell?

– Jeg vil si at dette egentlig er det samme som å være biseksuell. Det handler jo om at du har evnen i deg til å falle for noen uavhengig av kjønn, sier spesialist i Sexologisk rådgiving, Siv Gamnes til KK.no.

EKSPERT: Sexologisk rådgiver Siv Gamnes. Foto: Privat
EKSPERT: Sexologisk rådgiver Siv Gamnes. Foto: Privat Vis mer

Forskjell på seksuell tiltrekning og forelskelse

Når det er sagt så er det også viktig å huske på at seksuell tiltrekning og forelskelse er to forskjellige ting, og hvem man kan forelske seg i og hvem man tiltrekkes av kan være svært personavhengig.

– Kjønn er selvsagt en del av det, men for noen kan det være andre egenskaper som er viktigere for at man skal tiltrekkes av noen, eller falle for noen.

- Man kan i utgangspunktet anse seg selv som heterofil, og så plutselig møte noen av det samme kjønn som rører ved noe i deg, forklarer hun.

LES OGSÅ: Er jeg egentlig lesbisk?

Mer åpenhet rundt seksualitet i dag

Dersom man ser på den seksuelle legningen som en skala fra heterofil til homofil, vil man nok kanskje finne at det slett ikke er alle som befinner seg helt i den ene eller andre enden. For hva man finner tiltrekkende kan selvsagt være svært individuelt. 

Men selv om dette kanskje har blitt tydeligere i løpet av de siste ti årene, tror ikke Gamnes at det ikke har eksistert før.

– Jeg tror egentlig at det alltid har eksistert, men det har blitt lettere å være åpen om det. Spesielt for kvinner, sier hun.

Kanskje har man levd med samfunnets normer hengende over seg, og derfor ikke turt å kjenne på disse følelsene. Eller kanskje har man ikke møtt den personen som får det fram i deg.

ÅPENHET: Gamnes tror ikke nødvendigvis at dette er noe nytt, men at vi i dag har muligheten til å være langt mer åpen om vår legning. Foto: Scanpix/NTB
ÅPENHET: Gamnes tror ikke nødvendigvis at dette er noe nytt, men at vi i dag har muligheten til å være langt mer åpen om vår legning. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Kvinners seksualitet er jo yngre enn menns. Det er ikke lenge siden vi anerkjente at kvinner har seksualitet. Så nå føler vi kanskje mer enn før at vi kan leve ut våre lyster, sier hun og legger til at dette nok skjedde mer i det skjulte før i tiden.

Kjendiser er en annen faktor som kan ha påvirket vår åpenhet om vår legning, og gjort det enklere å innrømme. Dette kan nok skyldes at man skjønner at man ikke er alene om å føle det slik.

– For alle mennesker er det viktig å ikke føle seg annerledes enn alle andre. Når en kjendis da først står frem som lesbisk og senere gifter seg med en mann, forteller det oss at det ikke trenger å være unormalt, utdyper sexologen.

Mer tabu hos menn

Når man definerer sin egen legning har man satt standarden for hva menneskene rundt deg vil forvente av deg. Og selv om mange kan ha et behov for å definere legningen sin, vil det nok blant unge i dag kanskje være mer vanlig å ikke ønske å definere seg.

Det er derimot ikke like enkelt blant menn. Ifølge den britiske undersøkelsen kan det nemlig se ut som menn ikke har blitt like fleksible på dette området som det kvinner har.

LES OGSÅ: Mistenker du at han er bifil?

MYKE SIDER: Noen kan føle at en kvinne kan dekke andre behov, som ømhet og nærhet, enn det en mann kan. Foto: Scanpix/NTB
MYKE SIDER: Noen kan føle at en kvinne kan dekke andre behov, som ømhet og nærhet, enn det en mann kan. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Homofobien kan nok være mer innarbeidet hos menn, og kanskje er det flere menn som har hatt slike opplevelser, men som slett ikke ville innrømmet det, forteller Gamnes. 

Hun tror også at det kan skyldes at behovene er ulike hos menn og kvinner. Og kvinner kan oftere oppleve å ikke få sine behov ivaretatt av en mann, på samme måte som de kan få med en kvinne.

– Det er ikke alltid den kvinnelige seksualiteten blir like godt forstått av menn, og en annen kvinne kan da dekke mer av andre behov. Det kan for eksempel være mer ømhet og myke følelser, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer