Selvmord

Derfor er menn mer utsatt for selvmord

Tre ganger så høy risiko.

TIER: Kvinner og menn har ulike måter å be om hjelp på, og menn venter ofte alt for lenge med å be om hjelp. Foto: Scanpix/NTB
TIER: Kvinner og menn har ulike måter å be om hjelp på, og menn venter ofte alt for lenge med å be om hjelp. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange har opplevd å miste noen de kjenner og er glad i på grunn av selvmord, og ofte kan det komme som et sjokk.

Ifølge Folkehelserapporten 2014 har forekomsten av selvmord vært nesten konstant de siste 20 årene, og menn viser seg å ha tre ganger så høy risiko for å ta selvmord som kvinner.

I 2012 var det til sammen 515 selvmord her til lands, hvorav 369 av disse gjaldt menn og 146 kvinner. Selv om det ikke finnes nasjonal statistikk på selvmordsforsøk, antas det at det er rundt 10 ganger så mange selvmordsforsøk som selvmord. 

– Når det gjelder selvmordsforsøk så ligger kvinner på toppen, mens menn oftere gjennomfører selvmordet, sier seniorrådgiver i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud til KK.no.

LES OGSÅ: Monicas mor og bror tok sitt eget liv

Valg av metode spiller en rolle

Det kan være flere ulike årsaker til hvorfor menn oftere enn kvinner dør av selvmord. Kanskje kan det henge sammen med at menn er mer handlekraftige, men det kan også henge sammen med valg av metode.

– Hvordan man velger å gjøre det vil selvsagt ha noe å si for hvorvidt man får gjennomført selvmordet. Vi ser at menn oftere velger henging eller å skyte seg, mens kvinner gjerne tyr til medikamenter, forteller han.

– Å bruke medikamenter gir deg ofte ingen garanti for utfallet, derfor kan kvinnene oftere reddes. Dessuten kan mange selvmordsforsøk være et rop om hjelp, men å skyte seg er ikke et rop om hjelp, legger han til.

Kvinner og menn har ulike måter å be om hjelp på, og det er ofte en nyanseforskjell mellom kjønnene rundt deres håp om at noen skal redde dem.

– Menn venter dessverre alt for lenge med å be om hjelp, og da har de tapt så mye ansikt at de skammer seg for mye. Det handler mye om sårbarhet, men også om beslutningsdyktighet, sier Skuterud.

LES OGSÅ: 15 prosent har skadet seg med vilje

3 viktige faktorer

Hvorfor noen tar selvmord er vanskelig å forklare og kan ofte være en kombinasjon av flere årsaksforhold.

Selvmordsfare er knyttet til disse tre faktorene: rusmisbruk, livskriser og psykisk sykdom.

– Det er flere eldre menn som tar sitt eget liv fordi de har gitt opp livet helt. Det kan være at de har tapt alle pengene på spill, drukket dem bort, mistet kona og gått av med pensjon. Det er gjerne situasjoner i livet der det er skam involvert, sier psykologen.

GITT OPP: Selvmord kan komme som et utfall av en rekke ulike årsaker. For menn er det ofte forbundet med skam. Foto: Scanpix/NTB
GITT OPP: Selvmord kan komme som et utfall av en rekke ulike årsaker. For menn er det ofte forbundet med skam. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Folkehelserapporten viser også at antallet tilfeller av selvmord blant menn øker jevnt med alderen, og menn med lav utdannelse ser ut til å ha en høyere selvmordsrate. Det betyr likevel ikke at menn med høy utdannelse er helt unntatt.  

– Spesielt kan man for eksempel se at eldre mannlige leger ligger høyt på selvmordsstatistikken. Dette henger ofte sammen med sykdom, og at de sitter på stor kunnskap om hvordan en sykdom vil påvirke deres fremtid, og de kjenner sikre måter å avslutte livet på, forklarer han.

Vanskelig å forutse selvmord

Det er dessverre ikke slik at de som går rundt med selvmordstanker nødvendigvis åpner seg opp og prater om dette. Mange kan late som ingenting og fortsette livet som normalt, helt til de plutselig avslutter alt.

– Det kan komme svært overraskende for venner og familie. Det er ofte en enorm forskjell på det ytre livet og det som foregår inne i hodet på mennesker. Et selvmord kan derfor ofte føles som det kommer som lyn fra klar himmel, sier psykologen.

I DET SKJULTE: Det er flere eldre menn som tar sitt eget liv fordi de har gitt opp livet helt. Men ofte vil disse følelser og tanker skjules godt for omverdenen. Foto: Scanpix/NTB
I DET SKJULTE: Det er flere eldre menn som tar sitt eget liv fordi de har gitt opp livet helt. Men ofte vil disse følelser og tanker skjules godt for omverdenen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Kvinner har generelt sett lettere for å si ifra om at de har det vanskelig og vondt, og derfor be om hjelp. Menn er ikke like flinke til dette. I mange tilfeller er man derfor helt uten forutsetning for å kunne gripe inn, forteller han.

Dersom man mistenker at noen sliter og ikke har det bra, kan man selvsagt tilby hjelp og gjøre det man kan for å forhindre det verst tenkelige utfallet. Men Skuterud mener at det er en annen måte vi også kan forebygge selvmord på.

– Vi må først og fremst lære unge menn at det ikke er skamfullt å be om hjelp. Det vil kunne gjøre en forskjell på selvmordsfrekvensen blant menn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer