Ekspert

Derfor er menn utro

Eksperten forteller at det sjelden er noe som «bare skjedde».

TAR SJANSEN: Ifølge sex- og samlivsekspert Peder Kjøs er lite oppmerksomhet og anerkjennelse, kombinert med mye rutine og forutsigbarhet, blant de vanligste årsakene til utroskap.  Foto: Bubbles Photolibrary / Alamy/All Over Press
TAR SJANSEN: Ifølge sex- og samlivsekspert Peder Kjøs er lite oppmerksomhet og anerkjennelse, kombinert med mye rutine og forutsigbarhet, blant de vanligste årsakene til utroskap. Foto: Bubbles Photolibrary / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det gjelder utroskap hører vi ofte frasen «det bare skjedde». Men KKs samlivsekspert Peder Kjøs har liten tro på denne velbrukte - og lettvinte - unnskyldningen.

Han støtter heller ikke teorien om at menn er genetisk programmert til å være utro, og derfor også er det oftere, men snarere at det handler om muligheten .

- De er oftere på reise alene, og har mer kontroll over egen hverdag og fritid. Men det er ikke nok å ha muligheten, sier Kjøs. Man må også ville det selv.

Så hvorfor går han til det skrittet å ha seg litt på si?

LES OGSÅ: Hvordan komme over utroskap

Kan forstå utroskapen

Peder Kjøs' erfaring som terapeut er at det sjelden er noe som «bare skjedde», og forklarer det nærmere med at man nesten alltid kan forstå utroskapen, hvis man ser ordentlig etter.

HØRT DEN FØR? "Sorry, ass, det bare skjedde..." En frase som sjelden stemmer, ifølge samlivseksperten.  Foto: PantherMedia / EDUARD BONNIN
HØRT DEN FØR? "Sorry, ass, det bare skjedde..." En frase som sjelden stemmer, ifølge samlivseksperten. Foto: PantherMedia / EDUARD BONNIN Vis mer

Ifølge samlivseksperten er kvinner oftere utro fordi de er forelsket i en annen, mens menn synes de fortjener det.
Grunnene til dette er gjerne at de ikke føler seg nok satt pris på i parforholdet. De synes de jobber og står på for familien og partneren, men får lite igjen for det. Det kan føles absurd å jobbe lange dager for at familien skal ha god økonomi, og så få kjeft for å være for mye borte.

Enda verre blir det hvis kona heller ikke synes han tjener nok. Slike klager går ut over selvbildet. Veldig mange menn har fortsatt med seg forestillingen om at det er mest hans ansvar å forsørge familien, og da blir det ille å høre at han ikke strekker til.

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Føler seg fanget

En annen grunn er dette med å føle seg fanget. Følelsen av at alle mulighetene er brukt opp, at livet framover bare er forutsigbart og rutinestyrt.

Kvinner tror ofte at menn er utro fordi de selv ikke er attraktive lenger, eller at de er kjedelige sexpartnere. Slike grunner kan spille inn, men er sjelden de viktigste, ifølge eksperten.

Har du opplevd at en partner har vært utro? (Avsluttet)

Å få lite oppmerksomhet og anerkjennelse, kombinert med mye rutine og forutsigbarhet, gir en følelse av at det kanskje ikke er så farlig om parforholdet går i stykker.

Mannen ønsker egentlig ikke et brudd, men er ikke så redd for det heller. Når sjansen for å bli oppdaget er liten, og det man risikerer ikke virker så ille, er det fristende å ta sjansen.Så enkelt er det, ifølge Kjøs.

"FORDI JEG FORTJENER DET": Menn er gjerne utro av andre årsaker enn vi kvinner. Foto: PantherMedia / Igor Mojzes
"FORDI JEG FORTJENER DET": Menn er gjerne utro av andre årsaker enn vi kvinner. Foto: PantherMedia / Igor Mojzes Vis mer

LES OGSÅ: Kvinner som faker er oftere utro

Ikke ditt ansvar

EKSPERTEN: Peder Kjøs er KKs faste sex- og samlivsekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs er KKs faste sex- og samlivsekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

- Dette betyr ikke at kvinner skal tilpasse seg, kreve mindre og være mer sexy. Det betyr heller ikke at kvinner har ansvaret for det menn gjør.

- Å holde sammen handler om å stå sammen i hverdagen. Dette må begge bidra til. Begge har ansvar for å se den andre, være raus og til stede fysisk og mentalt, konstaterer Kjøs.

Når parforholdet føles som et fellesskap og et samarbeid, er sjansen mindre for at man søker ut.

Utroskap handler om at partnerne ikke lenger trekker i samme retning, og slutter å bekrefte og anerkjenne hverandre. Både kvinner og menn er lettere utro når de føler seg ensomme i parforholdet sitt.

Denne saken ble opprinnelig publisert i KK 2, 2014. 
 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer