Latter

Derfor er latter den beste medisinen

Løfter humøret, motvirker stress og demper smerte.

GOD LATTER: Det å le løfter ikke bare humøret og motvirker stress - det er også bra mot smerte, viser ny forskning.  Foto: Getty Images/Digital Vision
GOD LATTER: Det å le løfter ikke bare humøret og motvirker stress - det er også bra mot smerte, viser ny forskning. Foto: Getty Images/Digital Vision Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert hørt at en god latter kan forlenge livet, eller at det å le er den beste medisinen?

Grunnen til dette er at latter får hjernen til å svømme i dopamin - et nevrohormon som er viktig for bevegelse, motivasjon, hukommelse, oppmerksomhet og læring.

Dopamin kan også løfte humøret vårt og forhindre/motvirke følelsen av stress.

LES OGSÅ: Bedre humør på to minutter

Demper smertefølelse

Det å le og more seg enten med venner og kjente, foran tv-en, av komikere, eller rett og slett av seg selv er imidlertid ikke bare humørløftende og stressbekjempende.

Fersk forskning viser nemlig at latter også demper følelsen av smerte, skriver Forskning.no (ekstern lenke).

Forskere ved Oxford University i Storbritannia gjennomførte nylig en undersøkelse der de så på effektene av latter på smerte og humør.

Testpersonene ble bedt om å se 15 minutter med komedie på tv, mens smertenivåene og humøret deres ble målt.

Og resultatene, som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, viste at skikkelig god latter, som følge av det å se på noe morsomt, kan redusere følelsen av smerte med opp mot ti prosent.

LES OGSÅ: Ikke glem å «trene» ansiktsmusklene

Må være «ekte» latter

Latteren gjør nemlig at vi blir slitne, samtidig som hjernen skiller ut endorfiner som gjør at vi føler mindre smerte.

Ifølge forskerne må det imidlertid være en ordentlig, rungende latter, og ikke høflig knising, for at effektene skal kunne merkes.

- Det har blitt gjort veldig lite forskning i forhold til hvorfor vi ler og hva slags rolle latter spiller i samfunnet, sier professor og forskningsleder Robin Dunbar, ved Institute of Social and Cultural Anthropology ved University of Oxford i en pressemelding fra Royal Society (ekstern lenke):

- Ved å bruke mikrofoner kunne vi studere hver av testpersonene, og resultatene viste at de fleste lo cirka én tredjedel av tiden komishowet ble vist, og at i løpet av denne perioden steg smertetoleransen deres betraktelig.

LES OGSÅ: Stress ned på 60 sekunder

Flere helsegevinster

Å fortelle en vits, se favorittkomedien din eller ha det morsomt med venner kan også ha en stor effekt på helsen din når det gjelder vekt og sykdom.

Som KK.no tidligere har skrevet har en undersøkelse gjennomført ved Vanderbilt University i Nashville vist at latter også øker hjerterytmen og stoffskiftet ditt, noe som fører til økt forbrenning og kaloriforbruk.

Studien, som ble publisert i 2009, viste at 15 minutter med latter hver dag kan øke kaloriforbruket ditt med hele 14.600 kalorier per år!

Andre studier har også vist at det å skakk-le noen minutter hver dag gjør at kroppen leges raskere - rett og slett fordi det øker blodsirkulasjonen, i tillegg kan latter være med på å forhindre utviklingen av hjertesykdommer.

Latter er også veldig bra for huden. Når du ler bruker du nemlig 15 ansiktsmuskler, noe som trimmer og får huden til å gløde.

LES OGSÅ: Latterlig enkelt triks

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer