Sexlyst

Derfor er «midt på natten»​-sex så bra

- Jeg har inntrykk av at dette er noe noen gjør av og til, mens andre aldri gjør det, sier eksperten.

SEXLYST - MIDT PÅ NATTEN: - Våkner man for å ha sex med partneren, og begge parter er klare og har lyst til dette, er det selvfølgelig ingenting som er bedre, forteller sexologisk rådgiver, Ulla Aasland. Foto: llhedgehogll - Fotolia
SEXLYST - MIDT PÅ NATTEN: - Våkner man for å ha sex med partneren, og begge parter er klare og har lyst til dette, er det selvfølgelig ingenting som er bedre, forteller sexologisk rådgiver, Ulla Aasland. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du noengang våknet midt på natten og hatt sex?

Ikke mens du fortsatt er i totalt søvne, men for eksempel at partneren din har vekket deg med noen fumlende hender? 

Eller kanskje du selv har våknet opp veldig tent, og tenkt - hvorfor ikke?

Hvis det er tilfellet, så vet du nok sikkert også hvor bra denne sexen er, og hvis ikke - ja, da kan det være at det er verdt et forsøk.

LES OGSÅ: Har du lite sexlyst?

EKSPERTEN: Psykolog og KKs samlivsekspert, Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Psykolog og KKs samlivsekspert, Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

- Den kåte vekker den andre

Men hvor vanlig er egentlig seksuelle aktiviteter midt på natten?

- Tja, det er ikke så godt å si hvor vanlig dette er, men det er ikke et ukjent fenomen, forteller psykolog og KKs samlivsekspert Peder Kjøs.

- Jeg har inntrykk av at dette er noe noen gjør av og til, mens andre aldri gjør det - litt avhengig av søvnmønsteret deres. Noen sover som døde, mens andre våkner innimellom - og da kanskje for å ha sex.

- Våkner man for å ha sex med partneren og begge parter er klare og har lyst til dette, er det selvfølgelig ingenting som er bedre, forteller Ulla Aasland, sexologisk rådgiver ved «Sexologene».

Hvis du er blant dem som sover veldig tungt og aldri har opplevd å ha sex midt på natten, så lurer du kanskje mest på hvordan dette foregår - for en av partene må jo ta initiativ?

GÅ FREM FORSIKTIG: Dersom du våkner en natt og tenker at du skal prøve å få med partneren, gjelder det imidlertid å gå frem forsiktig. Husk at partneren din sover. Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press
GÅ FREM FORSIKTIG: Dersom du våkner en natt og tenker at du skal prøve å få med partneren, gjelder det imidlertid å gå frem forsiktig. Husk at partneren din sover. Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press Vis mer

- Ja, den kåte må nesten vekke den andre, og her er det mange som har en sperre selvfølgelig - det kan jo godt hende at den andre heller vil sove. Men for noen er det slik at de ofte våkner når partneren våkner, og da kan det jo fort være en åpning for noen initiativer, forteller Kjøs.

- Det er også noen som vekker hverandre på seksuelle måter - at de for eksempel tar forsiktig på hverandre og sjekker ut responsen.

LES OGSÅ: Stillingene du garantert vil elske

Kan ha sammenheng med drømmene dine

Ifølge psykologen kan det ha en sammenheng med seksuelle drømmer - som tross alt er temaet i rundt åtte prosent av alle drømmene våre.

- Når man våkner og er kåt kan det veldig gjerne ha noe med drømmene våre å gjøre, men også ganske enkelt at kroppen er avslappet og ikke-aktiv; når vi sover er kroppen i en vegetativ tilstand, på samme måte som når vi nettopp har spis eller slapper helt av.

- Blodet samles da mest i fordøyelsesorganene og i underlivet. Når vi er fysisk aktive er det derimot musklene som har mest blodgjennomstrømning, forteller han. 

Ulla Aasland forklarer også at når man våkner etter en god natts søvn, så er kroppen ladet med testosteron og lavere nivåer av kortisol - noe som bidrar til å øke sexlysten og hemme stress.

SEXLYST: Ulla Aasland forklarer at når man våkner etter en god natts søvn, så er kroppen ladet med testosteron og lavere nivåer av kortisol - noe som bidrar til å øke sexlysten og hemme stress. Foto: (c) Peter M. Fisher/Corbis/All Over Press
SEXLYST: Ulla Aasland forklarer at når man våkner etter en god natts søvn, så er kroppen ladet med testosteron og lavere nivåer av kortisol - noe som bidrar til å øke sexlysten og hemme stress. Foto: (c) Peter M. Fisher/Corbis/All Over Press Vis mer

Dette kombinert med at man fortsatt er litt i drømmeland bidrar ofte til at sexlysten er ekstra stor og hemningene sitter litt løsere.

- Det kan nok være slik at vi er litt sløvere og har litt slappere selvsensur. Det er for eksempel mange kreative mennesker som sier de arbeider best på natten, fordi de da er mindre kritiske og sensurerende, og mer intuitive. For noen kan det nesten ligne på å være mildt beruset.

Dersom du nå er blitt inspirert til å gi sex midt på natten et forsøk, anbefaler Kjøs at du sjekker responsen før du vekker partneren din helt opp, og husk hvis det er sent på natten eller tidlig på morgenen, så kan det hende at urinblæra er ganske full.

Da er det nemlig temmelig sikkert at responsen vil være ganske dårlige.

- Når vi sover produseres et hormon som gjør at vi ikke tisser, så når vi våkner opp må vi som oftest på do med én gang. For de fleste menn er det vanskelig å ha utbytte av sex når de må tidde, og orgasmen blir svak siden prostata kontrollerer urinrøret, sier han.

LES OGSÅ: 3 flaue ting som kan skje i senga

Enkelte tar initiativ mens de selv sover

Det finnes imidlertid også de som tar initiativ til sex midt på natten uten at de selv er våkne - ja, på lik linje med de som snakker i søvne eller går i søvne.

INITIATIV I SØVNE: En tidligere studie har vist at enkelte har en tendens til å ta inititiativ mens de selv fortsatt er i søvne. Foto: Andrey Kiselev - Fotolia
INITIATIV I SØVNE: En tidligere studie har vist at enkelte har en tendens til å ta inititiativ mens de selv fortsatt er i søvne. Foto: Andrey Kiselev - Fotolia Vis mer

Ja, faktisk er det ikke det så uvanlig som du kanskje hadde trodd.

En gruppe forskere ved University Health Network i Toronto utførte i 2010 en studie på sexomnia, der 800 pasienter på et senter for søvnforstyrrelser deltok. Hele åtte prosent av pasientene opplevde å initiere til sex med en partner mens de selv fortsatt var i søvne.

Fenomenet er i likhet med søvngjengeri, en parasomnia, der du delvis kommer ut av dyp søvn slik at du kan bevege deg og snakke, men hjernen er fortsatt ikke ved full bevissthet.

Det kan altså være at parten som tar initiativ selv ikke er våken, men tar initiativ i søvne. Kanskje tror han eller hun at det er du som har tatt initiativ?

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer