Urinprøve

Derfor er morgenurinen best

- Den største fallgruven er urene prøver, og kan i verste fall resultere i unødvendig behandling.

LEVERER DU URINPRØVEN RIKTIG? Ifølge legen, er den størtse fallgruvn urene prøver - noe som kan resultere i at resultatene blir uriktige, og du går gjennom unødvendig behandling. Foto: yuliakotina - Fotolia
LEVERER DU URINPRØVEN RIKTIG? Ifølge legen, er den størtse fallgruvn urene prøver - noe som kan resultere i at resultatene blir uriktige, og du går gjennom unødvendig behandling. Foto: yuliakotina - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvor ofte går du til legen?

Enten du går én gang i året bare fordi du føler at du må, eller du har vært innen et par ganger i år allerede, så er det som regel standard å levere en urinprøve.

Den kan på en enkel måte fortelle legen mye om helsen din.

Men hvordan bør du helst levere den? Det avhenger nemlig av hva du skal sjekke deg for.

LES OGSÅ: Dette forteller hosten deg

- Unngå forurensning fra huden

- Prøventakningen varierer etter hva den skal brukes til. Ved en rutinemessig urinprøve ønsker vi såkalt «midstrøms» morgenurin. Det betyr at du samler urin ved første vannlating på morgenen, sier John Olaf Næsheim, bedriftslege i Stamina, og tidligere fastlege.

Midtstrøm vil si at du tisser litt først, og samler den midtre delen av strålen - som er renest.

MIDTSTRØMS ELLER FØRSTE URIN? Skal du ta med den første urinene eller tidde litt i toalettet først? Det avhenger av hva du skal teste deg for. Ved en vanlig urinprøve skal du ta "midstrøms", mens ved en klamydiatest skal du også ha med den første urinen. Foto: Lars Zahner - Fotolia
MIDTSTRØMS ELLER FØRSTE URIN? Skal du ta med den første urinene eller tidde litt i toalettet først? Det avhenger av hva du skal teste deg for. Ved en vanlig urinprøve skal du ta "midstrøms", mens ved en klamydiatest skal du også ha med den første urinen. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer

- Det er viktig å unngå forurensning fra huden, og kvinner bør derfor holde kjønnsleppene til side og menn bør trekke forhuden tilbake, forklarer Næsheim.

Siri Harket, uroterapeut (sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier) ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus, kan fortelle at det ikke er nødvendig å vaske underlivet for å ta en god prøve - med unntak av eldre sengeliggende.

- Dersom det er vanskelig å få tatt morgenurin, bør det gå cirka 2-4 timer siden forrige vannlating. Dette er fordi urinen bør ha vært litt i blæren før prøven blir tatt, sier hun.

- Dersom prøven ikke skal leveres raskt, bør den settes i kjøleskap. Der kan den nok stå i opp til 24 timer.

Dersom det er klamydia du skal testes for, er det imidlertid litt annerledes.

BØR VÆRE I BLÆREN LITT: Urinen bør ha vært i blæren i noen timer for at prøven skal vise resultatet klarest.  Foto: B. Wylezich - Fotolia
BØR VÆRE I BLÆREN LITT: Urinen bør ha vært i blæren i noen timer for at prøven skal vise resultatet klarest. Foto: B. Wylezich - Fotolia Vis mer

- Klamydiabakteriene lever i urinrøret. Når vi tar prøver for dette ønsker vi å få med forurensningen. Det er derfor ønskelig med såkalt «førstestråle» - de første dråpene. Det er viktig at urinen har vært i blæren minst et par timer før prøvetakning, sier Næsheim.

LES OGSÅ: Er det trygt å velge billigere resept-medisiner?

Kan gi falsk, positiv prøve

- Urinen kan gi svar på mange spørsmål og vi bruker urinprøver til å teste for både sykdommer, medikamenter og rusmiddelspor, sier John Olaf Næsheim, bedriftslege i Stamina, og tidligere fastlege.

- Legen tar urinprøve ved flere anledninger. De vanligste er ved mistanke om urinveisinfeksjon, klamydia, diabeteskontroll, nyresykdommer og svangerskapskontroller. Vi bruker også urinprøver ved mistanke om kreftsykdom og nyrestein, sier legen.

Det er derfor svært viktig at du leverer urinprøven riktig.

- Den største fallgruven er urene prøver. Det kan i verste fall gi en såkalt falsk, positiv prøve som resulterer i unødvendig behandling, forteller Næsheim.

Han forklarer at den vanligste urinprøven er den såkalte «urinstixen», som er en papirstrimmel som er tilsatt kjemiske stoffer og som dyppes i urinen. Ved hjelp av denne kan legen teste for eggehvite, røde og hvite blodceller, sukker og nitritt - som er avfallstoff fra bakterier. Eggehvite og blod i urinen kan gi mistanke om nyresykdom, mens sukker kan gi mistanke om dabetes.

- Den viser også pH-verdi og måler ketoner og bilirubin (jour.anm. også et avfallstoff).

Men Næsheim forklarer at det finnes flere måter å undersøke urinen på - blant annet ved hjelp av noe kalt dyrkning og mikroskopi, for å se etter syke celler.

URINSTIKCS: Den vanligste urinprøven er den såkalte «urinstixen», som er en papirstrimmel som er tilsatt kjemiske stoffer og som dyppes i urinen. Ved hjelp av denne kan legen teste for eggehvite, røde og hvite blodceller, sukker og nitritt. Foto: tunedin - Fotolia
URINSTIKCS: Den vanligste urinprøven er den såkalte «urinstixen», som er en papirstrimmel som er tilsatt kjemiske stoffer og som dyppes i urinen. Ved hjelp av denne kan legen teste for eggehvite, røde og hvite blodceller, sukker og nitritt. Foto: tunedin - Fotolia Vis mer

- Urinveisinfeksjoner og klamydia påvises ved urinprøver. Eggehvite og blod i urinen kan gi mistanke om nyresykdom. Ved mikroskopi kan en se etter kreftceller og celler fra nyrene som kan indikere nyrebetennelser. Sukker i urinen kan gi mistanke om diabetes.

Harket legger til at det også undersøkes om det kan være skade i urinveiene og nyrene, horomonell ubalanse i kroppen, eller mer sjeldne sykdommer.

LES OGSÅ: Tørketabbene du bør unngå

Noen gode huskeregler

Men før du kommer til stadiene nevnt ovenfor, må du altså gjennomføre og levere urinprøven til legen, og her har du noen smarte huskeregler til neste gang: 

  • Vanlig urinprøve - sørg for midstrøms morgenurin, eller at urinen har vært i blæren i 2-4 timer siden siste vannlating.
  • Ved klamydiatest - sørg for å få med også den første urinen. Det er her bakteriene legen ser etter befinner seg.
  • Kvinner må holde kjønnsleppene til side, og menn må trekke forhuden tilbake.
  • Sørg for å oppbevare prøven riktig og begrens oppbevaringstiden. Dersom du ikke kan levere den med en gang, bør du sette den i kjøleskap, og helst leveres innen 1-2 timer. 
  • Unngå forurenset beholder/urinprøveglass.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer