FIN OG FROSSEN: - Kald? Jo litt, men det er mest det at jeg elsker dette skjerfet, da! Foto: Colourbox
FIN OG FROSSEN: - Kald? Jo litt, men det er mest det at jeg elsker dette skjerfet, da! Foto: Colourbox Vis mer

Kulde

Derfor er noen frysepinner

Her er forklaringen på hvorfor vi jenter ofte blir fortere kalde.

Publisert
Sist oppdatert
Høsten er definitivt kommet med lavere temperaturer, sur vind og regn. Du har sikkert allerede funnet fram høstjakken og skjerfet, og byttet ut ballerinaskoene med varmere boots.

Kanskje er det slik at du sitter pakket inn i ullpledd i sofaen, mens kjæresten din sitter i t-skjorte? Er du muligens en typisk frysepinn?Så varm bør huden være


Vår normale kjernetemperatur er omtrent 37 grader. (For å være helt nøyaktig viser en amerikansk studie at kvinner har en kjernetemperatur på 36,56 grader, mens menn har en på 36,33 grader). Sitter vi helt stille og er helt nakne, må lufttemperaturen være rundt 30 grader for at vi ikke skal fryse, skriver Forskning.no.

- Når kroppens kjernetemperatur er rundt 37 grader mens huden er mellom 28 og 33 grader, da verken fryser vi eller føler oss for varme, sa professor i i fysiologi, Randi Eidsmo Reinertsen til nettsiden.

Derfor fryser kvinner lettere

Det er blitt gjort mye forskning på dette med å fryse, og det er definitivt slik at dagsform spiller inn på hva slags temperatur vi oppfatter som behagelig. Er du sulten, sliten eller syk kan dette påvirke. Hvor du er i menssyklusen har også betydning. Mellom eggløsningen og mensen er kroppstemperaturen din rundt 1/2 grad høyere enn ellers, og derfor fryser du lettere i denne perioden.

Men hovedregelen er at kvinner fryser lettere enn menn fordi vi er mindre i størrelse. Jo større hudoverflaten er i forhold til kroppsvolumet, jo raskere skjer varmetap.

Når det er sagt, så er det ikke bare dette som spiller inn. Muskelmasse har også betydning. Har du mye muskler, fryser du ikke så lett, da musklene hjelper kjernetemperaturen å holde seg stabil.

På samme måte vil en med mye underhudsfett ikke så lett få lavere kjernetemperatur, da fettet isolerer mot kulde. Likevel kan dårlig blodsirkulasjon, noe mye underhudsfett fører til, gjøre at hudens temperatur faller, og da føler man seg likevel kald.

Dette er også grunnen til at røykere lettere fryser, for røyking hemmer blodsirkulasjonen.

LES OGSÅ: Fire triks som gjør det lettere å stumpe røyken

Kalde hender og føtter

Har du lett for å fryse på hender og føtter? Det er typisk oss kvinner. Samme studie som nevnt over viste at kvinners håndtemperatur var 30,67 grader, mens menns var 32,22 grader.

Forskere vet ikke helt hvorfor, men vi kvinner er kjappere til å redusere blodsirkulasjonen i disse ytterpunktene på kroppen for å holde kjernetemperaturen stabil enn menn er. En teori går ut på at dette skjer for å holde reproduksjonsorganene varme. For menn er det motsatt - deres testikler henger utenpå kroppen nettopp fordi de trenger en lavere temperatur. Men det er altså ikke sikkert at dette er grunnen.

Akklimatisering

Hvordan vi oppfatter temperaturen avhenger også av hva slags temperatur vi er vant til. Det er derfor 15 grader en vårdag kan kjennes deilig og mildt, mens 15 grader tidlig på sensommeren kjennes kaldt.

Ifølge artikkelen på Forskning.no kan kroppen akklimatisere seg ganske greit til nye temperaturforhold, men det tar litt tid.

- Det tar fra fem til syv dager å akklimatisere seg til kaldere eller varmere omgivelser, sa Reinertsen.

Nå er kanskje ikke dette noe du bør fortelle din bedre halvdel, hvis han maser om at innetemperaturen hjemme er altfor høy. Men en innetemperatur på rundt 20 grader burde du tåle. Faktisk vil en lavere innetemperatur øke forbrenningen din. Om det blir for ubehagelig, så ha varme tøfler eller ullsokker på beina, og kanskje en deilig ullcardigan eller poncho på overkroppen. Så kan du heller varme deg med en kopp te, for eksempel høstens store trenddrikk - chai latte.

LES OGSÅ: Nuppete genser? Slik fikser du det


<strong>FINN DET FRAM:</strong> Skjerf, lue og votter hjelper VELDIG mot sure høsttemperaturer. Foto: Colourbox
FINN DET FRAM: Skjerf, lue og votter hjelper VELDIG mot sure høsttemperaturer. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer